1 juni 2011

De Kaart van Zijnen en nog een stuk of 5000 andere


Voor wie de tientallen enthousiaste tweets van @Erfgoededucatie heeft gemist: de Kaart van Zijnen is gedigitaliseerd.

Ik weet niet of het conserveren, bestuderen en digitaliseren van één enkele kaart publicitair ooit zoveel is uitgemolken als in Tilburg, maar gelijk hebben ze hoor. De Kaart van Zijnen is een kaart van meer dan drie bij vier meter van de heerlijkheden Tilburg en Goirle, getekend in 1760 door Diederik Zijnen. Dat maakt van deze kaart een perfect voorbeeld van de geneugten van digitalisering: in het echt zul je deze kaart namelijk in principe nooit (uitgerold) te zien krijgen en digitaal zit je er als het ware ineens met je neus bovenop.

De kaart is niet alleen zomaar te bekijken, er zijn ook zogenoemde hotspots gemaakt: bepaalde plaatsen op de kaart kun je aanklikken en vervolgens krijg je extra informatie, veelal afkomstig uit de Tilburg Wiki. Die gebruikte techniek voor weergave van de kaart is zeker niet nieuw (de site Haagse Scholen gebruikt hem al langer), maar het werkt nog steeds mooi en prima. Heerlijk om door de kaart te struinen en oude namen tegen te komen die ik nog herken uit m'n Tilburgse studententijd.

Met wat extra struinen kun je bovendien meedoen aan de wedstrijd Zoeken in Zijnen. Zoek op de kaart (stevig inzoomen soms!) naar 35 plaatsen met tot de verbeelding sprekende namen als Boere Verdriet, Laatste Stuiver, Schralen Honger en Verloren Kost, print ze uit (!) en stuur de print per brief (!) naar het Regionaal Archief Tilburg. Leuk idee, moeilijke klus.

Wat mis ik nog? Ik mis de mogelijkheid om zelf hotspots toe te voegen. Ik mis de mogelijkheid om (delen van) de kaart te embedden - had graag eens drie bij vier meter in m'n blog geëmbed - en ik mis de Google Maps functionaliteit, die wél wordt getoond in het instructiefilmpje.

Verder een schitterend mooi project. Jammer dat ik er de 18e juni niet bij kan zijn tijdens de Dag van Zijnen, als de originele kaart nog voor één keertje wordt uitgerold en getoond aan het grote publiek.

Nou, gaat dat snel zien dus: bekijk de Kaart van Zijnen

...en nog een stuk of 5000 andere
Tenslotte nog wat extra kaartennieuws: het BHIC heeft niet één, maar wel duizenden kaarten laten digitaliseren. Geen speciale viewers of poespas nog hoor. Ze zijn al wel te doorzoeken en te bekijken, maar ssst! Het is nog een beetje geheim. De promotie begint namelijk pas over een week of twee, geloof ik.

6 opmerkingen:

  1. Tja Christian, wat valt hier op te zeggen? Dank voor je gedeelde enthousiasme. Google Maps zat er eerst in, maar hebben we er uit gehaald omdat die nog niet fubnctioneel was. Ik zeg 'nog' want we zijn bezig om jongere kaarten er overheen te leggen, zodat je verschillende tijdlagen kunt bekijken.

    Ja het uitmelken van nieuwe aanwinsten is volgens mij een beetje van deze tijd. We twitteren en facebooken en misschien doen we dat teveel.....Maar wel leuk al die aandacht!

    Heb je de 35 namen gevonden?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Prachtig Chris, die kaarten van jullie. Wel jammer dat je ze niet kunt embedden :-P

    Dat 'ssttt' betekent waarschijnlijk ook dat je liever hebt dat ik even wacht met een stukje op historischecartografie.nl?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @Petra: Ah, dat klinkt goed, dat van die kaartlagen! Op het filmpje zag de Google Maps functionaliteit er nog wat duf uit, maar wat je nu laat weten, dat zou wel erg tof zijn. Ik ben benieuwd! Leuk!

    En ach, van dat uitmelken was een grapje. Het BHIC zou hetzelfde doen. Of toch tenminste moeten doen, als we zo'n zelfde kans hadden! ;-)

    @Yvette: Tja, dat embedden laat onze software (nog) niet toe, maar we wilden ze wel alvast online hebben. (En gelijk heb je, dat je er iets van zegt! Het is eigenlijk te schandalig voor woorden dat ik tegenwoordig nog iets van anderen durf te zeggen... haha!)

    En wat dat stukje op je kaartenblog betreft: van mij mag het, maar waarschijnlijk heeft mijn pr-collega liever dat je nog even wacht. ;-) (Kortom: ik laat het aan jou en zal mijn collega na het weekend eventueel schuldbewust aankijken...)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @Petra: En nee, alle namen heb ik nog niet gevonden. Dan zou dat sneller zijn gebeurd dan dat jullie ze hebben gezocht! En da's toch wel onmogelijk... Maar ik ga m'n best eens doen. :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dat de link met Google Maps er uit is gehaald heeft als oorzaak dat de kaart van Zijnen geen noord-zuid oriëntatie heeft. Die moet eerst gegeorefereerd worden.
    Dat van die hotspots toevoegen is een goeie. De techniek kan veel en daar zullen we in de komende maanden ook nog verder aan werken.
    We gaan trouwens ook dankbaar gebruik maken van de door het BHIC gedigitaliseerde kaart van Verhees uit 1794 van de heerlijkheid Tilburg en Goirle. Zonder vragen door jullie beschikbaar gesteld. Dat is pas samenwerken!

    En als die andere kaarten er bij zijn gekomen, dan beginnen we weer met melken! ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. @Luud: Dat van dat georefereren lijkt me een geweldige mogelijkheid. Lijkt me ook bijna ondoenlijk, met zo'n enorme kaart. Maar goed, hij is wel erg precies getekend, dus dat scheelt weer.

    Die kaart van Verhees viel me ook al op. Op de thumbnail leek het bijna dezelfde kaart. Dus daar is vast iets leuks mee te doen.

    Trouwens, zo'n multitouchtafelvariant van deze applicatie, zoals Archief Eemland maakte voor hun Amersfoortse kaarten, is dat niks voor jullie?

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.