5 mei 2011

Ceci n'est pas une table


Veel bibliotheken willen 'iets' met multitouch tafels en daarom organiseert Cubiss een aantal (brainstorm)sessies rond deze hippe, interactieve meubelstukken. Een aantal personen, buiten mij allen werkzaam bij bibliotheken, is gevraagd mee te denken en kennis en ervaringen uit te wisselen. Zelf ben ik dus ook gevraagd, maar dan omdat ik me gewoonweg veel bezighoud met erfgoed, publieksbereik en nieuwe media. Zo'n tafel heb ik niet, maar dat is geenszins een belemmering om te brainstormen.

Een enthousiaste club mensen, goede sessies. Vandaag de tweede van vier en meer nog dan de vorige keer werd ons groepje geconfronteerd met zichzelf.

Waarheen, waarvoor?
Inherent aan de pioniersfase waarin we verkeren, worden er sneller tafels aangeschaft dan er goede ideeën voor zijn, of dat er geld is voor (nieuwe) software en nieuwe toepassingen voor de fonkelnieuwe aankoop. Voor mij voelde het al tijdens de eerste sessie ook als de omgekeerde wereld: eerst de tafel kopen en vervolgens pas beginnen brainstormen over wat je ermee kunt doen.

Uitgangspunt moet natuurlijk de missie van je organisatie zijn, niet een tafel-met-scherm-maar-zonder-knoppen (of welk ander stuk techniek dan ook). Wat wil je bereiken als bibliotheek of archief of andere instelling? Wat is je doelstelling? En hoe zou je die kunnen bereiken? Misschien dat zo'n tafel daarbij een rol kan spelen? Maar misschien ook niet.

Aan tafel
Daarnaast is de techniek vooralsnog het probleem niet. Dat zijn wij natuurlijk zelf weer.

Zo komt de groep nogal moeilijk los van het eigen gebouw als locatie voor de tafel. Áls wij als BHIC al zo'n ding zouden hebben, dan zou ie toch zeker niet in óns gebouw staan. En eigenlijk ook niet zozeer in andermans gebouw. Eerder zou ik hem willen inzetten tijdens events. Op locatie dus, tijdens schoolreünies en buurtfeesten bijvoorbeeld. Eerder verbonden aan een gebeurtenis dan aan een ruimte.

En de groep komt ook nogal moeilijk los van de uiterlijke vorm van een tafel. Alhoewel we beseffen dat je het ook (beter) over touchscreen schermen in het algemeen kunt hebben, ook over digitale schoolborden, over tablets en over smartphones. Die laatsten lenen zich voor multitouch weer wat minder goed, maar ja, het gebruik van multitouch was niet het uitgangspunt hè.

Tafel van tien
Wanneer bied je echt meerwaarde? Multitouch schermen bieden natuurlijk grote mogelijkheden om mensen elkaar te laten ontmoeten, om content zoals verhalen en foto's te tonen, te delen, te verrijken, toe te laten voegen en zo meer. Struin wat rond op YouTube en zie de voorbeelden. En dan hebben we het nog niet eens over de educatieve waarde: samen spelen en leren. Tja, aan mooie woorden geen gebrek.

Maar je moet dus echt gaan plussen. Het nieuwtje van de tafel is er immers al snel vanaf. Nu trek je nog wat bekijks met je vlooiencircus, maar volgend jaar moet je met een échte clown komen. Iedereen loopt zelfs al met zo'n persoonlijke tafel in z'n broekzak.

Natuurlijk helpen de huidige tafels ook nog niet echt mee. Er zijn er nog maar weinig van in omloop, ze zijn lomp en duur, moeilijk te verplaatsen, software laten ontwikkelen is een kostbare zaak en zo meer en zo voort. Maar de grootste beperking, die zit toch echt in de mensen rónd de tafel. Toch tenminste tijdens onze afgelopen twee brainstormsessies.

Uitgetafeld
We hebben het te snel over een 'tafel' en we gaan ook te snel weer uit van die tafel. We gaan vervolgens te snel uit van ons gebouw en we zien te snel weer allerlei praktische bezwaren. We zien vele mogelijkheden, maar hebben het vervolgens over beperkingen. Kortom: we zien vanalles, maar te weinig licht.

Dingen loslaten blijft moeilijk, zeker als het jezelf betreft. Maar we doen ons best!

Eigenlijk weet ik van archiefdiensten alleen dat Archief Eemland concreet met zo'n tafel aan de slag is - die heet ook echt interactief te zijn en wat ik erover lees, dat spreekt me aan.

Wat vind jij inspirerende ideeën? Welke ervaringen heb je zelf al? Ik lees er graag over in je reactie!

9 opmerkingen:

  1. Vorig jaar hebben we door buro Onwijs een applicatie voor de multitouchtable laten maken over het bombardement van Middelburg, voor bij de deeltentoonstelling in het Middelburgse stadhuis. Er zaten TV-interviews in van ooggetuigen, geluidsfragmenten, foto's, ansichten, filmbeelden, documenten. Het gemak waarmee ouderen de tafel bedienden was leuk om te zien en mensen raakten heel makkelijk met elkaar in gesprek over het onderwerp. Ik doe mijn reactie in 2 x, want in 1 x is teveel voor blogger, merkte ik.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Een dik jaar geleden heb ik meegedaan aan een workshop over de multitouchtable, hoe en waar en wanneer je hem kunt inzetten. Erg inspirerend. Ik weet dat in Leiden ook een applicatie voor een mtltitouchtable is gemaakt. ArchiefEducatiecollega Susan Suèr heeft er materiaal voor aangeleverd. Ik weet niet of het Zeeuws Archief er ooit iets mee gaat doen. Ik vind het een hele mooie manier om je collectie thematisch en heel doelgroepgericht naar buiten te brengen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Vorig jaar hebben wij bij het Nationaal Archief een Multitouch tafel ingezet voor het tonen van foto's uit de Eerste Wereldoorlog. Wij hadden hiervoor een spel laten ontwikkelen waarmee je met vier personen aan de tafel kon spelen. Want dat is wel de meerwaarde van zo'n tafel: dat je er met meerdere mensen tegelijkertijd mee kan 'spelen'. Daarnaast leent zo'n tafel, zoals jij ook al schrijft, zich natuurlijk heel goed om te gebruiken tijdens evenementen. Wij hebben hem indertijd oa. bij de Nacht van de Geschiedenis gebruikt.
    Natuurlijk zijn de multitouch tafels vrij duur, maar inmiddels zijn er een aantal bedrijven die ze tegen een redelijke prijs per dag verhuren.
    Ik verwacht dat in de toekomst steeds meer bedrijfjes zich zullen gaan bezighouden met het ontwikkelen van Multitouch-applicaties.
    Leuk dat jullie met een groep samenkomen om te praten over de toekomst van de Multitouch-tafel voor de erfgoedsector. Ik blijf graag op de hoogte van jullie 'ronde tafel-gesprekken'!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @Wat Van Waarden Is: Inderdaad, Anneke, kan Blogger niet goed overweg met lange reacties. Ik heb daar regelmatig last van. ;-) Maar goed om te merken dat je je daardoor niet uit het veld laat slaan!

    Staat er over jullie applicatie informatie online? Of een filmpje misschien? Onwijs kende ik al wel, maar op hun website vind ik na een snelle zoekactie alleen wat korte info over jullie project.

    Een van de adviezen die ik daarom tijdens de afgelopen brainstormsessie aan Cubiss heb gegeven, is om in ieder geval online een naslagwerk te maken (bijvoorbeeld in de vorm van een wiki) dat als centraal informatiepunt kan dienen, met info over bestaande applicaties, projecten, nieuwe ontwikkelingen elders en zo meer.

    En dank voor de tip - ik zal Susan eens een berichtje sturen.

    @FotograficaNA: Hoi Judith, leuk dat je reageert! En ja, nu je het zegt, had ik van jullie project natuurlijk moeten weten. Ik zag in ieder geval de tweets passeren, toen het zover was. Die applicatie was toch gebouwd in het kader van Mapit14-18 hè?

    Ik hoop zeker dat de bevindingen van ons groepje gedeeld zullen worden. Het huidige idee - maar erg hard was er nog niet over nagedacht - is om dat via een boekje te doen, maar daar ben ik zelf niet zo van. Daarom heb ik al een wiki voorgesteld, zoals ik ook al in reactie op Anneke vertelde. Daar heeft iedereen wat aan.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik heb laatst een presentatie bijgewoond over hoe zo'n tafel ingezet wordt bij een project over De Mijnen, zie http://www.betawerk.nl/node/158

    BeantwoordenVerwijderen
  6. @Christian, ik geloof niet dat er meer informatie is over die applicatie. De applicatie zelf blijft wel bewaard, maar ik weet niet waar, dat zal wel via de projectleider van 'het Vergeten Bombardement' gaan, neem ik aan. Het idee om informatie in een wiki op te slaan lijkt mij heel goed.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. @Danniëlle: Dat ziet er goed uit, die applicatie! Mooi, dankjewel voor de tip! :-)

    @Wat Van Waarden Is: Dan kan ik altijd nog eens extra informatie inwinnen, mocht dat nodig zijn. Bedankt voor de suggestie!

    Nog andere reacties:

    Georges Elissen (Archief Eemland) liet nog via Twitter weten:

    ik zal binnenkort (26 mei is officiële lancering van tafels) een stuk op archief 2.0 plaatsen!

    En Susan Suèr (Regionaal Archief Leiden) reageerde nog via Archief 2.0:

    Hoi Christian,
    Leuk blog over de multitouchtafel. In de bibliotheek in Leiden hebben we inderdaad sinds kort een HIP (historisch informatiepunt), waarin bieb, archief en historische vereniging samenwerken.
    Ook wij hebben voor de multitouchtafel een applicatie van OnWijs (2 eingenlijk). De historische kaart is vast ongeveer dezelfde als die in Middelburg. Daarnaast gebruiken we een eenvoudig te vullen applicatie, de TipTile.
    Het idee is om de tafel ook eens bij een evenement in het archief neer te zetten, maar hij is primair voor het HIP. Ik zie het als een visitekaartje voor ons archief.
    Als je meer wilt weten over wat we doen met de multitouchtafel, laat gerust weten.
    groet,
    Susan

    BeantwoordenVerwijderen
  8. @Christian, Ik sprak vrijdag nog met Edith van onWijs en heb haar gevraagd naar wat er is gebeurd met de multitouchtable-applicatie die gemaakt is voor de deeltentoonstelling over het bombardement op Middelburg. Die applicatie is nog steeds te bekijken op een van de twee multitouchtables van de Zeeuwse Bibliotheek. onWijs doet daar niets mee verder, want de applicatie is in opdracht gemaakt met materiaal van derden. De opdrachtgever beslist wat er met de applicatie gebeurt. Informatie over de MT-tafel wordt gegeven tijdens landelijke workshops. Ik heb Edith geattendeerd op je blog.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. @Wat Van Waarden Is: Dank voor de informatie, Anneke! En voor de attendering.

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.