7 maart 2011

Presenteren voor pupkes


Gisteren hield ik mijn presentatie in Second Life over de inzet van sociale media op het BHIC. Erg leuk om te doen en de opkomst was prima. Zo'n vijftien belangstellenden van over de hele wereld kwamen kijken naar mijn avatar in oranje maatpak en luisteren naar mijn stemgeluid.

Omdat presenteren in het Engels me altijd extra tijd kost - de woorden rollen gewoon minder snel over m'n lippen en ik moet er wat harder over nadenken - had ik me beperkt in het aantal slides. Toch duurde een en ander nog ruim een uur, vooral door de vele vragen tussendoor. De reacties waren zowel op Second Life als vervolgens via Twitter en email erg positief en enthousiast.

Ik kreeg de indruk dat vooral onze forums en chatservice inspireerden, naast meer in z'n algemeen de ruimte die het BHIC aan klanten biedt om te participeren. Maar bovenal mijn manier van werken: verander de mindset van mensen om zo je organisatie te veranderen. En schuw vooral het opzetten van experimenten niet, als je steeds maar een duidelijke focus houdt op wat je wilt bereiken.

Christi Janus talk_010

Al met al is Second Life een mooi platform voor dit soort virtuele ontmoetingen. Maar aangezien het in dit geval slechts ging om slides en stemgeluid, kun je eigenlijk net zo goed gebruikmaken van iets als Zipcast van Slideshare, wat ik toevallig eerder diezelfde dag uitprobeerde. Dat is ook een stuk minder zwaar voor je machine. Maar in zo'n virtuele wereld ziet het er wel vrolijk uit natuurlijk. Het is ook interactiever en biedt mogelijkheden om bijvoorbeeld bestandjes rond te delen.

Een van de aanwezigen was trouwens Pat Franks, docent van een module Archivists Meet Web 2.0 aan de San Jose State University. Ik heb haar vandaag via Flickr-mail gevraagd of het niet leuk zou zijn om voor haar studenten dezelfde presentatie te verzorgen. Maar dan met Zipcast. Ben benieuwd naar haar reactie.

Christi Janus talk_033

Foto's: Flickr/Archivist Llewellyn

5 opmerkingen:

 1. Ha Christian, Gisteren heb ik geprobeerd de bijeenkomst op SL te bezoeken, maar ik kreeg het niet voor elkaar. Je moet vast ingelogd zijn om erbij te mogen zijn? Ik zag wel je presentatie op internet, die stond op een andere plaats dan op SL, dus die heb ik bekenen. Maar het had me wel leuk geleken om er ook
  IRL in SL bij te zijn :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ziet er mooi uit daar in SL! Goed gedaan Chris. Leuk als je via zipcast een presentatie zou kunnen geven aan Amerikaanse studenten. En mocht het toch geen virtuele, maar echte presentatie in de VS worden dan weet ik nog iemand die je koffers wilt dragen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Anneke: Jammer dat de techniek niet meewerkte! Maar je hoefde niet in te loggen hoor. Tenminste, je moet natuurlijk inloggen om in Second Life te komen, maar niet voor het bijwonen van de presentatie. Ben je wel in Second Life geweest?

  @Wilma: Bedankt voor je reactie. Zojuist kreeg ik toevallig bericht terug uit de VS en er zijn een paar opties. Morgen eens een mailtje terugsturen.

  Die eventuele koffers zal ik zelf wel dragen, maar pas maar op: straks vraag ik je nog echt! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Christian,

  Het is dus een live-bijeenkomst geweest, en niet eentje die je achteraf nog eens kunt bekijken in SL?

  hartelijke groet,
  Esther.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @Esther: Correct. Maar niet getreurd, want zo ongeveer dezelfde presentatie heb ik kortgeleden nog eens herhaald voor studenten van een Amerikaanse universiteit, en daarvan wordt op dit moment een filmpje gemonteerd. Zodra het beschikbaar komt, meld ik het natuurlijk op m'n blog.

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.