6 januari 2012

Mijn beste berichten van 2011


Door mijn vakantie eind 2011 ging lijstjestijd compleet aan me voorbij, maar gisteren ben ik dan alsnog eens lekker gaan terugblikken op mijn afgelopen blogjaar. Dat wil zeggen: scrollen door oude blogposts en er voor jullie de krentjes uitpikken. Voor mijn gevoel dan.

De tien lekkerste krenten, in chronologische volgorde:

Website getest: Archief Eemland (28 januari)
Dit jaar begon ik met het publiceren van de resultaten van usabilitytests van nieuwe archiefwebsites. En als eerste was die van Archief Eemland aan de beurt. Later volgden nog webtests van Oneindig Noord-Holland (4 februari), Regionaal Archief Tilburg (15 april), gahetNA (16 juni) en Gemeentearchief Rotterdam (10 augustus). Op deze webtests volgen altijd veel reacties, verreweg de meeste via email. En vaak met veel woorden ter verdediging. Toch hoop ik dat collega's dergelijke webtests nuttig vinden. Zelf vind ik ze in ieder geval leuk om te doen.

Appels en peren: effectmetingen in Wikipedia (8 april)
Vaak erger ik me aan de overvloedige belangstelling voor het aantal hits, views, clicks en zo meer, en de daardoor compleet ondergesneeuwde aandacht voor het aantal uses van ons materiaal. In evaluaties worden door het verschuiven van die aandacht zelfs deels mislukte projecten weer mateloos succesvol. In deze post een andere kijk op die zaak.

Succesvol inzetten van sociale media: 3 tips (30 april)
Naar aanleiding van een opdracht voor het Drents Archief deze post, waarin ik een paar tips deel die zowat aan de basis staan van mijn aanpak op het BHIC, waarover ik onlangs een workshop voor DISH gaf. Niet alleen met sociale media trouwens.

Ceci n'est pas une table (5 mei)
Halverwege dit jaar was ik betrokken bij een soort denktank rond multitouchtafels in de bibliotheekwereld. Naar aanleiding van de eerste bijeenkomst schreef ik deze post, met als samenvatting: "we zien vanalles, maar te weinig licht." Een post over loslaten. En van die denktank heb ik trouwens al lang niet meer gehoord...

Sociale media, de Archiefcollectie NL en de archiefvisie (4 juli)
Veel onderwerpen in de archiefvisie konden niet op mijn warme belangstelling rekenen. Sociale media, collectievorming en een de centrale toegang op alle archieven - noem het een portal - konden dat wel. Ik vond het een beperkte visie, die archiefvisie. En over portals schreef ik al in maart, toen over het Europees archiefportaal ("wie gebruikt dat nou?") Nogmaals: ik ben niet tégen landelijke en internationale of zelfs universele portals; ik ben vooral vóór lokale en regionale portals. En een portal is in mijn ogen ook iets anders dan allerlei databases aan elkaar geknoopt, voorzien van een zoekbox. Enfin...

Wat moet een archiefdienst kunnen? (16 augustus)
Ingmar schreef over wat een archivaris moet kunnen. Ik antwoordde met deze post, die input geeft voor de actualiseringscommissie (revitaliseringscommissie?) van de beroeps- of competentieprofielen. Een verhaal over kennis en kunnis. En over hoe je niet alles zelf moet willen weten of hoeven doen.

Archief 2.0 op z'n Amerikaans (26 augustus)
Ik word altijd een beetje opstandig als ik mensen grote woorden hoor uitspreken, dingen hoor opblazen en evoluties voor revoluties hoor verkondigen. In het archiefwezen tuimelen we zo van de ene in de andere paradigmaverschuiving. Deze post gaf een kritische beschouwing van een Amerikaans artikel over het fenomeen 'Archief 2.0'.

Tussen ons gezegd en gezwegen, geblogd en gewijzigd (31 augustus)
Niet de beste post, maar wel de meest transparante. Een verantwoording van wat ik wel en niet schrijf op dit blog, van posts die ik op verzoek heb aangepast, van hoe ik zelfcensuur toepas en censuur laat toepassen.

Christian en het grote e-Depot (10 oktober)
Met het BHIC waren we een dagje te gast in De Efteling, waar we onder meer een workshop sprookjes schrijven kregen. Voor een 'saai' verhaal over het edepot zocht ik een 'leuke' vorm, maar tegelijkertijd was het een serieuze vingeroefening om te kijken hoe je een 'product' als het edepot aan collega's kunt 'verkopen'. Dan daarbij, zeg nou zelf: een post van mijn hand over edepots. Hoe vaak komt dat nou voor? Een ereplaatsje dus...

De ogen uit onze kop (11 oktober)
Dit jaar schreef ik regelmatig over WieWasWie, de opvolger van Genlias, waarvan de start inmiddels hoe dan ook zo'n valse zal zijn, dat er geen ruit meer heel zal blijven. Na het magere vertrouwen van WieWasWie (6 juli) en mijn eigen voorspelling over wat het wordt (13 september) kwam tot slot nog deze post naar aanleiding van het uitstel van de lancering. Ik schaamde me plaatsvervangend diep voor de manier waarop dit aan onze klanten werd medegedeeld en eigenlijk voor al wat er aan voorafging. En dat doe ik nog steeds. Duidelijker dan in deze post kan ik dingen niet zeggen.

En net als vorig jaar weer een bonusbal:

Wrap up! U gebruikt een internetbron: mag dat? (10 mei)
Het jaar begon met een infokermis (11 januari), naar aanleiding van een post over mijn blog als studiebron (6 januari). Vanuit allerlei disciplines gaven vakgenoten hun mening, waardoor het een van de meest succesvolle blogkermissen werd in jaren. Maar nog veel leuker vond ik het, dat naar aanleiding van het bloggen voor deze kermis, andere bloggers hun blog afstoften en het fenomeen blogkermis - in ons vakgebied dan - nieuw leven werd ingeblazen. Het was mooi om een keertje kermisexploitant te zijn.

Tot slot
In 2011 publiceerde ik 159 berichten (voor mij een record) waarop in totaal 533 reacties kwamen (iets meer dan drie gemiddeld per bericht). Zo'n 19.775 unieke bezoekers (dat cijfer moet je altijd met een stevige korrel zout nemen) legden in totaal zo'n 27.973 bezoeken aan mijn weblog af. Dat is een groei ten opzichte van vorig jaar (17.545 bezoekers en 24.845 bezoeken) wat in lijn ligt van de groei van het aantal berichten.

Over een kleine maand vier ik m'n eerste bloglustrum. Op dat moment zal ik er allemaal eens wat langer bij stil blijven staan.

Gerelateerd
- Mijn beste berichten van 2010

4 opmerkingen:

 1. @Ingmar: Dat zijn ook de meestgelezen posts over het afgelopen jaar. Dus je bent niet de enige. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een dikke pluim voor al jouw werk op je weblog en elders in archievenland. Je blog is een juweel van innovatie en reflectie.
  Ik hoop op nog veel posts!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Luud: Ga ik voor zorgen! En bedankt voor het compliment.

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.