18 mei 2010

Archief op je mobiel


Ik mag graag de weblog volgen van David Ferriero, de Amerikaanse Nationaal Archivaris, die als Collector in Chief vernieuwende ideeën de Amerikaanse (en internationale) archiefwereld inslingert. Afgelopen weekend las ik: The Future is in the Palm of our Hands

Uitdaging
In die post citeert hij uit een recent rapport van Morgan Stanley over de laatste trends op internet: "Mobile will be bigger than desktop Internet in five years."

Over die ontwikkeling in relatie tot het archiefwezen zegt Ferriero een paar rake dingen en hij daagt vervolgens zijn medewerkers - en andere lezers natuurlijk - uit om mee te denken over de richting die het NARA in zou moeten slaan. De reacties zijn hier dan ook minstens zo interessant als de post zelf.

Ferriero heeft het over een soort Archief 2.0 voor intern gebruik, over standaard toegang tot draadloos internet op alle studiezalen en over een wiki die lijkt op Your Archives in Engeland. Maar hij begint met mobile apps en apps for archives. Zo stelt hij bijvoorbeeld een knutselwedstrijd voor, om creatievelingen te prikkelen om mooie dingen te doen met de beschikbare gegevens van Data.gov.

Spinoza en zo
In Nederland staat de hele mobiele toegang tot archieven ook nog in de kinderschoenen. Ik ken het project Cultureel Erfgoed en Locatie, maar begreep dat dit al was stopgezet voordat het was begonnen - iets met een bevroren subsidiepotje. Voor zover ik weet heeft het Zeeuws Archief (samen met de Zeeuwse Bibliotheek) als enige Nederlandse archiefdienst tot nu toe een app voor mobieltjes laten ontwikkelen, tenminste voor de iPhone. Maar daar zijn ze zo trots op, dat ik er op hun nieuwe website niks over terug kan vinden, alleen via oude tweets.

De app heet Spinoza en bevat historische foto's van onder andere Middelburg - je vindt hem in de AppStore. Nu ik trouwens naar de schermafdrukjes van Spinoza kijk, herken ik ineens het logootje van het Historisch Centrum Overijssel. Oké, al twee archiefdiensten dus?

Zelf ben ik gekluisterd aan Windows Mobile, dus echte trends volgen is er dan sowieso al niet bij. Maar zijn wij als archiefdiensten eigenlijk al wel klaar voor mobiel internet? En zijn onze data er al klaar voor??

Open einde
Ik weet het niet. Ik weet niet hoe databases ingericht moeten worden om er mobiel en via apps gebruik van te kunnen laten maken of welke standaarden er zijn. Eigenlijk weet ik hier allemaal erg weinig van. En eigenlijk wil ik dat zelf ook helemaal niet tot in alle details weten.

Ik weet voorlopig alleen dat dit de toekomst is, dat mijn data op een bepaalde manier ingericht zal moeten zijn en dat ik slimme samenwerkingsverbanden aan zal moeten gaan. Zoiets.

Te veel ideeën, te weinig kennis. Nog eens m'n gedachten goed over laten gaan...

Plaatje: Spinoza

10 opmerkingen:

 1. Ter aanvulling: wij zijn bezig met de ontwikkeling van erfgoed.mobi (werknaam) waaraan Het Utrechts Archief en Groenehart Archieven zullen deelnemen (meer archieven welkom!).

  Twee verschillen met de aanpak van Spinoza zijn:

  - draait bovenop bestaande beeldbanken. Je locatie wordt als het ware omgerekend naar een 'normale' zoekterm, bv. adres of gebouwnaam.

  - het is een zgn. webapp, dus je hoeft niets te downloaden, en is bruikbaar op meerdere mobiele platformen (vooralsnog iPhone en Android)

  Hier is een sneak preview. We zullen de eerste versie binnenkort tonen via ons weblab.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Arjan: Dank voor je reactie! Dit soort info is waar ik zo'n blog ooit voor was gestart.

  Die app van jullie klinkt goed (en ziet er ook goed uit). Vooral dat hij draait bovenop bestaande fotodatabases is een zegen. Je moet er toch niet aan denken dat je steeds weer selecties van foto's helemaal moet voorbereiden voor een specifieke app en dat voor ieder platform enzovoort. En dan updaten of zo - geen idee hoe dat bij Spinoza werkt.

  In onze fotodatabase zijn veel straten en huisnummers opgenomen, dus daarmee zou iets te doen moeten zijn. We zitten nogal krap in tijd, maar ik zal eens een balletje opgooien intern.

  In ieder geval blijf ik graag op de hoogte, want dit zijn de mooiere ontwikkelingen. Jullie weblab volg ik al, dus daar zie ik de eerste versie wel voorbij komen. Leuk!

  Nou nog eens een iPhone of Android scoren - misschien dat m'n werkgever zo gul wil zijn?! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Arjan
  Ik zie de app niet in de market van de Android staan. Dus je hebt echt een iPhone nodig om er wat van te kunnen zien?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Christian De historische Middelburg app is ontwikkeld door de Zeeuwse Bibliotheek met gebruikmaking van afbeeldingen uit de Beeldbank van de ZB en Zeeland in Beeld van het Zeeuws Archief. Helaas is het feit dat de app beschikbaar werd gesteld vanwege het bombardementengeweld (17-5-1940) in de verdrukking geraakt, maar we gaan er zeker aandacht aan besteden!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @Luud: Volgens mij is de app nog niet af en daarom in nog geen enkele market vindbaar.

  @Wat Van Waarden Is: Dus eigenlijk is het nog niet eens echt een app van het ZA - die hebben meer als leverancier van beeldmateriaal gediend. (En misschien is dat ook wel de beste manier - geen idee.)

  Met terugwerkende kracht is het verlies aan aandacht wel goed natuurlijk, aangezien hij nu pas goed lijkt te werken, als ik de reacties van Edwin zo eens lees.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ja, ik geloof dat het zo was, maar weet het niet helemaal zeker. Ik ben er niet bij betrokken geweest, heb alleen de demo gezien tijdens de open dag van de ZB en de demo beloofde heel wat goeds! Ik begreep inmiddels van Edwin dat de app nu een stuk beter laadt als je er even goed de tijd voor neemt. Fijn om te horen. Ik ben nog niet zo handig met mijn iPhone, heb 'm pas en moet nog 't een en 't ander uitproberen, maar ik ga de histo-app zeker downloaden. En ik ga deze week intern in het ZA ook even actie ondernemen en contact opnemen met Enno, de maker van de app voor achtergrondinfo.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @Wat Van Waarden Is: Nou, ik ben benieuwd. Voor mij zit testen er vooralsnog toch niet in, dus ik ga geheel en al op jullie ervaringen af! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Inmiddels is er een video-demo op locatie op de iPhone met beeldmateriaal van het Utrechts Archief. Zie op ongeveer 8:30 minuten in het filmpje, tegen het einde (want er komt nog meer langs).

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Vanaf nu is de bèta-versie van erfgoed.mobi voor de iPhone beschikbaar!
  Voor een video-demonstratie en meer informatie zie: weblab.ab-c.nl/mobiel

  BeantwoordenVerwijderen
 10. @Arjan: Excuses voor de late reactie - eerst een congres gehad en toen bleek je reactie ook nog in de spamfolder terecht te zijn gekomen. Maar de app ziet er in ieder geval prima-de-luxe uit! Ik zag hem al via jullie blog voorbijkomen.

  Als ik een iPhone had, dan ging ik hem direct testen, maar helaas... Ik doe het nog met Windows Mobile.

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.