11 juli 2010

Ning archiveert als een archivaris


Nog een week of anderhalf en dan worden de nieuwe prijsmodellen van Ning van kracht. Voor wat betreft Archief 2.0 zullen we met 'Ning Plus' gaan werken. Kost allemaal niet gek veel en als bijkomend voordeel ten opzichte van de huidige situatie zijn we dan ook eindelijk eens van de advertenties af, die nu nog de rechterkant van de communitypagina's ontsieren. Voor het benodigde geld hebben we een steunactie op touw gezet. We zullen deze nog eens wat gaan promoten de komende weken.

Archiveren 2.0
Reikhalzend hebben we verder uitgekeken naar de zogenoemde archiveringstool van Ning waarmee je alle content uit je Ning-netwerk zou moeten kunnen exporteren. Die tool is er inmiddels alweer een tijdje en ik heb er zo nu en dan wat mee getest.

Als archivaris kijk je toch op een dubbele manier naar een dergelijke tool. Archiveren is namelijk iets anders dan het maken van een eenvoudige backup of een export. Als er gearchiveerd moet worden, dan komen er allerlei extra eisen om de hoek kijken bij het proces. Ik zal daar hier niet verder op ingaan...

...vooral omdat de tool van Ning met archiveren weinig tot niks van doen heeft. Geeft ook niet, behalve als je bijvoorbeeld een gemeente bent die Ning gebruikt in werkprocessen en klantcontacten, dan heb je daar wél mee te maken. En dan heb je voor nu een klein probleem als je je netwerk wilt (moet!) archiveren.

Wij gaan vooralsnog even domweg voor de backup en voor de export. Wie weet om in de toekomst nog eens van Ning af te komen, alhoewel het me nog steeds prima bevalt hoor: uitgebreid en eenvoudig.

Nou goed, ik blogde al eerder over mijn ervaringen met het maken van de eerste backup. Later maakte ik er nog een en zojuist heb ik beide backups met elkaar vergeleken. Veel verschillen, veel rare dingen, veel vragen.

Eigenlijk maakt Ning backups op dezelfde manier als een archivaris doorgaans archiveert: regelmatig slechts magertjes gedocumenteerd, soms onnavolgbaar voor anderen en niet altijd even nauwkeurig.

Eigen data
Maar ten opzichte van de oude situatie is de nieuwe er al een met een vooruitgang van zo'n 95 procent. Het kunnen beschikken over je eigen data is een groot goed, zeker in de wereld van de sociale media.

Nou ja, 'eigen data'... De meeste data is helemaal niet van mij. ;-) Er zou dus eigenlijk (ook) een optie moeten komen waarmee ieder lid zijn of haar eigen materiaal makkelijk kan beheren en downloaden.

Plaatje

2 opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.