20 juni 2012

Vincent van Gogh in je archief


Op het BHIC hebben we natuurlijk al de geboorteakte van Vincent van Gogh, maar ja, die moeten we delen met onze collega's van het Regionaal Archief West-Brabant. Vanaf vandaag (nou ja...) hebben we echter ook een uniek document dat, in tegenstelling tot zijn geboorteakte, ook nog eens door Vincent zelf is geschreven en ondertekend. Dat laatste wel wat onduidelijk, dus vandaar dat het bijzondere aan deze brief ons nooit eerder was opgevallen. Maar gelukkig kwam een medewerker van het Van Gogh Museum er wél achter.

Boeken
De brief dateert van 26 oktober 1872 -Vincent was toen 19 jaar oud en werkte bij een kunsthandel in Den Haag- en is daarmee de op een na oudste brief die van Van Gogh bekend is. In de brief laat Van Gogh aan ene Hendrik Verzijl, die hem had gevraagd op een veiling te bieden op een aantal boeken, weten dat dit niet is gelukt. Hendrik Verzijl woonde in Helvoirt bij de familie De Jonge van Zwijnsbergen, die weer tot de kennissenkring van de Van Goghs behoorde. En zo is de brief uiteindelijk via het familiearchief van De Jonge van Zwijnsbergen in een archiefdoos van het BHIC terechtgekomen.

Trouwens, niet alleen door de onduidelijke initialen in de ondertekening was deze brief tot voor kort onbekend als geschreven door Vincent. Waarschijnlijk speelt ook mee dat je -als niet-kenner van Van Gogh- bij de inhoud van de brief niet meteen aan de grote schilder denkt. En je kunt als archivaris ook niet bij iedere vermelding van een Van Gogh in je archief bij het Van Gogh Museum aankloppen hè.

Brieven
Onbekende brieven van Vincent van Gogh duiken niet zo vaak op. Sinds 1990 kwam zo'n ontdekking alleen nog in 2004 voor, en nu dus pas weer in 2012. De 'nieuwe' brief wordt besproken in het artikel Waiting to be discovered. An unknown letter from 1872 by Vincent van Gogh, geschreven door de samenstellers van het bekende boek over alle brieven.

Meer van de pas ontdekte brief zien en weten? Ga naar het weblog van het BHIC. En kijk dan meteen naar het lijstje van plaatsen waar de brief de komende maanden in het echt te bewonderen zal zijn. Want nu we dan eindelijk een echte Van Gogh in huis hebben, gaat ie meteen op tournee. Gelukkig hebben we de foto's nog!

Aanbevolen leesvoer
- De sterrennacht in multitouch
- Aardappel anders

2 opmerkingen:

  1. BHIC gefeliciteerd.
    Egodocumenten zijn altijd al bijzonder, maar deze zeker !!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Yvonne: Dankjewel! Wij waren op het BHIC aangenaam verrast door deze vondst. Een 'cadeautje' eigenlijk! :-)

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.