3 december 2010

Vrijdagavond cabaret: Rope Trick


Tot grote spijt van ons mam verblijde Sinterklaas ons pap een jaar of twee geleden met de dvd-box van Tommy Cooper. Je moet van hem houden of haten, een tussenweg lijkt nauwelijks denkbaar.

De grote Brit verstond als geen ander de kunst van het laten mislukken van zijn goocheltrucs, maar hij hield je bij de les door op onverwachte momenten alsnog duidelijk te maken dat je niet alleen naar een geboren entertainer zat te kijken, maar bovendien naar een begenadigd illusionist. Naast zijn knalrode fez was zijn handelsmerk dat hij vervolgens zelf het hardst moest lachen om zijn mislukkingen en waterval aan flauwe grappen.

Zelf ben ik een fan van Coopers trucs met stukken touw, maar zijn beste truc - of eigenlijk grap - is er eentje die ik online helaas niet terug kan vinden. De grap duurt dan ook maar een seconde of anderhalf. Vandaar dat ik een ander fragment heb uitgekozen, eentje waarin Cooper precies datgene doet waarin hij uniek was.

Tommy Cooper overleed op 15 april 1984 door een hartstilstand, tijdens een optreden dat niet alleen in het theater door honderden mensen werd bijgewoond, maar bovendien live op televisie door miljoenen mensen werd bekeken. Pas toen duidelijk werd dat zijn val op het podium geen grap was, verstomde het lachen in de zaal. Op televisie werd de reclame ingezet...

Meer video's vind je op YouTube

2 opmerkingen:

  1. Ik krijg geen genoeg van Tommy Cooper. Wat een geweldenaar. Totale onbenulligheid en zo ontzettend geestig.
    Ik heb zelf maar een dvd gekocht een paar jaar geleden :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Luud: Slim hoor, zelf voor Sint spelen. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.