5 juli 2012

Amerika door de ogen van de Census


Op YouTube vond ik onderstaand filmpje over de United States Census waarin William Fliss, archivaris aan de Marquette University, vertelt "how census data shows us how the United States has transformed from a new republic to the nation it is today."

Je moet een beetje door het patriottisme heenluisteren (let vooral niet op het muziekje, dat het verhaal begeleid van vrijgevochten kolonie tot wereldmacht) maar daarna houd je een leuk, kort filmpje over, wat duidelijk maakt welke rol de census heeft gespeeld in de 'wording' van de Verenigde Staten.

De US Census is niet de enige of de eerste volkstelling natuurlijk, maar is in die zin bijzonder, dat het blijkbaar de eerste is op basis waarvan politieke macht werd verdeeld. De census is geregeld in de Amerikaanse grondwet en de resultaten van de telling (voor het laatst in 2010 gehouden) worden onder meer gebruikt om per staat het aantal zetels in het Congres vast te stellen.


In een vervolgfilmpje gaat Margo Anderson (History and Urban Studies, University of Wisconsin-Milwaukee) verder in op de geschiedenis van de census:


De filmpjes zijn te vinden op het YouTube-kanaal van het United States Census Bureau, dat de tellingen uitvoert. Daar vind je nog meer aardige filmpjes, zoals deze over de 1940 Census.

Mooie manier om een archiefbron toe te lichten en te duiden. Veel -maar lang niet alles- van die bron vind je al online, zoals op Fold3 (1860, 1900-1930) of bij NARA (1940). Die van 1940 vind je trouwens ook op enkele andere plekken (en dan gedeeltelijk op naam doorzoekbaar).

Aanbevolen leesvoer
- Fold3 bestaat 5 jaar en NARA krijgt gratis scans, toch?
- Vele Friese Handen kloppen een volkstelling in

Foto: via een website met tips voor tellers en getelden

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.