24 juli 2010

Particulier archief acquireren? Niet doen hoor!


Op verschillende manieren houd ik online vermeldingen van het BHIC bij en zo stuitte ik deze morgen op dit merkwaardige bericht van OmroepGennep.nl:

Het archief van voetbalclub Achates in Ottersum wordt niet ondergebracht bij het gemeentelijk archief.

Burgemeester en wethouders wijzen een verzoek daartoe af. Het college vreest het precedent: als de ene club het archief er mag onderbrengen, mogen andere dat ook. En daar is volgens B en W geen plek voor.

Het bericht, met De Gelderlander als bron, is alweer van 15 juli.

Achates voetbalt in Ottersum en die gemeente behoort sinds de jaren '70 alweer tot Gennep. Ik heb me verder niet verdiept in de wijze waarop het archiefbeheer in Gennep is opgepakt, maar wat ik op de gemeentelijke website aan informatie vind, het ontbreken van info elders en het feit dat B en W blijkbaar over de dagelijkse praktijk rond acquisitie gaan, dat stemt me niet hoopvol.

Nou goed, acquisitie behoort niet tot mijn specialisme, maar bovenstaand soort beslissingen kun je natuurlijk per geval bekijken, afhankelijk van het vastgestelde acquisitieprofiel (zullen ze in Gennep wel niet hebben), de cultuurhistorische waarde van een bepaald archief enzovoort. Voor een gedwongen instroom aan Ottersumse voetbalarchieven hoeven ze in Gennep dan toch niet te vrezen...

Het bericht viel me eigenlijk vooral op omdat er in den lande juist steeds meer aandacht komt voor de acquisitie van particuliere archieven en dat daarin precies selectie een belangrijke rol speelt. Niet alles opnemen dus, maar zeker ook niet niks. Uit dit bericht blijkt in ieder geval dat er her en der nog wat werk valt te verzetten...

En wie weet komt het archief van Achates inderdaad ooit nog wel eens naar het BHIC, zoals in de reactie op het bericht wordt voorgesteld, en waarmee een enkeling mij ook al angst probeert aan te praten. ;-)

Update 30 juli 2010
Via een tweet van Ingmar kwam ik uit bij dit bericht: Gennep haalt eindelijk geschiedenis boven water

Plaatje

5 opmerkingen:

  1. In tegenstelling tot Noord-Brabant zijn er in Limburg nog veel gemeenten waar geen archivaris is benoemd. In LOPAI en OCW-jargon heten deze gemeenten witte vlekken. Gennep is zo'n witte vlek, wat onder andere betekent dat er niet veel meer gebeurt dan "oud papier" bewaren. En er zal inderdaad geen sprake zijn van acquisitiebeleid, educatieve projecten, inspectie en professioneel beheer.
    Een van de opdrachten van de Archiefinspectie in Limburg is dan ook om te proberen de witte vlekken in te kleuren (zie artikel 21 van de Provinciale Archiefverordening).

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dag Chris,
    Hoe bedoel je "het archief komt uiteindelijk naar het BHIC"? Is er sprake van een coup, waarbij Limburg wordt ingelijfd door Noord-Brabant?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @Ingmar: Ook 'wij van de gekleurde vlekken' noemen dat soort archiefdienstloze gemeenten 'witte vlekken' of 'archieven ter secretarie' of zoiets. Ondanks het harde werken van de archiefinspecteurs heb ik ook niet de indruk dat de huidige situatie rond witte vlekken enorm hard verandert. Of heb ik dat mis?

    Als ik zie voor welke uitdagingen een redelijk grote dienst als de onze zich al gesteld ziet, dan is het toch eigenlijk onverantwoord dat er nog een dag langer witte vlekken bestaan. Een gemeente als Gennep zal toch ook een keer digitaal archief moeten overdragen, om maar iets te noemen.

    Nou goed, een problematiek waar ik niet eens het groffe van weet, laat staan het fijne. Maar nijpend lijkt het probleem me wel, toch?

    @Richard: Wat jij als quote aanhaalt, heb ik niet letterlijk geschreven.

    Op het bericht van OmroepGennep.nl reageerde iemand met als voorstel het archief bij het BHIC onder te brengen. Het BHIC beheert - zo redeneert deze persoon - al de archieven van een andere Limburgse gemeente, namelijk Mook en Middelaar.

    Dus nee hoor, er is naar mijn beste weten geen enkele sprake van archieven van Gennep die naar het BHIC zouden komen, om van een coup nog maar te zwijgen.

    Volgens mij zijn we er trouwens wel redelijk uniek in dat we archieven beheren van een gemeente van de andere kant van de provinciegrens, maar zeker weten doe ik dat niet. Ingmar (zie reactie hierboven) zal dat al dan niet kunnen bevestigen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Het probleem is zeker nijpend, vooral omdat het, zoals jij ook al opmerkt, niet opgelost wordt met het simpel benoemen van een archivaris. Tegenwoordig is een zekere massa noodzakelijk. In Brabant is er nog een grijze vlek, maar daar trekken jullie ook al aan ;-)
    In Limburg hebben we de afgelopen jaren van alles geprobeerd, maar verschillende gemeentebesturen willen hun "zelfstandigheid" op dit punt maar met zeer, zeer veel tegenzin opgeven.
    Wat de archieven van Mook betreft: binnen Brabant-Limburg zijn jullie volgens mij uniek en ik denk dat dit wel eens voor 't hele land zou kunnen gelden, maar dat weet ik nog minder zeker. In dit geval zijn daar verschillende oorzaken voor aan te wijzen: een inspecteur voor de twee provincies, het BHIC heeft ruimte in zijn twee (of zijn het er nu drie?) archiefbewaarplaatsen en Grave ligt dicht bij de Limburgs-Brabantse grens.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. @Ingmar: Wij houden gewoon niet van grijs... haha!

    Wel 'raar' dat twee provincies die naast elkaar liggen, toch zeker in de ogen van 'buitenlanders' zoveel cultuur en aard delen en die bovendien 'gebukt gaan onder hetzelfde inspectieregime', zo ontzettend verschillen voor wat betreft organisatie van het archiefwezen. Waar Brabant zowat altijd bij de koplopers heeft gezeten waar het schaalvergroting betreft, lijkt dat in Limburg juist omgekeerd. Ik heb er te weinig kijk op, maar merkwaardig is het zeker. Ongetwijfeld kun jij wel enkele verklaringen geven.

    We hebben nog steeds maar twee bewaarplaatsen trouwens. En ja, voor Mook en Middelaar speelde de geringe afstand tot Grave inderdaad een grote rol.

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.