18 juli 2012

Witte handschoentjes en Vincent van Gogh


Nooit de bedoeling geweest, maar het wordt al een echte serie...

Collega Rien wees me vanmorgen op dit filmpje van Omroep Brabant met vanaf 9:31m een item over onze eigen brief van Vincent van Gogh.

In het filmpje zie je hoe iemand (niet van het BHIC!) met handschoentjes aan probeert de brief te openen. Ik heb de bewuste brief ook in m'n handen gehad en het is een heel dun stukje papier hoor. Daarmee is het gebruik van handschoentjes precies zoals Rien het uitdrukte: "echt een manier om je eigen fijngevoelige grijpertjes te devalueren tot grove manipuleerders." Da's dezelfde conclusie als de Britten ook al trokken:

Essentially, we recommend that it is preferable to handle manuscripts with clean dry hands. Wearing cotton gloves to hold or turn the pages of a book or manuscript actually reduces manual dexterity, and increases the likelihood of causing damage. Gloves also have a tendency to transfer dirt to the object being consulted, and to dislodge pigments or inks from the surface of pages.

Of wat te denken van het voorval wat Richard beschrijft in reactie op een eerdere blogpost:

Het nadeel van die handschoentjes is, dat je nauwelijks grip hebt. Een naar beneden dwarrelende foto is niet zo erg. Het wordt pas beroerd als het je overkomt met een glasnegatief. Ik heb een keer het ongeluk gehad om dat mee te maken.

Dus in het belang van onze archieven... Uit die handschoentjes! Je moet er toch niet aan denken wat die dingen met zo'n bijzondere brief hadden kunnen doen...

Aanbevolen leesvoer
- Witte handschoentjes en vallende foto's
- Witte handschoentjes en blote handen

4 opmerkingen:

 1. Handschoentjes moeten van regisseurs. Dat heb ik laatst zelf ook gemerkt toen ik mocht figureren in een film over muziekbeïnvloeding in driehoeksreis-landen. Gelukkig hebben wij (Zeeuws Archief) de witte handschoentjes in de ban gedaan, je hebt echt geen grip op het papier en de kans dat je iets scheurt of laten vallen is groter mèt dan zonder witte handschoentjes. Wij hebben nu blauwe 'operatie'handschoenen zonder latex of ander eng spul erin, die nauw aansluiten en na gebruik meteen weggegooid worden. Alleen voor als het écht nodig is of als bezoekers er speciaal om vragen. En filmmensen vragen er naar... Dus vooruit dan maar. Iedereen fijn blauwe handschoenen aan en filmen maar! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Tja, regisseurs bepalen in ieder geval op het BHIC niet hoe wij archiefstukken hanteren... Ze vragen mij ook altijd naar handschoentjes, dat kost me vervolgens een paar zinnen uitleg, waarna ze me bedanken omdat ik ze iets wijzer heb gemaakt dan ze al waren.

  Dat wil overigens niet zeggen dat ik slecht naar regisseurs luister, want als ze me tien keer opnieuw al lopende door een depotgang willen filmen, dan loop ik gerust tien keer op en neer hoor. ;-)

  De enige reden waarom wij af en toe een handschoentje aan laten doen op studiezaal, is als archiefstukken echt heel vies zijn, en we de bezoeker (of onszelf) willen beschermen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Had je in het Omroep Brabant filmpje gezien dat in het item vanaf 7:10 een boekhandelaar het fotoboek van Jacky Ickx ook al met witte handschoentjes doorbladert? Of bewaar je die voor een volgend item: Witte handschoentjes en Jacky Ickx ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Hans: Wederom een gevalletje van gewichtigheid. Het gaat nota bene om een recente uitgave! (Wel een bijzonder boek, dat wel.) Vrijwaring tegen vette vingers dit keer, denk ik ook.

  En nee, geen blogs over witte handschoentjes meer. Trouwens, het is een verloren strijd hoor. Zolang archivarissen voor de camera, zoals eerder bij Verborgen Verleden te zien, met klanten op een bankje in het park afspreken om stukken door te nemen of honden toelaten in het depot, geloof ik niet dat we de witte handschoentjes krijgen uitgebannen. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.