4 april 2013

Waalwijkse gemeentearchief zet Waspikse huizengeschiedenis online


Een probleem waar je bij archiefonderzoek op stuit is dat oude adressen, vaak aangeduid met wijkletters en huisnummers, niet zo makkelijk zijn te koppelen aan de adressen van vandaag de dag. Daar is, afhankelijk van welke bronnen er voorhanden zijn, enig tot uitgebreid onderzoek voor nodig. Óf je moet de mazzel hebben dat anderen dat werk al voor je hebben gedaan natuurlijk.

Zoals in Waspik, waar al jarenlang een actief groepje leden van heemkundekring Op 't Goede Spoor de geschiedenis van zo'n 650 huizen in beeld heeft gebracht. De resultaten daarvan werden al eens in boekvorm uitgegeven, maar staan nu ook online.

Helaas benadert de gebruiksvriendelijkheid van de website die van WatWasWaar. Om welke reden dan ook is ervoor gekozen om simpelweg een GIS-systeem van de gemeente in te zetten. De schat aan informatie achter de kaart verdient eigenlijk een veel betere interface met zoekmogelijkheden. Maar goed, misschien is dit een soort tijdelijke quick & dirty oplossing.

Hoe dan ook een aanbevolen bron voor iedereen die iets wil weten van de geschiedenis van een huis in Waspik. Je kunt zoeken op straatnaam en huisnummer, vervolgens kun je informatie over de geschiedenis van een huis vinden, van 1832 tot september 1947, toen de huidige adressering werd ingevoerd (van huizen die ná september 1947 zijn gebouwd is dan ook geen informatie beschikbaar). Wie waren de eigenaren, wat is er gebeurd, welke omnummeringen zijn er geweest en wanneer? Dit alles met bronverwijzingen naar de kadastrale leggers.

Lees meer over de achtergrond van dit project op de website van het archief.

Aanbevolen leesvoer
- Een schat van een onderzoek(ster)
- Historisch Arnhem in 3D

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.