20 mei 2011

Online meets offline in de studiezaal


Bob Coret heeft weer iets nieuws bedacht: de Archiefplanner

Bezoekers van het Stamboom Forum kunnen met de Archiefplanner aangeven wanneer ze van plan zijn welke archiefdienst te bezoeken. Vervolgens kunnen ze zien of andere forumleden die dag ook een bezoek aan die archiefdienst hebben gepland. En met een beetje mazzel doet de archiefdienst ze nog een speciale aanbieding: een gratis kop koffie, een rondleiding door het depot, een potlood met logo of wat dan ook. Je krijgt een herinneringsmail met daarin de gegevens van de archiefdienst (gehaald uit de ArchiefWiki) en een voucher voor de aanbieding.

Archiefbezoek wordt zo dus weer een beetje socialer, je ontmoet de leden van het online forum offline in de studiezaal en je krijgt een aardig extraatje van het archief. Mooie, leuke service!

Voor de archiefdiensten is het een eenvoudige manier om iets extra's te doen voor de genealogen die op bezoek komen. Meer of meer divers publiek trekken, dat zal niet gebeuren, maar het kietelen van je huidige publiek is ook een heel belangrijke activiteit.

Als archiefdienst kun je zelf aanbiedingen toevoegen aan de Archiefplanner, kijken hoeveel mensen een bezoekje hadden gepland aan je studiezaal en hoeveel bezoekers van een aanbieding gebruik hebben gemaakt. Via een widget/knop kun je de Archiefplanner ook op je eigen website integreren (zie bijvoorbeeld hiernaast voor het plannen van een bezoek aan het BHIC).

Nou, vanaf juni gaat de service pas echt live. Tot die tijd verkeert hij in beta, zodat de laatste plooien kunnen worden gladgestreken en de service kan worden getest. Hopelijk doen er flink wat archiefdiensten mee en hopelijk wordt de service dan ook een succes.

Hoe dan ook een mooie koppeling tussen online en offline community's!

Meer informatie over de Archiefplanner vind je op Archief 2.0

2 opmerkingen:

 1. Dag Christiaan,
  ik deel mijn gegevens o.a. via de TilburgWiki ipv Genealogieonline. Heb ik dan geen recht op een gratis kopje koffie?
  Hartelijke groet
  Pieter vd Sanden

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Pieter: 'Recht' op een gratis kopje koffie heb je sowieso niet. Het kan je wel aangeboden worden. Vandaar dat aanbiedingen in de Archiefplanner ook 'aanbiedingen' heten. ;-)

  De service van de Archiefplanner is ook niet bedoeld om het delen van gegevens (via welke site dan ook) te belonen. Het is een service die bezoekers van een studiezaal iets extra's biedt, als ze via het online netwerk Stamboom Forum afspreken een archiefdienst te bezoeken. Een leuke geste, zeg maar.

  De collega's van Tilburg kennende, zul je daar als vaste bijdrager aan de TilburgWiki vast wel een kop koffie kunnen krijgen. En ik weet dat ze ook cursussen en zo organiseren waar je naartoe kunt gaan, als je via de wiki je informatie wilt delen.

  Bedankt voor je reactie!

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.