3 mei 2012

Meer met minder: benader mensen die je kunnen helpen

Unknown

In 2000 kreeg het Regionaal Archief Nijmegen (RAN) 684 portretfoto's geschonken. Het waren foto's van geallieerde militairen die betrokken waren bij de bevrijding van Nijmegen of die kort daarna in de stad verbleven. De bevrijders kregen daarmee een gezicht, maar nog geen naam. In 2005 werden de foto's op de website van de gemeente gezet, dit leverde wel reacties op, maar nog steeds zijn veel bevrijders onbekend.

Het archief heeft daarom besloten de foto's te verplaatsen naar Flickr. Deze internationale website biedt een grotere kans dat deskundigen en mogelijke familieleden in Groot-Brittannië de foto's ontdekken en reageren. Bovendien worden de foto's onder een open licentie beschikbaar gesteld, wat het mogelijk maakt om de foto's ook op andere websites te delen om zo hopelijk nog meer aanvullende informatie te vergaren. (Bron: Blog Huis van de Nijmeegse Geschiedenis)

Slim bedacht natuurlijk. Maar de in mijn ogen gouden tip voor andere archieven wordt door Wouter Daemen van RAN via Twitter gegeven: "In navolging van Mapit1418 gaat 'n collega actief aan de slag om WOII communities te benaderen, dus ben benieuwd."

Mapit1418 komt al jaren terug in mijn presentaties als crowdsourcingsvoorbeeld van hoe je heel snel je doel bereikt door het heel specifiek benaderen van - wat ik altijd noem - de nerds in de crowd. De website werd al gelanceerd in 2009 en draait om foto's van de Eerste Wereldoorlog waarvan de locatie toen nog onbekend was. Door specifieke community's te benaderen, waar mensen zitten die je waarschijnlijk het best en het snelst kunnen helpen (denk aan WOI-forums), was dit project een groot succes: binnen mum van tijd was van alle foto's de locatie bekend.

Kortom
Naar mijn gevoel wordt bij archiefprojecten nog steeds te veel de kaart gespeeld van veel reclame en te weinig die van specifieke reclame. Leuk om duizenden mensen te bereiken, leuker om de tien te bereiken die je kunnen helpen. Eigenlijk is het heel simpel...

Het hangt allemaal af van je doel. Maar specifiek mensen benaderen die je kunnen helpen, dat is altijd een slimme tactiek.

Op dit moment loopt het nog niet storm met reacties, dus ik ben met Wouter benieuwd wat het benaderen van die community's gaat opleveren.

Aanbevolen leesvoer
- Blind door Flickr
- Foto's en brieven Anton Mussert online

Foto: allied soldier unknown from the unknown army division; nationality unknown (bron: Flickr/RAN)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.