28 maart 2012

Bloggen tussen 1912 en 2012: Plonia Loeve

Veel blogs lezen als dagboeken en veel historische dagboeken worden verwerkt tot blog. Ik heb er een zwak voor.

Nóg mooier wordt het wanneer je die twee combineert. Hoe zou het zijn als een gewone vrouw in een tijd zeg honderd jaar geleden niet een geheim dagboek maar een openbare blog zou bijhouden? En hoe zou het zijn als bijvoorbeeld haar achterkleindochter die blog steeds zou lezen en daarop zou reageren?

In een notendop is dat het experiment wat schrijfster Anne Marie Hoekstra is gestart:

Plonia leeft zelf niet meer, maar haar achterkleindochter beschrijft haar leven en verspreidt de verhalen via internet. Anne Marie Hoekstra uit Ottoland raakte geïntrigeerd door het levensverhaal van haar overgrootmoeder, toen ze een boekje over haar voorouders schreef voor haar eigen dochters.

Toen dat boekje af was, kon Anne Marie de verhalen niet loslaten en besloot ze een blog en Twitteraccount voor overgrootmoeder Plonia Loeve aan te maken. Ze schrijft verhalen met hulp van verhalen van familie en door zich te verdiepen in de tijd waarin de echte Plonia Loeve leefde. Ook reageert ze vanuit haar eigen standpunt op de verhalen van honderd jaar geleden.

Hoekstra wil het experiment een jaar volhouden. (Bron: RTV Rijnmond)

Op het weblog zelf reageert ze:

De informatie is gebaseerd op feiten. Maar als schrijfster neem ik de vrijheid de verhalen in te kleuren en aan te vullen. Daarbij baseer ik me op informatie over het leven in 1912.

Op het weblog van Plonia lees je over haar dagelijkse beslommeringen, over haar huwelijk met een hoepelmaker en haar familie, over haar twijfels over vrouwenkiesrecht, maar ook over eten koken en buurtgenoten.

Persoonlijk vind ik vooral de 'gesprekken' via de blog tussen Plonia en achterkleindochter Anne Marie interessant. Maandag nog confronteerde Anne Marie - na enig aarzelen - Plonia met het feit dat haar vader waarschijnlijk een buitenechtelijk kind was... Ben benieuwd hoe Plonia daarop zal reageren! Maar misschien wil ze het gewoon niet weten, want Plonia's bericht op dinsdag ging gewoon over dure vis in 1912.

Levende geschiedenis, met steun vanuit archieven. Ik vind het prachtig!

Plonia is trouwens ook te volgen via Twitter.

(Tip van een collega)

Gerelateerd
- Stephanus Hanewinckel: Blogger avant la lettre
- Historische dagboeken van Jacob en Adriaan Keller online
- Alle berichten over dagboeken

5 opmerkingen:

  1. Leuk bedacht, maar ik vind het helemaal niks. Er wordt twee keer teruggeprojecteerd, met waarden van "een heden" naar "een verleden". Rond 1845 kwam het best vaak voor dat kinderen voorechtelijk ter wereld kwamen. Bijvoorbeeld omdat de vader in het leger zat en geen toestemming kreeg om te trouwen. Of om "te kijken of het wel ging". Om daar dan met de instelling van tientallen jaren later een mening over te hebben gaat mij te ver.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Richard: Bedankt voor je reactie! De waarde van die blog zit hem er volgens mij in, dat hij inspeelt op de beleving van het verleden. Je proberen te verplaatsen in die tijd en de gedachten van de mensen, en daarbij natuurlijk zoveel mogelijk de werkelijkheid te benaderen, onder andere door onderzoek.

    De schrijfster is geen onderzoekster, dus ze zal beslist niet op de hoogte zijn van de kennis die jij al wel hebt opgedaan, door jarenlange onderzoekservaring.

    Ideetje: als jij nou eens met die kennis reageert op die blog? Dat lijkt me perfect! Ik ben héél benieuwd hoe dat de 'gesprekken' op de blog mede richting geeft.

    Pak je die handschoen op...? (Ik hoop het eigenlijk van wel, want ben benieuwd wat er dan op de blog gebeurt!)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @Richard: De handschoen is al opgepakt door Anne Marie zelf. Zie haar laatste blogpost

    Ik vind het mooi! :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @Christian: Het verhaal wordt nog ingewikkelder, het blijkt dat ook opa Izaak "in onecht" is verwekt. Hij zal een wat minder vrolijke jeugd hebben gehad, en zal dat zijn kinderen toch hebben willen besparen. Het niet-getrouwd zijn moet dus haast wel komen door overmacht. Annbe Marie is al op de hoogte gesteld.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. @Richard: Kijk, zó komen we ergens! Goed dat je hier bent ingedoken, Richard!

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.