12 juli 2011

Mijn eerste ervaringen met Google+


Google+ is er en ik zit er ook op! Is het een Facebook killer? Moeten tweets vrezen voor hun bestaansrecht? En kan mijn blog aan de wilgen worden gehangen? Je bent een knappe jongen als je dat nu al weet te zeggen. En ik ben geen knappe jongen, maar slechts een van de kindjes die mee mag spelen in de zandbak. Hier wat gedachtenspinsels naar aanleiding van het speelkwartier. Zeker geen volledige recensie van Google+ maar alleen mijn eigen, ongeordende ervaringen op pixel. Om die ervaringen te snappen moet je trouwens wel de zandbak een beetje kennen. Alle anderen raad ik aan gewoon de korte introductiefilmpjes over Google+ te bekijken.

Kringen
De belangrijkste noviteit in Google+ zijn natuurlijk de cirkels (of kringen). Door het indelen van je online contacten in kringen (bijvoorbeeld familie, vrienden en collega's) regel je met wie je bepaalde berichten wilt delen en van wie je de berichten zelf ook actief wilt volgen. Je hebt dus veel meer controle over je sociale lijntjes dan via Facebook en Twitter.

Mijn eigen online aanwezigheid is vooral van zakelijke aard met een persoonlijk tintje. De meeste van mijn contacten, bijvoorbeeld op Twitter, zijn op de een of andere manier gerelateerd aan mijn werk. Dit geldt zelfs voor vriendennetwerken als Hyves en Facebook. Daarnaast is LinkedIn voor mij een veredeld adresboekje. Wat ik online deel, dat mag eigenlijk iedereen lezen, natuurlijk behoudens privéberichten. Die laatste gaan via email, een persoonlijk bericht in Facebook, een DM in Twitter of wat dan ook.

Ik heb niet de behoefte, noch het online netwerk om bepaalde zaken met selectief bepaalde groepen mensen te delen. Bovendien komt bij mij al snel de klad in het bijhouden van lijstjes, van mappen, van overzichten en waarschijnlijk ook van kringen.

Daarom heb ik gekozen voor een systeem met in beginsel slechts twee kringen: een kring "delen" waarin ik alle mensen stop die mijn berichten mogen lezen (dat is iedereen) en een kring "participeren" waarin ik alle mensen stop van wie ik de berichten zelf ook actief wil lezen en waarop ik eventueel ook zal reageren. In die tweede kring zitten veel vrienden (meestal zijn dat collega's die het inmiddels een trapje verder hebben geschopt bij me) maar ook personen (meestal ook collega's) van wie ik gewoon graag de berichten lees omdat ze mijn belangstelling hebben. Dus een soort combinatie tussen volgen om sociale en om professionale redenen. De berichtenstroom van de tweede kring staat meestal open op het scherm, maar af en toe klik ik met een schuin oog naar de eerste kring.

Natuurlijk zou ik in de toekomst het aantal kringen uit kunnen breiden als bijvoorbeeld meer familieleden zich online zouden vertonen en ik met hen specifieke informatie zou willen delen. Door mijn toch wat beperkte gebruik van sociale media en sociale netwerken (en door mijn slechte gewoonten aangaande het bijhouden van lijstjes) is het kringconcept voor mij vooralsnog niet echt zinvol. Maar dat is voor nu en bovendien persoonlijk. Met het oog op de toekomst kan ik me voorstellen dat het erg prettig is om alle sociale kringen vanuit hetzelfde platform te bedienen.

De hamvraag is dan ook: voor welke van mijn problemen is Google+ de oplossing?

Inruilen
Facebook ruil ik met liefde zo in voor Google+ omdat ik die laatste namelijk veel prettiger vind werken, veel intuïtiever, en bovendien vind ik Facebook een naar bedrijf met enge ideeën en gewoonten. Mijn gevoel bij Google is veel prettiger, deels ten onrechte, maar goed. Dan zou ik Google+ dus als vriendennetwerk gaan gebruiken.

LinkedIn zou ik eveneens zo inruilen voor Google+ maar dat ook heeft, net als trouwens bij Facebook en bij Hyves, te maken met de toch wat beperkte manier waarop ik het gebruik. Overwegend heb ik in die netwerken dezelfde contacten als in andere netwerken, ik blijf er een beetje op de hoogte van andermans beslommeringen en ik kan mensen eens een berichtje sturen indien nodig. Geen uniek gebruik voor die afzonderlijke netwerken, dus overstappen van de een naar de ander kan makkelijk, is zelfs wenselijk aan het worden.

Daarnaast kan ik me hoe dan ook wel voorstellen dat ik Google+ intensiever ga gebruiken dan Facebook, Hyves en LinkedIn. Zo ben ik erg benieuwd naar de integratie van Google+ en Blogger/Google Blogs. Ik heb namelijk de indruk dat via Google+ veel eerder conversatie op gang komt dan via een aparte blog, omdat er al publiek aanwezig is. Eigenlijk om dezelfde reden heb ik er regelmatig aan gedacht om mijn blog maar gewoon te verplaatsen naar Archief 2.0. Maar goed, om mijn weblog, mijn thuishonk op het web, echt te verplaatsen naar welk sociaal netwerk of platform dan ook, moet ik daar wel een eigen smoel aan kunnen geven en moeten de blogberichten niet verzuipen in de andere berichten op het netwerk. Dus dat weerhoudt me er nog van. Ik wil er mijn eigen plekje van kunnen maken waar ik me thuis voel.

Twitter ruil ik echt nog niet in. Als nieuwsmedium met sociale randen is Twitter tegenover Google+ veel sneller en overzichtelijker. Er passen simpelweg meer berichten op m'n scherm en die zijn makkelijker bij te houden: gewoon van boven naar beneden of omgekeerd, kleine berichtjes en niet kris-kras door elkaar in lange conversaties, zoals in Google+.

Meerwaarde
Vooralsnog biedt Google+ mij dus nog weinig meerwaarde, alhoewel ik in ieder geval graag van Facebook naar Google+ zou overstappen. Maar dat hangt ook af van wat mijn vrienden daar verder doen. Als de integratie met mijn blog goed mogelijk wordt en ook het delen van nieuws en andere zaken steeds handiger en beter wordt (de sparks zijn aardig maar niet meer dan dat, en de werking van de +1's heb ik nog steeds niet echt door) dan zou Google+ zelfs (delen van) de functie van mijn weblog en Twitter over kunnen nemen.

Kansen genoeg dus. Gevaren ook. Een daarvan is het moeten bijhouden van die kringen. Ik vrees dat ik daarin ernstig tekort ga schieten als ik het beheer ervan uit moet breiden, maar we zullen zien. Een ander gevaar is de verdubbeling. Flink wat vragen op Google+ (en Twitter) gaan op dit moment over het automatisch doorplaatsen van Facebook en Twitter naar dit nieuwe platform. En aangezien mijn contacten overal zo'n beetje hetzelfde zijn, wordt Google+ dan al snel een overbodige, extra stroom aan berichten. Dat zou jammer zijn, maar door het kringconcept zijn dat soort berichten gelukkig prima te filteren.

Archieven
Tot slot, of Google+ voor archieven kansen biedt, dat kan ik nog steeds niet zeggen. Aan de functionaliteit voor zakelijke toepassingen wordt nog gewerkt. Maar ik vermoed dat die mogelijkheden net zo groot of klein zullen zijn als bij Hyves en Facebook. Dat zit hem niet in de toepassing, dat zit hem in de aard van het netwerk. Afwachten maar... en verder spelen in de zandbak!

(De foto vond ik bij het bericht: Vlaming leert goudvis door hoepel zwemmen)

2 opmerkingen:

 1. mooi verslag van je eerste bevindingen, Chris. Ik ben wel begonnen met die cirkels in te stellen, maar ken mezelf ook langer dan vandaag... het idee is leuk. maar ik vind het ook een beetje onderhoudsintensief en lastig om iedere keer na te denken aan wie je nou wat wilt sturen. Anders dan jij ben ik wel dol op (een aantal aspecten van) Facebook, maar ik zie wel dat G+ nog eenvoudiger interactie genereert.. het heeft wat dat betreft echt de potentie voor een tussenvorm tussen twitter, facebook en chat. Die Googliaanse "likes" zijn me ook nog niet echt duidelijk... maar misschien moet je toch maar beginnen om een +1 button op je blog te zetten. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Petra: Dat ben ik met je eens, dat het steeds moeten nadenken over wat je met wie wilt delen erg vermoeiend kan zijn. Vandaar mijn simpele systeem met twee kringen, anders gaat het te veel op 'werk' lijken. ;-)

  Facebook heeft trouwens zéker z'n goede kanten. Maar, zoals ik ook al benadruk voor mijn blog, als elders de conversatie makkelijker op gang komt, dan is dat voor mij een belangrijke reden om over te stappen.

  Maar het is allemaal nog vroeg...

  En tja, die +1 knop op m'n blog. :-s Ik heb al tijden ruzie met AddThis. Nou werkten die knoppen eindelijk naar behoren, maar +1 erbij was blijkbaar iets te veel. Het zou allemaal zo simpel moeten zijn, maar schijnbaar krijg ik het niet voor de bakker. Eens een keer goed naar kijken maar.

  Bedankt voor je reactie.

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.