13 november 2012

For the record: in Australië hebben ze een arcHIVE


Ook in Australië beginnen ze op grote schaal te crowdsourcen. Vergelijkbaar met platforms als het Amerikaanse Citizen Archivist Dashboard en het Hollandse VeleHanden zijn ze een eigen arcHIVE gestart, het eerste product dat is voortgekomen uit hun lab.

Niks bijzonders van opzet, maar vooralsnog ziet het er allemaal goed afgekeken uit. Alle beproefde elementen zitten erin: voortgangsmeters, competitielijstjes, punten om badges te verdienen enzovoort. Aan de interface kan hier en daar nog wel wat worden verbeterd, maar niet getreurd, want het werkt al prima, gezien alle activiteit in de hive.

Mooi trouwens om te zien dat het hier nu eens niet om de archieven zelf gaat, maar in eerste instantie om de inventarissen en andere toegangen die bewerkt moeten worden.

Lees deze goede blogpost van Rose Holley voor meer info. Of neem gewoon zelf even een kijkje.

Gerelateerd leesvoer
- Alle gebruikersparticipatie nog aan toe!
- VeleHanden de lucht in voor Militieregisters

Plaatje: lijstje met patenten

2 opmerkingen:

 1. Twee aspecten van de arcHIVE vind ik opvallend:
  1 - als beginpunt krijg je een 'ge-OCR-de' versie van het document. Voor geprinte documenten (waar ze dus mee lijken te beginnen) kan dit een handig startpunt vormen.
  2 - er lijkt een soort versiebeheer te zijn, maar er is geen dubbele invoer, dat is dan weer jammer (vanuit oogpunt kwaliteit).

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Bob: In die zin lijkt het een beetje op andere projecten, waarin de hulp van gebruikers wordt ingeschakeld om foutjes in de OCR recht te zetten. Alleen moet er soms wel erg veel worden rechtgezet, omdat de opmaak vaak helemaal verloren is gegaan.
  Het versiebeheer doet me denken aan de wiki-achtige manier van laten transcriberen op bijvoorbeeld de site van het Nationaal Archief.
  Enige wat ik me nog afvraag, is af ze nu naderhand die transcripties nog omzetten naar een database, zoals doorgaans met toegangen het geval is. Daar is vast iets slims op te verzinnen.

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.