12 oktober 2009
Ding 20 - Zit er muziek in archieven? #23ad
Online muziek beluisteren in een sociaal netwerk dus. Tijdens het voorbereiden van de cursus hebben we even getwijfeld of we dit ding in de cursus zouden laten zitten of niet. Persoonlijk vond ik dat een goed idee en eigenlijk om twee redenen. Ten eerste is het een leuk ding en wat ontspanning na al dat harde werken aan de negentien vorige dingen kan geen kwaad. Maar ten tweede laat het ook vanuit een hele andere hoek dan de onze zien hoe de wereld verandert. Overal om ons heen worstelen traditionele media met de vraag naar hoe ze om moeten gaan met veranderingen in het mediagebruik van mensen. Dat geldt voor kranten en tijdschriften, voor televisie, maar zeker ook voor de muziekindustrie. En dat geldt ook voor archiefdiensten en bijvoorbeeld bibliotheken en zo.
Omgaan met verandering
Volgens mij is het goed als wij allemaal - minimaal de collega's op het BHIC - eens een weekje zouden zoeken naar berichten over die bovenstaande worsteling, met als laatste bokkensprong natuurlijk de inmiddels alweer teruggedraaide plannen van Buma/Stemra om hyvende meisjes te laten betalen als ze videootjes van hun favoriete jongensbandjes embedden op hun profiel.
Welnu, ook archieven worstelen. Het uitdenken van zogenoemde verdienmodellen achter het beschikbaarstellen van scans, het tonen van fotootjes in hele lage resoluties (komen vanzelf oplossingen voor) enzovoort... Stuiptrekkingen van 1.0-instellingen die in een 2.0-wereld moeten zien te overleven, of goede stappen op weg naar een nieuwe balans?
Mijn persoonlijke mening is dat we zoveel mogelijk moeten streven naar het kosteloos beschikbaarstellen van zoveel mogelijk van ons materiaal op een zo goed mogelijke, open manier en het vervolgens volledig aan gebruikers overlaten wat ze daarmee willen, kunnen en gaan doen, waar en op welke manier. Drempels weg dus! Dat in het kort. Later moet ik daar nog maar eens een lang verhaal omheen breien.
Muziek online
Eerst terug naar Last.fm en Blip.fm, want daarover ging dit ding eigenlijk. Last.fm nam ik pas een paar maandjes geleden in gebruik. Omdat ik vaak naar de radio luister of naar m'n eigen cd'tjes had ik me nog nooit echt met online muziek beziggehouden (op een oude account bij downloadservice KaZaA na dan). Last.fm verrastte mij toch wel behoorlijk over wat er online allemaal te beluisteren valt! Maar het werd al snel een betaalkanaal en dan houd ik het toch weer snel voor gezien, zolang ik elders m'n muziek voor niks kan halen.
Blip.fm dan maar? Geen eigen inlog, maar het cursusaccount gebruikt dit keer, simpel en alleen omdat ik niet verwacht ooit nog verder van een eigen account gebruik te zullen maken...
Stef Bos
Op dit moment ben ik wel lekker Nederlandstalige pop- en luisterliedjes aan het draaien voor mijn fans in archiefkringen en deze morgen was ik een tijdje bezig met het blippen van Stef Bos, die - nu we het er toch over hebben - al een tijdje nieuwe vormen uitprobeert om zijn muziek aan de man en vrouw te brengen.
Zo blogt hij backstage over het project In een ander licht, waarin hij op initiatief van een jarige NCRV zich door twaalf bijbelse figuren laat inspireren om daar twaalf nieuwe liedjes over te schrijven. Op de blog volg je het hele proces en vind je de audio die daarbij hoort.
In het verleden vond je op de site van Stef al iedere maand een zogenoemd mp3'tje van de maand: bijzondere opnames die (nog) niet eerder op cd waren verschenen. Een opname tijdens een concert bijvoorbeeld, een bijzondere uitvoering van een lied of een eerste studioversie van een nummer. Enfin, de perfecte manier om iemands muziek te leren kennen...
...en zo heb ik Stef zelf ook ontdekt - op zoek naar de naam achter bepaalde muziek op mijn casettebandjes - en op dit moment heb ik ál z'n cd's. Met andere woorden: het werkt! Vast ook voor archieven, maar dan op een andere manier.
Plaatje
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Goeie argumenten om dit Ding erin te houden voor de volgende groepen. Laten we het er op onze bijeenkomst in november eens verder erover hebben, want er zouden nog andere Dingen in kunnen, misschien wel ten koste van het muziekonderwerp.
BeantwoordenVerwijderenNou - bijna klaar Chris!
:-)
"hyvende meisjes"... :-)
BeantwoordenVerwijderenDat klinkt redelijk bevooroordeeld.
Wel een goede argumentatie opgesteld zoals Rob al aangaf.
@23 Dingen: Er zijn nog wel 10 dingen die er in kunnen! Maar ja, we hadden er maar 23 hè... Inderdaad, we moeten er eens goed naar kijken binnenkort.
BeantwoordenVerwijderen@Luud: Niet zozeer een vooroordeel, als wel een specifieke groep gebruikers van Hyves die door de maatregel van Buma/Stemra benadeeld zou worden. Misschien wat te veel als karikatuur neergezet... ;-)