29 april 2010
Oorlogsdagboeken online
Ik heb soms nog wel eens commentaar op mijn Rotterdamse collega's, maar er gebeuren in de havenstad natuurlijk ook goede dingen. Zo attendeerde Vincent mij op een oorlogsdagboek dat vandaag via Flickr online is gezet. Daar staat overigens nog meer oorlogsgerelateerd materiaal van het archief zo voor het kijken.
Het dagboek is geschreven door een journalist en bestrijkt de eerste maanden van de oorlog, te beginnen met het verwoestende bombardement op 14 mei 1940. "De oude stad is te niet gegaan!", schrijft hij dan ook vooraan. Klinkt als de mooie eerste regel van een roman. Helaas betreft het dus een maar al te waargebeurd verhaal. Gek trouwens dat ze geen enkele tag hebben toegekend. Woorden als "rotterdam", "oorlog" en "dagboek" kunnen toch in bulk worden toegekend aan alle foto's, zou ik denken. Hoe dan ook een mooie bron online! En daar kun je er niet genoeg van hebben.
Overigens niet het eerste dagboek wat op deze manier wordt gepresenteerd. Door een gevalletje van serendipiteit was ik al eens het dagboek van Louis Ryckeboer op het spoor gekomen, die tijdens de Tweede Wereldoorlog stadssecretaris van Mechelen in België was. Verschil met het Rotterdamse dagboek is dat de pennevrucht van Ryckeboer al eens eerder werd gepubliceerd en wel als artikelenserie in de Gazet van Mechelen in de jaren 1956-1957.
Van een heel andere orde is het dagboek van Jacob van Aken, burgemeester van Zevenbergen in oorlogstijd. Bennie Blom maakt transcripties van dit dagboek en zet die steeds exact 70 jaar na dato online via een weblog. Zo laat het verhaal zich volgen als een verslag van dag tot dag, als een stem uit het verleden. Eigenlijk hoop je natuurlijk dat het zo het Rotterdamse dagboek ook zal vergaan. Er is vast iemand die zo'n bron voor Google vindbaar wil maken door alle bladzijdes te transcriberen.
Zoeken in Google levert trouwens nog meer fraais op. En nou we het toch over dagboeken hebben: ben je al in Het Achterhuis geweest? Sinds deze week virtueel, driedimensionaal én gemeubileerd te bezichtigen. Indrukwekkend.
Als je tips hebt voor oorlogsboeken die op een prettige manier online worden gepresenteerd, dan houd ik me aanbevolen!
Foto: Gemeentearchief Rotterdam
Nabrander 30 april 2010
Vandaag pas wat achterstallig leeswerk verricht, blijk ik gisteren helemaal het bericht van Aletta te hebben gemist over haar gedigitaliseerde oorlogsboeken. Een deel staat al online, dus toch nog maar even vermeld.
Lees meer blogposts over
Dagboeken,
Gemeentearchief Rotterdam,
Tweede Wereldoorlog
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.