23 mei 2010

RAN2.0: Archief 2.0 in Nijmegen


Tja, koop je zelf met goede reden een appartement met groot balkon - wel comfortabel buiten kunnen zitten, niet hoeven tuinieren - heb je een broer die een loei van een stuk grond bij z'n huis aankoopt! :-s

Na een paar dagen stenen sjouwen voor heel grote bloembakken heb ik dus nog steeds geen letter geblogd over RAN2.0. Tot nu dan.

RAN2.0
Want afgelopen maandag trapte het Regionaal Archief Nijmegen af op weg naar RAN2.0. Collega Ernest had de dag geregeld en na presentaties door Martijn (waarover later meer), mijzelf en Marco (die er ook over blogde) kwam er wat zicht op de Nijmeegse plannen.

Voor 2010 staan er voor de medewerkers aldaar drie grote projecten op stapel: de digitale studiezaal (meer het afstemmen van het bestaande aanbod van digitale producten en diensten), statistieken en publieksonderzoek (het serieuze cijferwerk) en dus het Web 2.0-project RAN2.0.

Ontdekken
Binnen RAN2.0 gaat Nijmegen het sociale web opzoeken. Goed is de nadruk op houding en cultuur (open, sociaal en de gebruiker centraal) en een opzet met deelsessies waarin groepjes medewerkers op ontdekkingstocht gaan. Waar heb ik zoiets eerder gezien? ;-)

Op een soort projectblog had Ernest wat voorbeelden verzameld om de ogen der collega's te openen, zoals over hoe een Amerikaanse universiteit via Google Books gebruikers wél laat zoeken in een Nijmeegse archiefinventaris, over het wel of niet acquireren van online foto's en verhalen van een brandweerman tijdens de laatste oorlogsjaren in Nijmegen en over een heleboel oude en nieuwe foto's van Ubbergen in Picasa. Onderdeel van het hele project is ook een verkorte versie van 23 Archiefdingen.

Al met al ben ik erg benieuwd en wens ik de collega's in Nijmegen veel plezier en succes met hun eerste stappen op het sociale web. Tijdens de discussies bleek de wil reeds aanwezig, maar bleek ook dat bestaande beroepsreflexen hardnekkig(er) kunnen zijn. We gaan het volgen!

Archiefwizard uitgetoverd?
Naderhand trouwens nog een aardige discussie gehad over de Nijmeegse archiefwizards voor historisch en genealogisch onderzoek. Hopelijk bloggen ze daar ook nog eens over - resultaten van de wizard zijn nog steeds onbekend. Wél bekend is dat er nog een berg werk aan moet gebeuren - vraag is of dat nog gáát gebeuren. Ook dat moet de komende tijd uitwijzen.

Plaatje

2 opmerkingen:

  1. Op het projectblog archiefnijmegen.blogspot.com over de studiemiddag en ran2.0 staat alles over de inhoud van de ran2.0sessies toegelicht, te beginnen met de uitleg en eindigend met de evaluatie. Omdat de inhoud van de ran2.0 sessies grotendeels is gebaseerd op 23archiefdingen, is deze onder dezelfde Creative Commonslicentie beschikbaar.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Regionaal Archief Nijmegen: Mooi dat jullie dit allemaal hebben gedeeld! Daar kunnen andere instellingen vast hun voordeel mee doen. (En natuurlijk proficiat met dit succesvolle traject!)

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.