29 augustus 2010

Gelezen: Gary Vaynerchuk, Crush it!


Al vanaf Ugame-Ulearn lag Crush It! van Gary Vaynerchuk op me te wachten. En net zoals een presentatie van Gary als een wals over je heen komt, leest ook dit boek razendsnel weg.

Vooral bekend van zijn videoblog Wine Library TV is Gary een van de grote goeroe's als het op de inzet van sociale media aankomt. Niet alleen voor als je een eigen bedrijfje wilt beginnen, maar eigenlijk voor iedereen is er van Gary een hoop te leren. Zijn woorden moeten regelmatig met een korreltje zout worden genomen, maar zelfs dan blijft de smaak ervan zoet:

True success (...) lies above all in loving your family, working hard, and living your passion. In telling your story. In authenticity, hustle, and patience. In caring fiercely about the big and the small stuff. In valuing legacy over currency.

Voor Gary blijft de inzet van sociale media een middel en zeker geen doel. Maar de bovenstaande uitgangspunten hebben voor hem eeuwigheidswaarde. Bedrijf of niet, sociale media of niet.

Wat ik nog in zijn samenvatting mis - maar waar het steeds op uitdraait - is de enorme focus die Gary houdt op het bereiken van zijn doelen. Focus, passie en authenticiteit, dat zijn de woorden die mij uit dit boek het meest bijblijven. Focus, passie en authenticiteit, focus, passie en authenticiteit...

Focus, passie en authenticiteit.

Ik kan het niet hard genoeg in m'n oren knopen.

Plaatje

Update
Het vorige plaatje bij deze blogpost heb ik vervangen door het bovenstaande. Iemand wees mij er namelijk op dat het mogelijk gevaarlijk was voor mensen met epilepsie, doordat ze proberen scherp te stellen wat vervolgens niet lukt. Ook mensen met een oogafwijking kunnen er een beetje van gedesoriƫnteerd raken.

Als je helemaal gezond bent merk je er niets van, maar ik wil natuurlijk niemand in problemen brengen na het lezen van mijn blog...

2 opmerkingen:

 1. Focus... dat was ook het toverwoord bij het Nederlands Elftal tijdens het WK in Zuid-Afrika.
  Indrukwekkende presentatie gaf hij vanuit de USA tijdens UGAME ULEARN inderdaad. Wat een bezieling en geloof in vooruitgang en eigen kunnen.
  Mooie trits die je daar destilleert. Die lijken me inderdaad belangrijk. Persoonlijk heb ik de meeste moeite met de eerste... :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Luud: Over het geheel genomen heb ik een uitstekende focus, al ziet het er voor een ander vaak uit alsof ik van het ene idee naar het andere spring. In de dagelijkse praktijk wil ik echter nog wel eens de focus verliezen. Zo ben ik al zeker drie kwartier bezig met het beginnen aan die slides voor de Reinwardt Academie... ;-)

  Komt steeds iets tussendoor. Misschien moet ik andere toepassingen gewoon even afzetten. Wat me ineens aan Anti-Social doet denken - ben benieuwd wat Gary daarvan zou vinden... haha!

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.