Via een tweet kwam ik uit bij een leuk idee van het chique Londense Goring Hotel. Chef-kok Derek Quelch legt uit:
"Because of the hotel’s centenary, we went through the archives and looked at different dishes and when they were popular and built a menu around them.” Consequently, you might find Peterhead cod and chips representing the Edwardian years, smoked fish pie as a tribute to the Roaring Twenties and fresh shrimp cocktail from the Swinging Sixties.
A simple steamed syrup sponge with custard represents the war years and rationing and is a touching tribute to how much people were able to do in difficult circumstances.
Helaas krijg ik op de website van dit hotel enkel foutmeldingen op het menu, maar bijzonder is het wel.
Serieus, ondanks dat ik zelf allerminst een culinair fijnproever ben, kan ik dit soort initiatieven altijd erg waarderen. Toen een collega voor de Open Monumentendag in 2006 allerlei gerechten had bereid waarvan de recepten terug in onze archieven gevonden konden worden, liep het storm aan haar tafel met lekkernijen. In Gouda hadden ze het project Vergeten Eten, in Zeeland hebben ze een boekje uitgegeven met oude recepten en natuurlijk hebben ze in Tilburg de weblog Kletskoppen en Zwarte Inkt, ook al met oude recepten. Meer voorbeeldjes?
Nee, dan maar liever dichter bij huis: de frikadel!
Al bijna 5 jaar hebben we op VPND de foto's staan van het dagboek van bakker G.J. Cocq uit Westzaan. Met recepten van allerlei lekkers en ook een deel met geheimschrift. Dat laatste is keurig ontrafeld door Rob Bishoff. Een bezoekje waard, lijkt me:
BeantwoordenVerwijderenhttp://vpnd.nl/nh/westzaan_adv.html
@Richard: Mooi voorbeeld! Bedankt!
BeantwoordenVerwijderenEen Fontys docente heeft deze site
BeantwoordenVerwijderenhttp://www.kookhistorie.nl/
Ik zal het restaurant op het "things we must do in London"-lijstje (en hopen dat we die loterij gaan winnen binnenkort ;-))
BeantwoordenVerwijderen@Danniëlle: Jaaa, die was ik helemaal vergeten! Maar ik kende hem al, toevallig, want onze communicatiemedewerkster is een oud-studiegenote (dacht ik) van de schrijfster van dat kookblog. Dank voor de aanvulling! Is namelijk een erg leuk blog.
BeantwoordenVerwijderen@Wilma: Veel loten kopen dan, want het is een hotel/restaurant met *****