9 juli 2011

Het semantisch web tag voor tag #fmtc


Het toekennen van tags of labels is nog steeds de meest vrije, simpele en laagdrempelige manier voor de crowds om jouw toegangen inhoudelijk te verrijken. We zouden het allemaal veel vaker moeten gebruiken, maar goed, verder dan een stilgevallen pilot is het op het BHIC ook nog niet gekomen.

Gisteren las ik op NARAtions dat je als gebruiker van de catalogus van NARA, het Amerikaanse Nationaal Archief, nu ook tags kunt toevoegen aan documenten in de collectie. Mooi! Helaas nog wel alleen voor geregistreerde gebruikers en zelfs dan nog worden je tags eerst gescreend. In een reactie op de weblog heb ik naar de achtergrond van die keuze gevraagd, maar in de FAQ lichten ze die al gedeeltelijk toe: ze willen simpelweg geen anonieme user generated content, maar alleen tags waarvoor iemand zogezegd verantwoordelijk gehouden kan worden. Je account zal trouwens later tot een heus profiel worden uitgebreid, een beetje zoals ons Nationaal Archief gahetNA nu al heeft. Maar het blijft toch een leuke optie. Een voorbeeld van de nieuwe functionaliteit vind je bij deze brief uit 1861.

Nóg veel interessanter vond ik de eerste reactie op die blogpost, waarin gevraagd word of machine tags, zoals op Flickr, mogelijk zijn. Flickr, dat trouwens voor NARA de inspiratiebron vormde voor deze nieuwe mogelijkheid in hun catalogus.

Machine tags? Nooit van gehoord!

Ik ben niet zo'n held in dit soort technische dingen, maar bekijk bijvoorbeeld deze foto van zielige kinderen in Californië, gefotografeerd door Dorothea Lange. Onder de tags aan de rechterkant zie je een uitklaplijstje voor de machine tags, waaronder deze: dc:creator=http://nla.gov.au/nla.party-899601

Ziet er dus uit als metadata volgens een Dublin Core-schema, waarmee de maker van het object wordt beschreven, maar de machine tag werkt verder als een doodnormale tag in Flickr. Plak je echter de url uit de tag in de adresbalk van je browser, dan kom je uit bij een record in de database van de National Library of Australia over Dorothea Lange. En dat geeft ook meteen het nut aan van die machine tags boven normale tags: je weet nu wat de relatie is van Dorothea Lange tot de foto (namelijk ze heeft hem gemaakt) en je weet precies over welke Dorothea Lange het gaat (namelijk die van dat record in de personendatabase van de Australische nationale bieb).

Met machine tags maak je dus rijkere tags, tags met metadata zeg maar, waardoor je specifieker kunt zoeken omdat je tags meer betekenis krijgen. Inderdaad spin je door het maken van een machine tag dus een draadje van het semantisch web. Erg interessant! Al gaat het me nog een beetje boven de pet.

Het is goed om over de machine tag challenges te lezen. Ook foto's van ons gahetNA Nationaal Archief hebben trouwens al machine tags toegekend gekregen. Voor de liefhebbers onder ons van linked data!

Update 20 juli 2011
Inmiddels heeft Jill, de Social Media Manager van NARA, geantwoord op mijn vragen (zie de reacties). Tot nu toe hebben ze al 700 tags binnengehengeld. En naast het verwijderen van een aantal tags die duidelijk als test waren bedoeld, zijn er geen andere tags door de 'tagpolitie' tegengehouden.

Interessant is nog dat ze zegt misschien in de toekomst gebruik te willen maken van leden uit de community zelf om tags te monitoren. Daar zijn ze weer: citizen archivists

6 opmerkingen:

  1. Kijk ook eens bij http://schema.org/

    Groet, René

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @René: Bedankt voor de tip! Da's een website om te onthouden. Handig, al die info bij elkaar!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Interessant in dit verband is ook deze ontwikkeling: http://www.eburon.nl/060711_semantisch_web_stap_dichterbij_met_authorship-functie_van_google

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @Paul: Bedankt voor je reactie en leestip. Zo links en rechts wordt er steeds meer gelinkt, merk ik wel. En Google doet een aardige duit in het zakje, ook via Google+ trouwens.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ben benieuwd naar het succes van het taggen bij NARA. Het lijkt wel op een soft launch, of iets dat ze eigenlijk niet willen, of iets waarvan ze niet goed weten wat ze er mee moeten. 700 tags sinds lancering is vrij karig vergeleken met de successen van andere tagging initiatieven, ze lijken het niet echt actief onder de aandacht te brengen. Fijn dat je het in de gaten houdt in ieder geval, houd ik het weer bij via jou :).

    BeantwoordenVerwijderen
  6. @Lotte: Dank voor je reactie.

    Het is pas sinds kort dat de functie actief is en er is nog weinig pers voor gemaakt. Verder zijn er nogal wat drempels voordat je een tag kunt toevoegen en voordat ie zichtbaar wordt. En tenslotte: waarom zou iemand eigenlijk aan die catalogus een tag toevoegen? Wat kunnen ze als antwoord geven op de vraag: what's in it for me?

    We zullen zien - ik houd het wel een beetje bij.

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.