30 juli 2010
Vrijdagavond cabaret: Streepjescode
Ergens in de vroege jaren van het nieuwe millennium zag ik Kees Torn voor het eerst op het toneel, tijdens een lustrumvoorstelling van De Leest, het theater van Waalwijk. Samen met enkele andere kleinkunstenaars - ik meen me in ieder geval Jeroen van Merwijk en Jan J. Pieterse te herinneren - maakte vooral Torn een verpletterende indruk op me, met zijn spitsvondige rijmpjes, heerlijke woordgrapjes en puntgave liedjes, die je meteen zullen doen denken aan Drs. P, met wie Torn veelvuldig wordt vergeleken.
Later zag ik hem weer, toen hij terugkwam naar Waalwijk met zijn programma "Doe mee en win". Slechts enkele tientallen stoeltjes in de zaal waren gevuld. Ik vroeg me af hoe dat voor een cabaretier moest zijn, zo'n lege zaal. Maar Torn ging daar, vergezeld van een enorme dosis zelfspot, prima mee om. Sterker, het paste volledig in zijn voorstelling en bij hem. Zoals hij daar op het podium stond, met het uiterlijk van de eeuwige student, brilletje, warrige dos haar, slecht gebit en te korte broekspijpen. Te veel whiskey en te veel sigaren, onzeker en klunzig. En oh, wat hebben al die andere Waalwijkers die avond iets gemist!
Het meest indrukwekkend heb ik het lied Streepjescode gevonden, waarvoor Torn in 1999 de Annie M.G. Schmidtprijs kreeg uitgereikt. Daarin probeert hij zijn vader te leren kennen via onderstreepte woorden in een boek dat hij van hem heeft. Wat begint als een fijngevoelig liedje, eindigt in een gedachte waardoor alles weer op z'n kop wordt gezet.
Bij gebrek aan de mogelijkheid om een video met een uitvoering van dat liedje op deze blog te embedden, hierboven slechts als goedmakertje een mooi voorbeeld van Torns kunsten met woorden.
Meer filmpjes vind je hier en hier.
Lees meer blogposts over
Cabaret,
Kees Torn,
Streepjescode
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Ik heb nog nooit van deze man gehoord, maar de stukjes die je hier geplaatst hebt zijn magistraal komisch en ontroerend.
BeantwoordenVerwijderen@Luud: Ik denk dat voor heel veel mensen hetzelfde geldt. Ze kennen hem niet, maar als ze dan eenmaal van hem horen, zijn ze overdonderd. Waar zo'n blog al niet goed voor is. ;-) Als je wilt neem ik volgende keer een boekje van hem mee.
BeantwoordenVerwijderenKees Torn kende ik (met dank aan 'n uitzending van Kopspijkers van lang geleden) wel, het lied Streepjescode dan weer niet. Wat je erover schrijft, doet mij denken aan 'Vader' van Willem Wilmink. Toch 'ns de Torn-invulling van het thema naspeuren, dank voor de tip!
BeantwoordenVerwijderen(zo, eindelijk van 'stille meelezer' in 'reageerder' veranderd, maar dan natuurlijk niet bij je post over reageren ;-))
@Mariƫtte: Die Torn-invulling was te vinden onder deze link. En inderdaad, Willem Wilminks 'Vader' heeft hetzelfde thema, maar dan anders uitgewerkt. Het voelt voor mij ook een stuk zwaarder, misschiel wel door de kwinkslag die er bij Torn op het einde inzit, maar eigenlijk al door het hele lied/gedicht heen.
BeantwoordenVerwijderen(En: wat ben je toch een rebels type! ;-))
Ik ken hem niet! Maar wat een geweldig stuk
BeantwoordenVerwijderen@Agnes: Zeker! Inmiddels is hij gestopt met optreden... maar af en toe staat ie toch weer op de planken. Om in de gaten te houden!
BeantwoordenVerwijderen