4 januari 2012

Op de radio over openbaar geworden archieven


Al sinds 2010 organiseert het Nationaal Archief een zogenoemde openbaarsheidsdag, een dag waarop alle archiefstukken die vanaf 1 januari dat jaar openbaar zijn geworden, in het zonnetje worden gezet. Natuurlijk worden er in alle andere archiefdiensten in het land op datzelfde moment eveneens stukken openbaar, maar doorgaans gebeurt dat geruisloos. En in deze tijden van openbaarheid en transparantie is het goed om daar eens actief aandacht voor te vragen. Bovendien kan het mensen nog weer extra wijzen op alle verborgen schatten en pareltjes die in de archieven klaarliggen om ontdekt te worden.

Op het BHIC hebben we dit jaar bij die traditie van het Nationaal Archief aan willen sluiten en is er dus een lijst gepubliceerd van alle openbaar geworden archiefstukken. Omroep Brabant was zo vriendelijk daar een item op de radio aan te wijden en zo kwam het dat ik vanmorgen even in de uitzending was om een toelichting te geven.

Je kunt dat korte interview online naluisteren. Spoel even door tot 51:20 en dan volgt de rest vanzelf.

Heb ik on air alleen verzuimd om het adres van de website te noemen waar het overzicht met alle stukken is te vinden. Maar dat is dus hier. Voor meer informatie kun je het persbericht lezen. Of volg ons weblog.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.