8 november 2007
Website BHIC 2.0 Beta / Website BHIC 2.0 Beta
For English translation, please see the blue text below
Sinds vannacht heeft het BHIC een vernieuwde website! Naar aanleiding van reacties van gebruikers, een usabilitytest, ontdekkingen tijdens de reis naar Zuidland enzovoort, is er flink wat veranderd.
Ik ben zelf vooral blij met alle verbeteringen op het vlak van web 2.0. Zo hebben we een hele goede rss-optie gekregen, waarmee je je eigen feed(s) kunt samenstellen voor nieuws, verhalen, forumbijdragen enzovoort.
Ook kun je op veel meer plekken commentaar geven. Niet alleen via de nieuwe beeldbank - da's tegenwoordig normaal - maar ook onderaan ieder verhaal, zoals bij een weblog. En je kunt natuurlijk simpel zelf verhalen en foto's insturen.
Nou, dat moet allemaal nóg veel simpeler en zo. De komende tijd zullen er sowieso nog wel honderden aanpassingen verricht worden. We zijn trouwens al bezig met de volgende website..
Maar voorlopig hebben we als BHIC een leuke stap gezet, denk ik zo! :-)
Als iemand commentaar, suggesties, opmerkingen, tips of iets anders heeft voor ons, dan houd ik me van harte aanbevolen!!
ENGLISH TRANSLATION
Since last night, the BHIC has a redesigned website! As a response to user's feedback, a usability test, discoveries made during the voyage to the South Land and all that, much has been changed.
I am especially happy with all the improvements related to web 2.0 myself. For example, we now have a very good rss option, with which you can put together your own feeds with news, stories, forum entries and so on.
Also, from now on, you'll be able to comment on many more places. Not just in our new picture database -- which is quite normal nowadays -- but also at any story on our website, like at a weblog. And, of course, you can easily submit your own stories and photos.
Well, it still has to be even easier and all that. In times ahead there will be hundreds of changes, I guess. Already we have started to work on our next website..
But for now, we have taken a nice step forward as BHIC, I think! :-)
If anyone has any comments, suggestions, remarks, tips or something else for us, than I will be happy to hear about them!!
Lees meer blogposts over
Beeldbank,
BHIC,
Picture database,
RSS,
South Land,
Web 2.0,
Zuidland
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Christian,
BeantwoordenVerwijderenDe RSS feed was één van de eerste dingen die mij opvielen, erg goed!
Over de beeldbank: hoe zie ik of er reacties zijn? Is het "call-out" symbool gekleurd of zo om aan te geven dat er commentaar is gegeven of wordt dit niet zichtbaar gemaakt en moet je dus altijd op het commentaar icoontje klikken?
De link met de Google Maps viel mij nog tegen: het lijkt er op dat alleen de betreffende plaats wordt getoond en dat de foto's nog niet zijn ge-geo-tagged?
Bij de verhalen was mijn eerste gedachte dat dit door gebruikers aangebrachte verhalen betrof (web 2/0: user generated content), maar dit is geloof ik niet zo, tenminste ik zie niet wie de auteur zijn maar het lijkt veelal op professionele verhalen.
Als gebruiker snap ik het onderscheid tussen Zoeken naar voorouders binnen Brabant en in heel Nederland niet zo. De zoekfuncties zijn verschillend en reageren ook anders. Bijvoorbeeld, de details van de akte bij een "in heel Nederland" zoekactie verschijnt in het middenkader, de "binnen Brabant" zoekfunctie opent het resultaat in een popup. Waarin trouwens gezocht wordt bij de "in heel Nederland" zoekfunctie wordt niet duidelijk gemaakt, de suggestie is... heel Nederland, maar de indexijn zijn nog niet helemaal compleet. Wil het BHIC een soort Genlias worden?
Zoeken in biblioteek en archieven is "powered by archieven.nl". Ik weet niet of het nieuw is, maar de samenwerking (gebruik API van andere organisatie) is Ok! Nog interesse in zoeken in Genealogie Online of het Wie (onder)zoekt wie? register (zie http://api.coret.org/)?
Deze opmerkingen na een korte tour door de nieuwe site wilde ik jullie graag even meegeven, maar toch niet zonder te zeggen dat ik over het algemeen erg positief ben over de nieuwe website met de eerste web2.0 elementen!
mvg,
Bob Coret
Hallo Bob, bedankt voor je uitgebreide reactie!
BeantwoordenVerwijderenNaast het commentaarsymbooltje in de beeldbank verschijnt na het plaatsen van de eerste reactie een nummer, wat het aantal reacties bij de afbeelding aangeeft.
De mashup met Google Maps zit ingebakken in de software en we gaan hier zeker mee aan de slag. Helaas zijn de fotobeschrijvingen niet altijd geschikt om direct aan Google Maps te koppelen, dus hier gaan we aan werken. Komt goed!
Voor nu gaan de verhalen inderdaad nog langs een redactie, maar worden ze al regelmatig door gebruikers van de website aangedragen. We willen op termijn graag toewerken naar een wiki, waar iedereen zijn of haar historische ei in kwijt kan.
De twee genealogische databases komen voort uit de twee verschillende programma's die wij daarvoor in gebruik hebben. Het gedeelte Brabant betreft onze eigen ISIS, met al onze bronnen. Het gedeelte Nederland betreft Genlias (ingepast in onze vormgeving), met alleen burgerlijke stand en memories van successie. Dit was trouwens op de oude site ook al zo.
In de loop van dit jaar stappen wij voor het gedeelte Brabant over naar een ander programma, zoals ook Tilburg en Oudenbosch in gebruik hebben. Ook zullen we dan scans online plaatsen. Maar het gedeelte Nederland zal daarnaast blijven bestaan.
Het al dan niet openen van popups voor de details heeft te maken met het al dan niet aanwezig zijn van een optie om eenvoudig terug te keren naar de zoekresultaten. Het liefste zouden wij exact dezelfde vormgeving en functionaliteit aanbieden voor beide programma's, maar vooralsnog is dit niet haalbaar.
De zoekfunctie voor bibliotheek en archieven is dezelfde als op de oude website. Geen idee of het een echte API betreft. Volgens mij is het meer zo dat alle archiefdiensten, die gebruik maken van dat bepaalde softwarepakket, hun data hebben in de database van Archieven.nl en dat ze in de eigen huisstijl sjablonen hebben om daarin te laten zoeken.
Bob, goed om te horen dat je tevreden bent over onze nieuwe site. Ik waardeer dat je de moeite hebt genomen om ons deze opmerkingen mee te geven. En mijn (digitale) deur staat altijd open voor meer suggesties, tips, kritiek enzovoort. Misschien niet voor nu, maar dan toch weer zeker voor de volgende site!
Ik vind het mooi dat mensen hun verhalen en afbeeldingen in kunnen sturen. Ik zou graag van je horen tzt of daar een beetje belangstelling voor is.
BeantwoordenVerwijderenInteressant!
Sowieso goed werk, deze site. Maar dat had ik al eerder gezegd :-)
Edwin, tot dusver werkt dat best prima. We merken wel dat vooralsnog mensen het prettiger (of gewoon makkelijker) lijken te vinden om gewoon wat losse gegevens (bouwstenen voor een verhaal) aan te leveren, dan om zelf een afgerond iets te maken.
BeantwoordenVerwijderenDe verhalen die wél eenvoudig door mensen zelf worden gemaakt, hebben vaak het karakter van een persoonlijke herinnering, wat helemaal niet verkeerd is. Juist niet zelfs.
En je merkt dat mensen meer insturen naarmate ze kunnen reageren op een al bestaand verhaal, een bestaande foto of wat dan ook. Dat trekt dus meer dan zomaar uit het luchtledige zelf een verhaal insturen. Een soort houvast misschien.
Maar ik houd je op de hoogte hoor! Bedankt voor je reactie.
Edwin, hier een korte update: ik hoorde gisteren dat we al snel na het lanceren van de nieuwe site verhalen en foto's toegestuurd kregen door mensen. Meer dan daarvoor! Dus da's heel mooi. Ik houd mee in de gaten of dit blijft of niet.
BeantwoordenVerwijderenGoed om te horen!
BeantwoordenVerwijderenThxs