11 december 2013

Gelezen: De dans van de gezanten

Als bedankje voor het organiseren van een werkbezoek voor ze aan het BHIC, kreeg ik van mijn Utrechtse collega's het stripalbum De dans van de gezanten cadeau:

In 1713 maakte de Vrede van Utrecht een eind aan een lange oorlog waarin vrijwel alle West-Europese landen betrokken waren. De vredesverdragen kwamen tot stand na ruim een jaar van diplomatieke onderhandelingen, waarvoor de stad Utrecht als locatie was gekozen. (...)
Verschillende Utrechtse tekenaars verbeelden de kleine en de grote verhalen rond de vredesonderhandelingen in 1713. Een kleine stad die overspoeld wordt door buitenlandse delegaties van allerlei pluimage, die ruim een jaar een stempel drukken op het leven in de stad; de ontruiming van het stadhuis voor de onderhandelingen, festiviteiten en culturele evenementen die door de delegaties worden aangericht, het contact tussen Utrechters en "vreemde" buitenlanders, de verhoudingen tussen de onderhandelaars, de legale en illegale economie in de stad. (...)
Om de historische werkelijkheid zo veel mogelijk recht te doen zijn de strips gemaakt in samenwerking met Het Utrechts Archief.

Verschillende tekenaars van stripgenootschap De Inktpot, dus ook een bonte afwisseling aan verschillende stijlen van tekenen en humor, van echte strips tot cartoons en beeldverhalen. Erg leuk om doorheen te bladeren en te lezen.

De strips werden in aanloop naar het jubileumjaar al afzonderlijk online gepubliceerd en vertellen samen dan wel een groot verhaal, maar anders dan bij andere stripalbums is dit geen doorlopend verhaal. Het is eerder thematisch van opzet, een samenspel aan kleine verhaaltjes.Dat wil echter niet zeggen dat de strips als los zand in het album hangen. Tussen de verhaaltjes onderling vind je namelijk veel verwijzingen en ze volgen elkaar inhoudelijk in volgorde logisch op.

Over de historische juistheid van de strips kan ik niet goed oordelen. Hier en daar zie je duidelijk dat de tekenaars zichzelf enige vrijheden hebben toegestaan - een mooi plaatje wordt soms bijvoorbeeld belangrijker gevonden dan getrouwe feiten - maar die doen de historische werkelijkheid geen noemenswaardig geweld aan. Ze zullen nodig zijn om het verhaal toegankelijk te houden voor een breed publiek, wat immers het doel is van het album. Een enkele keer zijn die vrijheden trouwens door de tekenaars zelf toegelicht

Een van mijn favoriete strips, historisch niet helemaal correct,
maar wel keurig verantwoord


Dat toegankelijk houden, dat lukt de ene keer wel iets beter dan de andere keer. Dat ligt ongetwijfeld ook aan het thema waarmee iedere tekenaar is opgezadeld. Een strip over één concreet incident tussen twee onderhandelaars is nu eenmaal makkelijker in strip te verbeelden, dan een strip waarin de ingewikkelde politieke en diplomatieke verhoudingen tussen de verschillende mogendheden uit de doeken moeten worden gedaan. Maar door de snelle afwisseling in strips is geen enkele hobbel groot genoeg om je te doen stoppen met lezen en kijken.

Een echt geschiedenisverhaal is het daarmee niet geworden, wel een mooi sfeerverslag vol feitjes en grapjes. En aan het eind heb je toch een goed beeld van wat die vredesonderhandelingen inhielden, wat het belang ervan was en wat ze voor de stad Utrecht betekende. Een ding wordt dan wel helder: Utrecht vaarde er wel bij, maar 'Holland' had de vrede duidelijk verloren.

Gerelateerd leesvoer
- Gelezen: Brabant, daar brandt nog licht
- Archiefcartoons

2 opmerkingen:

  1. Hee, die tekeningen zag ik laatst op het toilet van het Utrechts Archief. Goeie plek ervoor ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Marilou: Dan heb je als bezoeker van het kleinste kamertje toch nog wat te lachen! :-)

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.