31 oktober 2011

Mijn inspiratiebronnen

regenboog

Toen Yvette me deed blozen, dacht ik al eens na over wie mij in professionele (en ook persoonlijke) zin inspireren. Aan dat nadenken heb ik nooit een schriftelijk vervolg gegeven, maar in navolging van Max en Ingmar bij deze dan toch ook mijn persoonlijke lijstje met inspiratiebronnen. Waarom? Zoals ik al in reactie op Ingmars blog zei, is het "goed om elkaar zo af en toe eens te laten weten dat we geïnspireerd worden door elkaar. En door anderen." Dat motiveert, weet ik.

In mijn eregalerij staan:

Donna Dinberg / Dinnie Devonshire
Nee, niet twee personen. Dinnie Devonshire was het alter ego in Second Life van wijlen Donna Dinberg, bij leven werkzaam bij Library and Archives Canada. Met haar richtte ik een jaar of vijf geleden de groep Archivists of Second Life op. Haar passie voor het vak en vooral haar drive om daarin samen te werken met anderen, vind ik inspirerend.
Maar meer nog haar positieve levenshouding. Één keer heb ik haar via Skype gesproken (en enkele seconden gezien, tot de verbinding de geest gaf). Na de diagnose kanker ging het snel bergafwaarts met Donna, maar desondanks bleef ze werken (ze zat overigens al dicht tegen haar pensioen aan) en wilde ze iedereen in haar nabije omgeving toch tenminste eenmaal nog ontmoet hebben, zij het virtueel. Tussen haar vele hoesten op Skype door, trof mij toen vooral de levenslust die ze uitstraalde. En alle ideeën die ze nog enthousiast op de virtuele tafel gooide, alsof ze ze allemaal morgen nog samen wilde gaan beginnen uitvoeren. Helaas overleed Donna al op zaterdag 11 april 2009. Een bijzonder mens.

Edwin Mijnsbergen
Over Edwin schreef ik al in reactie op Max' lijstje: "met als basis een bibliotheek en een stamkroeg, is Edwin inmiddels voor vele vakgenoten dé te volgen man op het gebied van informatiedienstverlening sinds de opkomst van internet. Nooit te bang om zijn mening te geven, proberen te begrijpen, proberen te duiden, vragen te stellen, antwoorden te zoeken en de discussie daarover aan te gaan. Hij leest en hij schrijft, hij verklaart zoveel mogelijk, geeft richting en betekenis. Maar bovenal blijft hij daarbij altijd dicht bij zichzelf. Voor mij een voorbeeld en inspiratiebron."
De concrete stappen om Archief 2.0 op te richten nam ik onder andere nadat ik kennis had gemaakt met Bibliotheek 2.0, opgericht door Edwin.

Theo Thomassen
Pas als mijn scriptiebegeleider ben ik Theo echt gaan waarderen als iemand die mij steeds weer een stapje terug laat zetten, om die stap nog eens te overdenken. Of een stap vooruit, om vervolgens over het effect van die stap na te praten. Het is niet voor niets dat ik hem in 2007 vroeg voor een presentatie tijdens de aftrap van mijn Zuidland-project op het BHIC (voor de niet-kenners daarvan: da's het project waarin ik mijn collega's heb klaargestoomd voor Web 2.0, sociale media en zo meer) en dat ik hem ook daarna nog regelmatig heb opgezocht. Ontwikkelingen die ik signaleer plaatst hij regelmatig binnen grotere kaders en tijdlijnen. Iedere keer weet Theo me daarmee vakkundig en vakmatig te inspireren. Of te prikkelen. Of te verbazen.

Luud de Brouwer
Ik weet niet meer precies in welk verband (het ging in ieder geval om dit filmpje), maar ik leerde ooit dat het belangrijkste lid van een community niet de oprichter daarvan is, maar de eerste volger. Nou zie ik Luud niet als de eerste volger, maar als de mede-oprichter van Archief 2.0. Mijn 2.0-maatje ook. Luud waardeer ik bovenal omdat hij altijd eerlijk en oprecht is in zijn denken, doen en laten. Soms tot op het botte af (en soms ook héérlijk) compromisloos, maar altijd bereid om bij te leren.
Luud en ik komen (twee)maandelijks een avondje bij elkaar om bij te praten. Die avonden inspireren en geven energie. Wat Luud als archiefprofessional bovendien stukken voor heeft op de meeste collega's: focus.

Ingmar Koch
Zelf schreef hij over ons: "De banen van Christian en mij staan in de archivistiek ongeveer diagonaal tegenover elkaar. Hij is vooral bezig met de bezoekers die met 'oude archieven' aan de slag willen, terwijl ik vooral bezig ben met het overtuigen van ambtenaren en bestuurders dat ze goed voor hun verantwoordingsinformatie moeten zorgen." En dat klopt. Voor mij is Ingmar dan ook het grootste raam naar de andere kant van het archiefwezen.
In het gebruik van sociale media in zijn vak zoekt hij soms de grenzen op, maar heeft hij boven alles een - voor mijn gevoel - perfecte balans en mix gevonden. Bovendien heeft Ingmar een heerlijk gevoel voor humor, schrijft hij intelligent, doordacht en prettig, en is hij in z'n algemeen fijn gezelschap.

Marina Noordegraaf
We ontmoetten elkaar min of meer via de groep Digitaal Inlichtingenwerk op Bibliotheek 2.0, maar hebben sindsdien regelmatig afgesproken en bijgepraat. Onze professionele bezigheden verschillen enorm, maar komen uiteindelijk toch keihard op hetzelfde neer: omgang met mensen. Marina weet aan mij vooral altijd de juiste vragen te stellen (ze laat me vervolgens naar mijn mening altijd te lang dralen naar een antwoord) en weet soms de chaos in mijn hoofd terug te brengen tot een enkel woord. Tot slot kunnen we samen ook heerlijk op persoonlijk vlak twijfelen over de dingen die we doen, en over hoe we ze doen.
Met archieven heeft het allemaal weinig te maken, maar de digitale archivaris is ook maar een mens.

Afbeelding: natuurlijk door Marina

11 opmerkingen:

 1. Dank je wel Christian! (nogmaals :-) )

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Meer krijt : The amazing crayon art of Christian Faur :-)

  Fijn om te lezen Christian ! Jouw en Edwin's werkwijze hebben mij weer geïnspireerd zoals je weet.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooie woorden over Luud. Het mooie aan hem vind ik dat je het zo lekker oneens met hem kunt zijn en het toch gezellig hebben...
  En dank voor de complimenten natuurlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Haha, daar heb ik ook aan gedacht Yvette.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Nou nou, ik word er zomaar vrolijk van!
  Dank je Chris en je weet, het is geheel (en waarschijnlijk nog meer) wederzijds.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Ingmar
  Zou ik bijna vergeten te zeggen wat je over mij zegt ook geheel wederzijds is :)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @Edwin: Graag gedaan. Op alledrie de plekken. ;-)

  @JoG: En dat is óók weer goed om te lezen! :-)

  @Ingmar: Graag gedaan. En jouw aanvulling is natuurlijk helemaal waar.

  @Yvette: Ik probeer zaken en privé gescheiden te houden. ;-) (Serieus: Wilma inspireert me ook, maar natuurlijk op vele andere manieren.)

  @Luud: Graag gedaan. En laten we het voor de rest maar op een gelijkspel houden joh.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @Chris Hoi, mens! :-) Wauw, wat heerlijk om te lezen. In gesprek met jou ontstaat altijd een soort ruimte die we gezamenlijk intekenen zonder dat daar een kleurplaat bij is. Fijn, die energie. Jij ook bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. @Marina: Dankjewel! Die koffies, die houden we er dus in! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik kom de verwijzing naar deze blog-post net opnieuw tegen op een Ning en dacht plots aan het nieuwe boek van Hans Stolp : Waar haal je het vandaan?

  Dit is (soort van 'off-topic') een boeiend (levens)verhaal. Onlangs woonde ik een lange lezing van Hans Stolp bij over dit boek. Heel bewogen deelde hij zijn levensverhaal en op welke momenten hij door wie en hoe is geïnspireerd. Boeiend vond en vind ik dat.

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.