19 mei 2012

Zoek de mummie


We schrijven 28 februari 1991, ik zit in brugklas 1 F van het Dr. Mollercollege in Waalwijk en leg de laatste hand aan mijn geschiedeniswerkstuk over mummies. De fascinatie voor dat onderwerp ontstond tijdens een schoolreisje naar het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden, enige tijd daarvoor. In keurig handschrift - wist niet meer dat ik het in me had - schreef ik over arme en rijke mensen, het leven na de dood, sarcofagen, mummies en Toetanchamon en zo. Voorzien van fysiek geknipte en geplakte plaatjes en kopjes die door markeerstift extra opvielen, ligt het nu weer voor me.

Van Plateau naar 3D
De afgelopen week heb ik me gewaagd op het Egyptische Gizeh Plateau en wel via Giza 3D. In de loop der jaren deden verschillende archeologische expedities het Gizeh Plateau aan. Foto's en documentatie daarvan raakten wereldwijd verspreid over vele musea en universiteiten. In de Giza Archives zijn al die bronnen digitaal bij elkaar gebracht en Giza 3D bouwt daar nu op voort.

In de eerste plaats hebben ze in Egypte met hun piramides te maken met dezelfde uitdaging als wij met onze archieven, namelijk hoe kun je ze zo goed mogelijk bewaren en tegelijkertijd zo goed mogelijk beschikbaarstellen? Met Giza 3D kun je vanaf nu zelf wandelen door het zand, sluipen door een piramide, een graftombe ontdekken en de sfinx ontmoeten, zonder dat de echte monumenten daarvan last hebben. Maar in de tweede plaats geeft dit natuurlijk ook nieuwe, praktische mogelijkheden voor musea, onderwijs en archeologie.

Driedimensionaal is zo nauwkeurig mogelijk gereconstrueerd hoe het gebied en alle bouwsels er nu uitzien en hoe archeologen ze aantroffen, zowel boven als onder de grond. Op basis van foto's zijn reconstructies gemaakt en veel van die foto's en aangetroffen objecten zijn tot in detail te bekijken terwijl je virtueel de omgeving verkent. Je kunt zelf op pad gaan, maar de 'rondleiding met gids' is aan te bevelen zodat je weet waar je later het beste heen kunt stappen. Alle foto's en objecten zijn trouwens ook apart op te vragen en via het menu kun je direct naar de belangrijkste of interessantste plekken klikken. Dat scheelt lang wandelen en veel wachten.

Als je tot slot je emailadres achterlaat, dan krijg je nog deze link, waarachter het mysterie van koningin Hetepheres wordt ontrafeld. De moeite van het bekijken waard.

Geen spelletje
Het is geen game, dus bereid je voor op lege gangen, weinig objecten om op te pakken en geen enkele mummie; bedenk dat veel van de graven al waren geplunderd, lang voordat archeologen ze ontdekten. Ook de besturing doet niet echt aan de gemiddelde 3D game denken; die gaat namelijk nogal moeizaam. Je computer wordt overigens hoe dan ook aardig op de proef gesteld door de applicatie.

Her en der had extra uitleg niet misstaan (daarvoor zul je dus zelf moeten schakelen tussen de websites van Giza 3D en Giza Archives) waardoor het niet voor iedereen lang interessant blijft, maar als je net als ik een fascinatie voor het oude Egypte hebt, dan kun je je hart ophalen aan deze website!

Lees meer achtergrondinformatie over Giza 3D

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.