6 december 2010

Architectuur op Flickr

Raadhuis | City Hall Waalwijk

Een hele tijd geleden sprak ik met Petra van der Ree van het Nederlands Architectuurinstituut over het aanbieden van hun fotocollecties via Flickr en Flickr The Commons. Omdat het met The Commons sindsdien maar niet wil vlotten - In februari blogde Petra daar nog over - zijn ze nu toch maar zelf begonnen en sinds deze week is de Flickr-account van het NAi ook publiek toegankelijk. De eerste foto's zijn er 178 in getal en komen uit de archieven van de Tentoonstellingsraad:

In de jaren 1925-1935 werd een fotocollectie aangelegd die het werk van de fine fleur van de Nederlandse architectuur presenteerde. De foto’s waren bedoeld om een ideaalbeeld te scheppen: ze benadrukken de artistieke en esthetische verschijningsvorm van architectuur. De collectie werd gebruikt voor talloze (internationale) tentoonstellingen.

Niet zomaar willekeurige huis-tuin-en-keukenkiekjes dus, maar echt mooie gebouwen. Om de paar weken willen ze nieuwe sets toevoegen - de volledige serie bevat zo'n 800 foto's - en daarna zal geëvalueerd worden of het zinvol is om door te gaan met dit Flickr-project. Mooi hoor! Goed ook dat bij iedere foto een link is gelegd naar diezelfde foto in de eigenlijke fotodatabase van het NAi.

Acquisitie
Ik werd zelf vooral getriggerd door het volgende tekstfragmentje:

Al deze foto's zijn gemaakt in de eerste helft van de twintigste eeuw. Wij zijn benieuwd hoe deze gebouwen er vandaag de dag uitzien. Iedereen die recente foto’s heeft gemaakt van gebouwen of locaties die op de foto’s zijn afgebeeld, wordt van harte uitgenodigd die met ons te delen. U kunt een eigen Flickr-foto toevoegen door de url ervan tussen vierkante haken in het commentaarveld te plakken. Als uw foto's een Creative Commons licentie hebben, nemen we ze bovendien graag op in het Collectie Informatiesysteem van het NAi.

Acquisitie 2.0 dus, maar dan op een andere manier, namelijk via het reactieveld. Heeft voor- en nadelen natuurlijk. Voordeel is dat de oude en nieuwe foto's maar meteen aan elkaar gekoppeld zijn.

Nou, ga die foto's bekijken, zou ik zeggen! bijvoorbeeld dit mooie plaatje van het Waalwijkse raadhuis. Of deze aardige optrekjes.

Sinterklaas
Maak ik tot slot nog even van de gelegenheid gebruik om een klein projectje van het BHIC te introduceren: onze groep Sinterklaas in Brabant op Flickr. Op onze blog Brabant Bekijken vind je daarover wat meer informatie. Om kort te gaan willen we voorzichtjes ruiken aan acquisitie via Flickr, maar dan op een sociale manier. Actief op pad dus ook en mensen uitnodigen om hun foto's aan onze groep toe te voegen.

Vele anderen gingen ons natuurlijk al voor op Flickr, ook in Nederland. Rotterdam bijvoorbeeld - alhoewel het daar volgens mij meer een pr-moment is geweest dan een sociaal proces - en Amsterdam, die het behoorlijk groots hebben aangepakt. Over dat laatste project hopelijk binnenkort een blogpost op Archief 2.0.

Check trouwens ook even het indrukwekkende aantal vrienden van het NAi op Facebook...

2 opmerkingen:

  1. Een initiatief vanuit het verre Fryslân in begin 2010 heeft 650 foto's opgeleverd voor de Beeldbank
    http://www2.tresoar.nl/foto2010/foto.php

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Neeltje: Dat is inderdaad een erg mooi en leuk project! Ik kende het nog niet, dus dankjewel voor de tip. :-)

    Niet echt acquisitie onder foto's die her en der al online zijn gezet, maar acquisitie van (grotendeels) nieuw te maken foto's, in de vorm van een wedstrijd. Mooie score ook!

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.