11 juni 2009

Serendip: wie is de beste internetspeurder in 2009?


De laatste dagen was mijn blog ineens bovengemiddeld populair, in de zin dat het bezoek eraan verdrievoudigde. Vooral een recente post over Brabantse kaarten online was in trek en dan met name door de verwijzing naar de kaart met die omgehakte eik in Rixtel. Nou is dat wel stoer, maar ik vraag me dan wel af: waarom? Er moet toch een andere reden voor die vermeende populariteit zijn hè, dan dat binnen het tijdsbestek van een week ineens een massale interesse onstaan is voor omgehakte Rixtelse eiken?

Het antwoord op déze vraag kwam al na een dag of twee: via de chatbox aan de rechterkant begreep ik van iemand dat al die mensen op mijn blog uitkwamen via Serendip, een soort internetspeurtocht.

Serendipiteit is het verschijnsel dat zich voordoet wanneer men naar het ene zoekt en het andere vindt en vervolgens met dat andere heel gelukkig is. Of zoals ene Pek van Andel het beeldend omschreef: het zoeken naar een speld in een hooiberg, en eruit rollen met een boerenmeid.

Hier wat info van de site van Serendip zelf:

Serendip is een Internet Zoekwedstrijd, met vragen over wetenschap en techniek, kunst en literatuur, de aarde en de ruimte, geschiedenis en toekomst, mens en dier, enz. waarvan de antwoorden op het internet gevonden kunnen worden.

Bijna wekelijks wordt door een ervaren redactie een vraag gepubliceerd waarvan het antwoord op het internet gevonden kan worden. Spannend, leerzaam en verslavend.

Een wedstrijd waarbij de deelnemers ook invloed kunnen hebben op de prestaties van hun medestrijders en waarbij geen enkele deelnemer een juist antwoord zal hoeven te missen.

Wie aan het einde van het seizoen de meeste punten heeft verzameld, mag zich de Serendip Kampioen 2009 noemen.


Nou, het wedstrijdseizoen startte ergens begin april en de laatste vraag zal op 26 juni worden gelanceerd. Voor het antwoord op de vraag van afgelopen week moesten de deelnemers trouwens niet op mijn blog zijn, maar ik blijk met de meest voor de hand liggende zoekwoorden nou eenmaal hoger in Google te staan.

Het bleek ook een enorm lastige vraag. Ik kreeg verschillende speurders in m'n chatbox, die me wisten te vertellen dat ze toch maar de hints zouden afwachten die de redactie op vrijdagen verstrekt, of er anders misschien zelfs maar de brui aan wilden geven. Tja, aan mijn blog lag het niet hoor... want die was dus prima vindbaar! ;-)

Maar het maakte me wel nieuwsgierig naar dat Serendip. Zoeken naar antwoorden op het internet als een hobby! Lijkt me een uitdaging voor mensen - zoals wij - die van het vinden van antwoorden hun beroep hebben gemaakt en die daar ook steeds vaker het internet voor gebruiken. Hier trouwens eerst wat voorbeeldvragen, zodat je kunt bepalen of je die uitdaging aandurft.

Maar goed, het seizoen is bijna ten einde, dus kampioen zul je wel niet meer worden dit jaar. Misschien in 2010?!

Nou alleen nog even zoeken naar die boeremeid op mijn blog... ;-)

Plaatje

2 opmerkingen:

  1. Als het moeilijke vragen zijn, dan moeten we bij de volgende editie ook een vraag inleveren. De complexiteit van onze zoekingangen maakt elke vraag tot een opgave :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Luud: Tja, het is natuurlijk wel zo leuk als er uiteindelijk tenminste één iemand overblijft met een paar puntjes hè... ;-)

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.