29 oktober 2011

Zoeken naar bruggen (en hoe crowdsourcing je niet altijd helpt, maar je het gewoon zelf moet doen)


Al een paar jaar gebruik in in mijn presentaties over archieven en sociale media als voorbeeld de website Zoekplaatjes, een site waarop je foto's kunt zetten waarvan je bijvoorbeeld de exacte locatie niet weet. Een club fotopuzzelaars gaat er dan mee aan de slag en voor je het weet, heb je een locatie. En vaak nog veel meer.

Vught
Ik raadde desgevraagd ooit een collega aan om er een foto van het BHIC op te zetten, met daarop afgebeeld een brug in de vorm van een zeppelin. De foto was aangetroffen in de collectie van Vught, maar dat kon niet kloppen. De puzzelaars op Zoekplaatjes bestudeerden vervolgens werkelijk ieder detail op de foto (van de breedte van de weg tot de stand van het water), keken op allerlei kaarten, doken in hun eigen onderzoek - er zaten een aantal echte bruggenkenners tussen - en uiteindelijk werd de oplossing gevonden: hij lag in Sint-Michielsgestel, vlakbij Vught, maar werd verwoest in 1944. Sterker nog, onze eigen fotodatabase bevatte er een foto van (wat ons nog eens fijntjes onder de neus werd gewreven).

Mooi voorbeeld van de kracht van crowdsourcing (of misschien wel nerdsourcing), want de oplossing werd al binnen een dag of twee gevonden door perfect samenspel tussen verschillende fanatieke speurders.

Amsterdam
Maar zo werkt het niet altijd. Soms moet je gewoon keihard zelf aan de bak. Zoals Richard, die wilde weten op welke brug zijn vader tijdens de oorlog was gefotografeerd. Indrukwekkend speurwerk! Petje af.

Waar crowdsourcing faalt, moet je dus gewoon zelf doorpakken.

Afbeelding: The Space of All Possible Bridge Shapes, door Stephen Wolfram

3 opmerkingen:

  1. leuk & inspirerend artikel om te lezen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooi! Ik kan me ook voorstellen dat het zélf speuren een andere dimensie en beleving geeft dan het laten speuren en dat het vanwege het emotionele belang (het was tenslotte zíjn vader) wel heel mooi is dat het zo gelopen is. Als speurende kun je soms ook andere zaken op een rijtje zetten, zeg maar.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @Danniëlle: Vond ik ook! Vandaar dat ik het breder onder de aandacht wilde brengen.

    @Marina: Da's helemaal waar! En dat is dan ook het grootste verschil tussen beide speurtochten naar de locatie van een brug: de persoonlijke kant van het verhaal erachter (of juist het ontbreken daarvan, in het geval van het BHIC).

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.