17 oktober 2009

Een jaar BHIC op Flickr: de resultaten

Klompen in Sint-Oedenrode

Ongeveer een jaar geleden begon het BHIC serieus gebruik te maken van Flickr. Het was goed om daarvan de resultaten helder te krijgen, zodat in de planning voor de komende tijd bekeken kan worden of we doorgaan met dit project.

De primaire doelstelling was om een groot en breed publiek in aanraking te brengen met foto's uit onze collectie. Ook wilden we beschrijvingen van foto's uit onze collectie laten aanvullen en verbeteren door het publiek. Beide doelstellingen zijn ruimschoots gehaald, het project is een succes! Enkele cijfers (met als peildatum 24 september 2009):

 • Aantal foto's: 1396 (de meeste staan er bij lange na nog geen jaar op trouwens).


 • Aantal views: meer dan 100.000! Verdeeld over foto's (64.325), fotostream (26.737), sets (9.686) en collecties (119). De populairste foto was die van retraite huize Loyola in Vught maar deze positie is in oktober overgenomen door veerpont André tussen Cuijk en Middelaar.


 • Aantal reacties: ongeveer 125 (meestal via e-mail) bij 93 verschillende foto's. De meeste reacties kreeg de foto van een politiek jongerencafé in Cuijk, namelijk 5.

  Vrijwel alle reacties betroffen trouwens inhoudelijke aanvullingen en verbeteringen, dus we hebben de beschrijvingen van bijna 100 foto's in onze database kunnen aanpassen.


 • Aantal favorieten: 10 verschillende foto's. Juffrouw Braams uit Vught - die met die lange vlecht - werd maarliefst 8 keer tot favoriet gebombardeerd!


 • Aantal contacten: ongeveer 30. Dat is dan het netto aantal contacten, dus zonder collega's en andere erfgoedinstellingen mee te tellen.

Het gemiddeld aantal views per dag lag in september op ongeveer 100, maar we hadden toen enkele weken te kampen met problemen met het upgraden van onze account (korte probleemsomschrijving: het BHIC was zwaar minderjarig). In oktober tot nu toe ligt het gemiddeld aantal views per dag op ongeveer 222.

Natuurlijk kun je het volledige evaluatierapport downloaden.

2 opmerkingen:

 1. Lineke van den Bout19 oktober 2009 om 10:22

  Een zeer interessant rapport weer! Aan het eind van het rapport maak je voor mij echter de meest interessante opmerking: aansluiting zoeken bij Flickr The Commons. Ik zou nog wel eens wat meer willen horen van jou en/of iemand van het Nationaal Archief over de voor- en nadelen van Flickr vs. Flickr the Commons.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Lineke: Wat betreft The Commons, zie ik de grootste voordelen in de directere band die je hebt met Flickr als partner, en het feit dat je collectie zo beter onder de aandacht komt van het publiek dat zich vooral rond The Commons beweegt. Dat zorgt (gezien de ervaringen van het NA) vooral voor veel views en tags, overigens nauwelijks voor inhoudelijk commentaar.

  Ik heb overigens begrepen dat 'gansch de erfgoedweereld' bij The Commons wil, dus de exclusiviteit zal snel verdwijnen en dat publiek gaat krijgt er natuurlijk niet méér tijd bij om al die nieuwe foto's te bekijken. Met andere woorden: ik denk, dat het tweede voordeel wat ik noem wat minder zal worden.

  Het ligt ook aan het soort colletie dat je hebt. Wij hebben veel collecties die voor lokaal publiek interessant zijn, maar veel minder voor een (inter)nationaal publiek.

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.