Het BHIC organiseert in de regio regelmatig gezellige avondjes. Mensen nemen oude foto's mee, die worden ter plekke gescand, op een groot scherm getoond en we gaan ze met z'n allen beschrijven. En herinneringen ophalen natuurlijk, want nostalgie is troef. Maar vooral dat scannen en beschrijven is een tijdrovende klus.
Nee, dan DOK:
Presentatie van "Project P" tijdens de Bibliotheek 2daagse, tip aan @bhicarchief door @BiebLies.
Tijd voor een interactive design / industrieel ontwerp / ict -stagiaire?
BeantwoordenVerwijderenEn dan nog budget voor een touchtable + extra's...
Maar wat een goed idee! Die wil ik thuis ook.
Tja, typisch gevalletje van: waarom moeilijk doen als het makkelijk kan.
BeantwoordenVerwijderenGeweldige machine!
@Inkie: Dankjewel voor je reactie. We wachten eerst maar eens af wat ze bij DOK verder nog ontwikkelen, denk ik. ;-)
BeantwoordenVerwijderenSerieus: ik heb dit filmpje ook doorgestuurd naar een aantal mensen op het BHIC, die zich met de bewuste 'gezellige avondjes' bezighouden. Misschien worden ze er ook wel enthousiast van.
@Luud: Antwoord is: omdat we die makkelijke manier vaak niet leren kennen, omdat we er niet naar zoeken. ;-) Inderdaad een geweldig stuk techniek. "Dat wil ik ook!"
Prachtig dit. Mooi simpel ontwerp. Anderzijds: zou toch ook zonder zo'n dure tafel moeten kunnen. Uiteindelijk gewoon een cameraopstelling. Maak de foto, toon je het gescande plaatje op een gewone monitor en vervolgens tik je in een fijne vul-uw-beeldbank api een tag en jaartal in. Of zie ik het nu te simpel?
BeantwoordenVerwijderen@Robert: Dank voor je reactie. En je hebt helemaal gelijk, want ongetwijfeld kan het makkelijker dan het nu gaat.
BeantwoordenVerwijderenHet voorbeeld van de multitouchtafel vond ik echter vooral zo interessant omdat het publiek daarmee zelf aan de slag kan. (Alhoewel het gemiddelde publiek tijdens die avondjes best nog wel wat instructie vanaf de zijlijn kan gebruiken. ;-))
Betreft de cameraopstelling: laat de mensen hun foto in een kadertje leggen en laat ze op een grote rode knop drukken (foto genomen!). Betreft metadata invoer: zou tikken voor oudere mensen een probleem zijn? Is misschien inspreken en spraakherkenning dan een optie? Die schrijfherkenningstool zal wel een complexe en dure grap zijn. Ik kan me overigens niet voorstellen dat die mijn handschrift zou kunnen lezen...;-)
BeantwoordenVerwijderen@Robert: Ik heb een tijdje terug geblogd over (onder andere) de Buurtbank Brabant die gevuld wordt met verhalen die worden opgenomen via een soort televisiemeubel. Ze zijn nog een kleiner model aan het ontwikkelen (terwijl het er elders vast al is). Moest ik ineens aan denken.
BeantwoordenVerwijderenSoms gaan onze ogen schitteren bij het zien van nieuwe apparaatjes en zo, terwijl je met veel simpeler middelen veel makkelijker iets kunt bereiken. Normaal heb ik daar totaal geen last van - ben geen gadget-freak - maar in dit geval ben ik er toch deels ingetuimd. Want, zoals jij terecht duidelijk maakt, zijn er op dit moment, met een beetje slim nadenken, wel alternatieven te bedenken die sneller, goedkoper en makkelijker zijn.
Maar ik denk ook dat doorontwikkeling van dit soort multitouchtafels en de toepassingen daarvan uiteindelijk de balans naar de andere kant doet omslaan. Al is het maar omdat nieuwe generaties makkelijker overweg kunnen met touchscreens dan met het knopje van een camera.
Maar goed dat ik voor nu weer even op het 'rechte pad' ben gezet. ;-)
Leuk initiatief!
BeantwoordenVerwijderenDoet me denken aan Sixth Sense technology zoals die getoond is in een TED talk:
http://www.ted.com/talks/pranav_mistry_the_thrilling_potential_of_sixthsense_technology.html
@JandB: Fijn, dank voor je reactie (die trouwens tussen de spam verzeild was geraakt, ik denk door de lange link). En dank je voor de tip. Op TED raak je nooit uitgekeken!
BeantwoordenVerwijderen