Tweede Kamervoorzitter Verbeet heeft de website erelijst.nl geopend. De site is gelanceerd vanwege het 50-jarig bestaan van het nationaal monument 'Erelijst van Gevallenen 1940-1945'.
De gekalligrafeerde lijst eert onder anderen verzetsmensen en militairen en telt ongeveer 18.000 namen. In opdracht van de Tweede Kamer en het NIOD is de lijst gedigitaliseerd.
(Bron: NOS)
Natuurlijk moest ik meteen denken aan de Vietnam Veterans Memorial, maar de sites verschillen her en der sterk.
De website met de erelijst oogt sober en stijlvol, geheel in lijn met het onderwerp. De namen van de gevallenen staan centraal. Je kunt bladeren door de originele, gedigitaliseerde pagina's van de lijst of uitgebreid zoeken door de database met persoonsgegevens. Gevonden pagina's kunnen vervolgens worden gedownload of geprint. Ook kun je pagina's delen via bijvoorbeeld Twitter en Hyves. In plaats van het standaardtekstje "ik bekijk" voor de persoonsnaam, hadden ze daar dan wel beter "ik herdenk" bij kunnen zetten - past wat beter bij de aard van de website en in ieder geval bij de dag van vandaag.
Meest opmerkelijk is wel dat je geen eigen herinneringen en foto's kunt toevoegen of insturen. Dat zou toch wel een echte meerwaarde geven, vind ik. Niet alleen om het herdenken op zich concreter te maken, maar ook om de personen achter de namen een gezicht en een verhaal te geven. Misschien komt dit nog? Tot die tijd kun je al wel een virtueel bloemetje leggen bij individuele gevallenen.
Maar een bijzonder monument blijft het. Digitalisering was dan ook alleen al goed omdat de originele lijst inmiddels niet meer bijgewerkt kan worden, simpelweg door de materiële staat ervan. Goed initiatief dus.
Ik ben het met je eens dat het ontbreken van een communitydeel een gemiste kans is. Wat dat betreft is Joods Monument beter opgezet, daar zit sinds kort een echte community achter waar je per persoon aanvullingen kunt toevoegen inclusief uploads van foto's en dergelijke.
BeantwoordenVerwijderen@Yvette: Da's waar - op het BHIC zijn/waren ook vaste onderzoekers die voor het Joods Monument gegevens zochten.
BeantwoordenVerwijderenVerschil met de Erelijst Gevallenen is natuurlijk dat de achtergrond heel anders is, dat er achter het Joods Monument sowieso een (inmiddels) echte community schuilgaat en bovendien dat die site al een tijdje bestaat en dus de nodige ontwikkeling achter de rug heeft. Hopelijk gaat het met de Erelijst ongeveer dezelfde kant op. In ieder geval wat verrijking van de gegevens betreft. Zou echt mooi zijn als online bron. Het Joods Monument is een mooie baken!
Een mooi project. Het zou zeker meerwaarde krigen als mensen hun persoonlijke herinneringen kwijt zouden kunnen. Toen ik het las moest ik meteen denken aan het project 'De Ramp - 1835 + 1' van Koert Davidse. Dat zijn herinneringen aan de slachtoffers van de Watersnoodramp 1953. Mensen kunnen via de website http://www.deramp.nl/ herinneringen aan de slachtoffers toevoegen. Die herinneringen worden verwerkt in een indrukwekkende memorial in het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk op Schouwen-Duiveland. Je noemt een naam en de herinnering wordt voorgelezen. http://www.youtube.com/watch?v=zh0Tn98AE90
BeantwoordenVerwijderen@Wat Van Waarden Is: Dat project ken ik helemaal niet, maar vanavond ga ik eens lekker door die website struinen. Bedankt voor de tip!
BeantwoordenVerwijderenErelijst.nl is een samenwerking tussen de Tweede Kamer en het NIOD. Uitgangpunt bij de ontwikkeling van het digitale monument was dat familieleden en andere geïnteresseerden vanuit huis het boek, dat bij de ingang van de Tweede Kamer ligt, zouden kunnen raadplegen, printjes zouden kunnen maken en hierin zouden kunnen zoeken. Het digitale monument bevat daarom op dit moment dezelfde informatie als het analoge monument. Er zijn ideeën om deze informatie in de toekomst te gaan verrijken, maar deze zijn nog in een zeer pril stadium. Mocht erelijst.nl in de toekomst inderdaad verder ontwikkeld worden, dan zullen wij het gebruik van user generated content in overweging nemen.
BeantwoordenVerwijderen@Petra: Tjonge, wat een correct antwoord - hebben jullie beleidslijnen voor het gebruik van sociale media vastgesteld binnen het NIOD? ;-)
BeantwoordenVerwijderenSerieus: dank voor je toelichting. Vanuit het gekozen uitgangspunt is de aangeboden website ook volledig te verklaren hoor. Maar je snapt dat ik graag verder kijk dan de uitgangspunten van anderen :-)
Ik vind het een mooie site en ik hoop dat er inderdaad in de toekomst ruimte ontstaat voor ugc. Voor familie zou dit ook fijn zijn, denk ik. Succes ermee!
@Wat Van Waarden Is: Vanavond de website over de watersnoodramp bekeken. Ziet er niet erg gelikt uit en werkte ook traag - liep bij mij zelfs vast - en ik kon geen verhalen vinden, jammer genoeg. Niet echt een aangename ervaring dus, maar ik begrijp dat de website niet gemaakt is voor de website, maar om een fysiek monument te voeden met verhalen. Dat filmpje ziet er namelijk wel mooi uit. Werkt het ook? Ik bedoel: voegen mensen verhalen toe? En worden ze beluisterd?
BeantwoordenVerwijderen@Christian: Dank je voor de complimenten over de site. Wij zijn ons er zeker bewust van dat er kansen liggen in het verrijken van de informatie. Overigens doet de site het op dit moment best goed. Er zijn bijvoorbeeld al enkele duizenden bloemetje gelegd. Groetjes :)
BeantwoordenVerwijderen@Christian Nee, de website ziet er niet uit. Hij zal inderdaad ook alleen bedoeld zijn om herinneringen kwijt te kunnen die in het monument verwerkt worden. Jammer dat hij vastliep. Ik heb een tijd geleden nog gekeken of ik het verhaal over het verdronken zusje van de vriendin van mijn tante kon vinden, en dat was er, ingevuld door haar broer. Het lastige is soms dat je moet weten in welke plaats iemand verdronken is. Het zusje woonde in Goes, maar is verdronken in Dreischor (als ik me goed herinner), omdat ze daar toevallig op bezoek was in het huis van de dijkgraaf. Ik weet niet of mensen nog steeds verhalen toevoegen. Ik neem aan dat dat ook wel in het Watersnoodmuseum kan, maar ik kan me even niet meer herinneren of dat ook zo is. Ik was een paar maanden geleden in het Watersnoodmuseum voor een vergadering en toen heb ik heb monument gezien en beleefd. Ik vond het echt indrukwekkend. Je ziet al die namen van verdronken mensen voorbijgaan op de golven van de zee. Dan kun je een naam noemen, dat heb ik ook gedaan, en dan wordt er een verhaal verteld over degene die je hebt genoemd. Het doet wel wat met je, om de herinneringen aan omgekomen dierbaren te horen, ook al heb je ze niet gekend.
BeantwoordenVerwijderen@Petra: Het is ook niet het verschil tussen slecht en goed hè, maar tussen goed en beter. Het leggen van bloemetjes vind ik trouwens een erg respectvol equivalent van de "I like"-variant in Facebook of de "Respect!"-variant in Hyves. Goed bedacht.
BeantwoordenVerwijderen@Wat Van Waarden Is: Dat klopt. Als website voldoet hij niet, als invoermedium voor een fysiek monument wel, denk ik. (En als dat het doel is, dan is het dus goed hè.)
Op dat filmpje zag het monument er indrukwekkend uit in ieder geval. Als een kunstwerk bijna.
@Christian Dat prachtidee komt van de webbouwers van Zeezeilen.
BeantwoordenVerwijderen@Petra: Hier trouwens nog een gevalletje webcare?
BeantwoordenVerwijderenTnx. Ik geef het door aan de betreffende collegae.
BeantwoordenVerwijderen