15 oktober 2009
Mashuppen met het BHIC
Het BHIC werkt aan een heuse mashup - ik schreef en tweette er al eerder over. In deze post kan ik een eerste glimp laten zien van de uiteindelijke website, die we op dit moment aan het voorbereiden zijn. Klik maar op het schermvoorbeeld hierboven.
Voor het ontwikkelen van de applicatie heb ik contact gezocht met Leen Kievit, de man achter Nederland 1858-1870, een favoriete website van me, die ik in veel presentaties gebruik. We willen namelijk historische kaarten in Google Maps tonen, maar da's toch nog niet zo makkelijk. Liever iemand anders vragen en dan de kunst afkijken dus, dan zelf lang blijven prutsen!
Speeltuin
Het idee voor deze mashup is ontstaan vanuit het Zuidland-project en eigenlijk is het ook een soort speeltuinproject. We willen weten of we verschillende bronnen, zoals topografische kaarten, foto's, archiefstukken, verhalen en video's, op een aantrekkelijke manier kunnen presenteren aan het publiek. En ook willen we klanten de mogelijkheid bieden om mee te helpen bij het vullen van de kaart.
We hebben het onderwerp en werkterrein voorlopig even afgebakend tot de geschiedenis van de rijksweg van Den Bosch naar Grave. Van de aanleg van die weg zijn hele mooie plankaarten aanwezig, die voor deze mashup allemaal aan mekaar zijn geplakt en die je vervolgens als laag over de wegenkaart of de satelietbeelden van Google Maps kunt bekijken. En op die kaart verschijnen dan weer allerlei thumbnails voor de daadwerkelijke content.
Foto's
De foto's worden gehaald uit de groep Van karrenspoor tot snelweg op Flickr. Dit is een openbare groep waaraan dus iedereen z'n fotomateriaal kan toevoegen. Als je die foto's vervolgens ook een locatie meegeeft, dan verschijnen ze als vanzelf op de kaart. De content daarvan wordt op dit moment iedere dag ververst. Klikken op een thumbnail geeft zo'n ballonnetje met wat extra info en na doorklikken opent er zich een lightbox met het hele spul in groot formaat.
Dat weergeven van de foto's op de kaart gebeurt via aggregatie. Met andere woorden: de gegevens vanuit Flickr - het gaat om de titel, de beschrijving, de tags, de datering en zo - worden via een klein scriptje - een adapter - overgeheveld naar een aparte database, van waaruit de rijkswegapplicatie wordt gevoed.
Meer foto's... en video's en verhalen
Overigens, een foto van Groningen of New York zou ook al op de kaart zichtbaar zijn, als je maar lang genoeg scrollt... En met hetzelfde gemak zijn later, indien nodig, adapters te maken voor Panoramio, Picasa of andere fotowebsites en databases, als ze maar open staan voor dat soort applicaties. Met andere woorden: de techniek achter onze mashup is breed inzetbaar. Vanuit overal kunnen gebruikers dan meedoen.
In die database komen op een soortgelijke manier via een adapter video's te zitten vanaf onze YouTube-account (zou natuurlijk vanuit willekeurig welke andere account dan ook kunnen, op basis van een bepaalde tag; zou met een extra, andere adapter ook vanuit Google Video's of zo kunnen) of verhalen, die op onze reguliere website staan. Als ons cms zou worden aangepast, zou een en ander zelfs nóg gemakkelijker gaan. Nu moeten we relevante verhaaltjes namelijk nog zelf op de kaart prikken en van tags voorzien en zo. Niet heel veel werk, maar alle beetjes helpen, nietwaar?
Tags en tijdbalk
Oh ja, ik heb al een paar keer de tags laten vallen. Alle tags van alle dingen op de kaart worden namelijk verzameld en verschijnen, zoals je ziet, in een wolk aan de rechterkant. Zo kun je selecties maken binnen de op dat moment getoonde content - bij het scrollen door de kaart wordt de wolk steeds bijgewerkt - maar ook kun je straks selecties maken door middel van een tijdbalkje, dat je in het schermvoorbeeld trouwens nog niet ziet.
Nou, tot zover dan maar even. Voor een eerste glimp is dit een aardige uitleg, denk ik. Zodra er een redelijk goed werkende testversie is laat ik het hier natuurlijk weer weten. Feedback is namelijk altijd welkom!
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Heel spannend project. Ik ben heel benieuwd hoe het straks uitziet en vooral natuurlijk hoe het gaat werken.
BeantwoordenVerwijderenGoed voorbeeld voor het nieuwe "ding" :-)
@Luud: Zodra er een testversie is zul je een van de eersten zijn, die ervan hoort of ziet! :-)
BeantwoordenVerwijderenHa Christian
BeantwoordenVerwijderenDat ziet er inderdaad spannend uit. ik ben benieuwd of het gaat werken en of de mensen er gebruik van gaan maken. Succes al vast!!
@Petra: Ik denk dat het aantal mensen wat er gebruik van gaat maken wel zal meevallen in dit geval. Voor de pilot is vooral van belang dat we de techniek op een prettige manier werkend krijgen, zodat dit in dit project en in vervolgprojecten in ieder geval al niet de belemmering voor gebruikersparticipatie zal vormen.
BeantwoordenVerwijderenMooi mooi, houd ons op de hoogte inderdaad, dit zijn mooie ontwikkelingen!
BeantwoordenVerwijderen@Edwin: Natuurlijk! Blijf gewoon m'n blog volgen en je wordt vanzelf op de hoogte gehouden. Makkelijk zat! :-)
BeantwoordenVerwijderen