22 januari 2013

De Leguanen: leerzame erfgoedgame in Breda


Gisteren, maar dan een jaar geleden, beleefde erfgoedgame De Leguanen haar finale:

Drie weken lang hadden de spelers gespeurd naar aanwijzingen om het mysterie van de verdwijning van Gerard van den Cornput op te lossen. De aanwijzingen stonden op vier smartphones die verstopt waren in Breda en omgeving. Deze aanwijzingen leiden naar allerlei spannende verhalen over de 80-jarige oorlog in diverse musea en monumenten in Breda. Er werd gebruik gemaakt van hele diverse media: Hyves, facebook, sms, twitter, krant, radio, affiches, flyers, antwoordapparaten, etc.

Een alternate reality game die zich zowel online als op straat afspeelde. Ontwikkelaar Lumineus zette een leerzaam boekje online met hun ervaringen. Daaruit enkele beknopte conclusies:

  • Het was een spannend educatief spel, waarin spelers op een intensieve manier met erfgoed in aanraking kwamen.
  • Er hebben zo’n 1000 mensen deelgenomen aan het spel, 800 leerlingen en 200 deelnemers op deleguanen.nl.
  • Te weinig jongeren hebben het spel uitgespeeld.
  • Er hebben meer dertigers en veertigers meegedaan dan verwacht, er speelden volledige gezinnen met kinderen mee.

Vooral knap hoe ze erin zijn geslaagd om een (lokale) hype rond deze game te creƫren, waaraan 10 mensen een half jaar lang hebben gewerkt en waaraan dus zo'n 1.000 spelers plezier hebben beleefd.

Er zijn plannen voor een provinciebrede game rond het thema 'wonderen' in 2014 (misschien in samenwerking met De Efteling) en een grote internationale culturele game rond Vincent van Gogh in 2018.

Tip via @bieblies

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.