3 maart 2010

Back in de States (2)

Net te voet boodschappen gedaan - Busch's Fresh Food Market is een blokje verderop - vragen twee tegemoetkomende kinderen verbaasd aan me of ik helemaal ben komen lopen?! Misschien waren ze verward door de tassen van Meijer die ik had meegenomen om alles in mee te torsen - da's trouwens zoiets als met je tassen van Jumbo te voet naar de Albert Heijn gaan. Maar toch, het is exemplarisch voor de gemiddelde Amerikaan: de auto is heilig, de auto laat je niet staan, zelfs niet voor een blokje verderop.

Northville District Library
Op maandag ben ik met Ali meegeweest naar haar werk op de Northville District Library. Na een korte rondleiding ben ik zelf ook wat gaan rondwandelen en -vragen. Ik weet niet hoe dat in Nederlandse bibliotheken is, maar in Amerikaanse bibliotheken gaat de meeste aandacht (in termen van vloeroppervlak, personeelsinzet enzovoort) uit naar kinderen en tieners. Veel activiteiten voor de jeugd ook - erg populair is bijvoorbeeld storytime. Verder viel het me op dat al vanaf de opening van de bieb er flink wat ouders met kinderen te vinden waren in het gebouw. Leuk om te zien.

Ook leuk om te zien was de Local History/Genealogy Collection. Het Amerikaanse archiefwezen is niet echt te vergelijken met het onze. Zo'n sterk lokaal ontwikkeld archiefwezen als in Nederland kennen ze in Amerika bijvoorbeeld niet. Veel lokale bibliotheken hebben daarom een ruimte voor de genealogische en historische collectie, en voor onderzoek: microfiches van de public records en census records, boeken, foto's, indexen en binders met allerhande door vrijwilligers samengestelde documentatie enzovoort. Leden van de plaatselijke historical society zorgen vaak voor bemensing van dit soort 'erfgoedlokalen' maar in Northville is er ook een bibliotheekmedewerker die zich hiermee bezighoudt. Op internet is trouwens al behoorlijk wat info voorhanden.

Wat Nederland betreft waren Ali's collega's vooral benieuwd naar de ouderdom van onze archieven - voor een Amerikaan is de 19e eeuw al erg oud - en zijn ze jaloers op de manier waarop ons archiefwezen is georganiseerd. Vooral de financiering is niet te vergelijken. In Nederland zitten we her en der door de crisis met zogenoemde 'taakstellingen' en 'budgetopdrachten' te kijken, maar in Amerika worden archieven - meestal afdelingen met special collections als onderdeel van een bibliotheek - of hele bibliotheken gewoon wegbezuinigd. Tja, hoe langer je in Amerika verblijft, des te meer besef je hoe ongelofelijk goed wij het in ons kikkerlandje hebben.

Mill Race Historical Village
Begin van de middag ben ik nog Northville ingelopen, op zoek naar Mill Race Village, het plaatselijke openluchtmuseum. De eerste keer zelf op pad - ik liet al meteen het alarm van de bieb afgaan. Helaas was ik mijn gloedjenieuwe snowboots vergeten aan te trekken en de smeltende sneeuw wandelde op de modderige zandweg, die tussen de oude gebouwtjes heenkronkelde, niet geweldig lekker. Bleken er ook nog eens geen activiteiten te zijn die dag, dus na het maken van wat foto's weer huiswaarts gekeerd. Vandaag een wat troosteloos bezoek, maar andere dagen volgens mij best de moeite waard.

Tijd om te stofzuigen!

Het fotoverslag van dit verhaal komt trouwens zo snel mogelijk online - iets met kabeltjes zoeken...

6 opmerkingen:

  1. de sneeuw een halve meter hoog en dan je snowboots vergeten..., echt iets voor Christian. Je loopt echt met je hoofd in de wolken.

    Groetjes,
    van der Vennekes

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Van der Vennekes: Tja, voor de rest waren die laarzen niet echt meer nodig... maar ik had niet op zandpaadjes gerekend. Dom van me! ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Homepage Northville: "and well-kept older homes built before the 1930s"...

    Tsja, als dat je Unique selling point is dan moet ik een beetje grinneken, in m'n huis uit 1906, dat zelfs voor Rotterdamse begrippen niet echt oud is!

    Maar gelukkig kwam je niet voor de oude gebouwen naar de US...

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @Albert: Ja, lachen joh! ;-) Al die plaatsen hier lopen trouwens te pronken met hun 'lange' geschiedenis... terwijl ze voor Europese begrippen pas gisteren uit de grond lijken te zijn gestampt, zo jong dat ze zijn.

    Misschien zijn die 'aanbevelingen' een soort hang naar wortels en authenticiteit. Amerikanen doen ook ontzettend veel aan genealogie en lopen daar ook al enorm mee te koop.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. @Christian: hoe doen ze dat, ermee te koop lopen? Toch niet met een bumpersticker in de zin van "ik heb mijn kwartierstaat compleet tot 1780" of zoiets?

    BeantwoordenVerwijderen
  6. @Albert: De meeste Amerikanen weten wel waar hun voorouders vandaan komen, welke generatie dat is enzovoort. En iedere familie heeft wel z'n eigen familiearchivaris/genealoog. Met dat 'ermee te koop lopen' bedoel ik dat ze er makkelijk over beginnen, over praten. Zoals eergisteren, toen ik in een winkeltje was en met de eigenaresse wat babbelde over mijn vakantie. De enige andere klant begon vrolijk mee te babbelen - haar voorouders kwamen uit Nederland en voor je het weet ben je gezamenlijk een half uur verder.

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.