1 maart 2007

Iedereen kan ontsluiten!

Inventarisatie... Het toegankelijk maken van archiefmateriaal. Erg belangrijk, maar aan mij niet zo besteed, heb ik gemerkt. Ik heb het voldoende gedaan, ik weet er voldoende van. Maar daar laat ik het bij. En dat is voor de onderzoeker maar beter ook... ;-)

Maar ik zeg al, het is belangrijk. Informatie moet immers toegankelijk zijn. Informatie in archieven, onderzoeksresultaten in archiefdiensten, alles eigenlijk. En daar komt steeds meer van hè?!

Hoe gaan we dat doen als we straks virtuele historische werkplaatsen en digitale studiezalen hebben? Dat gaan we vast niet allemaal zelf ontsluiten, toch? En ook een full text zoekoptie is niet altijd handig hoor.

Zoekmachines en startpagina's...
Hoe wordt sowieso het internet toegankelijk gemaakt? Ik ben geen kenner, maar kom wat vroeger betreft steeds uit op twee manieren: via zoekmachines en via startpagina's.

Van de eerste gebruikte ik gedurende m'n studiejaren in de jaren '90 vooral AltaVista. (De link en het plaatje zijn meer voor de nostalgie hoor... Ik ben er al jaren niet meer geweest.) Nu vooral (natuurlijk?) Google.


Startpagina's heb ik eigenlijk nooit zoveel gebruikt. Misschien ben ik niet zo van de voorgekauwde structuren. Eigenlijk heten die dingen ook niet eens startpagina's, geloof ik, maar portals. Maar dat bewijst dan weer het succes van Startpagina.nl, met nog steeds zo'n 4.000.000 bezoekjes per dag.

(Tussendoor: van een collega kreeg ik een tijdje terug wel de tip Eigenstart.nl eens te bekijken. Dan kun je je eigen startpagina maken, wat ik vooral op het werk inzet. Makkelijk bijvoorbeeld, om voor de dienstverlening handige links bij elkaar te houden.)

...en tags!
Genoeg geschiedenis nu. Tijd voor tags! Tags zijn een soort trefwoorden. Je kunt er categorieën mee maken, maar er zit geen hiërarchie in. Deze blog gebruikt ook tags, alleen worden ze hier labels genoemd. Geen idee waarom ze dat hebben gedaan, maar goed.

Tags zijn een belangrijk onderdeel van het hele web 2.0-gebeuren. Dat gaat namelijk ook over ons. Zelf iets maken, samen iets maken, delen enzovoort. Met tags ken je eigen waarde toe aan eigen inhoud en die van anderen. En als je dat in een tag cloud - gewoon een wolkje met tags - laat zien, dan ziet het er nog modern uit ook.


Het meest bekende voorbeeld is op dit moment wel del.icio.us. Via deze site kun je tags toekennen aan andere sites. Zo krijg je een eigen website met links naar sites die je goed vindt. De tags zorgen voor een soort van rubricering. Je kunt zoveel tags als je wilt aan een site hangen.

Het leuke is dat ook anderen dus tags gebruiken. En vaak zul je ook dezelfde gebruiken. Nee, er zijn geen standaardlijstjes... Je mag woorden pakken die je zelf gemakkelijk vindt hoor.

Door tags van iedereen aan elkaar te koppelen, zie je ook welke sites anderen hebben gevonden. Die zijn misschien voor jezelf ook weer interessant. Zo ontstaat een netwerkje van sites over hetzelfde onderwerp.

Tags zijn dus een typische manier van toegankelijk maken, volgens het motto voor ons en door ons.

Kunnen wij dat wel aan?
En ik denk dat wij tags ook kunnen inzetten in onze eigen digitale plannen. Het past ook mooi binnen de ontwikkeling dat alle archieven op hun site persoonlijke mapjes willen laten aanmaken door klanten. Zo werkt het BHIC aan Mijn BHIC voor de website. En hopelijk komt er ooit nog eens een landelijk Mijn archief of zo. Duurt nog even, maar komt hopelijk wel.

En tags kunnen daarvan een prima onderdeel uitmaken. Laat iedereen maar tags toekennen aan onze pagina's. En laat iedereen maar tags toekennen aan hun eigen verhalen en foto's. En die van anderen. En laat ze vooral ook elkaars tags gebruiken, als ze dat willen. Vinden door klikken.

Dat scheelt ons weer een boel werk... en zo weet je zeker dat klanten de toegang krijgen die ze nodig denken te hebben. Iedereen blij met tags! Of labels dan, ook goed. Dan geven we het inventariseren toch een heel klein ietsiepietsie uit handen hè. Maar ik overleef dat wel... ;-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.