12 juni 2008

Bibliothecarissen zonder boeken


Vandaag was het weer behoorlijk pet, maar afgelopen maandag was het zomers warm, toen we met het studiezaalteam van het BHIC afreisde naar Zeeland. Daar brachten we een duobezoek aan het Zeeuws Archief en de Zeeuwse Bibliotheek.

Een lange dag
Een dag die zéér goed was besteed - zeer lang was ook - en waarvan mijzelf vooral van de Zeeuwse bieb veel is bijgebleven. Was ik eerder al behoorlijk onder de indruk van de services die de Waalwijkse bieb biedt, van de Zeeuwse grote broer blijft me vooral bij de rolverandering die bibliothecarissen aan het doormaken zijn.

Van boekuitleenfabrieken zijn hun instellingen inmiddels verworden tot informatiedienstverlenende organisaties pur sang, met dito medewerkers. Je proefde in Zeeland digitale professionalisatie bij iedere hap.

Een lange weg
Het BHIC heeft als slogan "Vragen over vroeger? Vraag het BHIC!", maar bij een bieb kun je voortaan met álle vragen terecht, niet in de laatste plaats via al@din. En voor het antwoord nemen de informatiemakelaars-die-ooit-bibliothecarissen-heetten-te-zijn echt niet meer in de eerste plaats een papieren boek ter hand, of gaan ze alleen met Google in de weer..

Ik was namelijk errug onder de indruk van de enorm gestructureerde enorme verzameling online informatiebronnen - merendeels databases - waarover bibliotheeknetwerken en hun medewerkers kunnen beschikken, veelal via universiteiten. Boeken, tijdschriften, kranten enzovoort natuurlijk gescand, maar vooral talloze specifieke, gespecialiseerde databases, allemaal met wat klikkies van de muis doorzoekbaar.

Nou zijn we op het BHIC toch echt niet van gisteren - zelfs niet voor een archiefdienst - en hebben we ook wel (onvolledige) hulpjes, maar er valt nog veel te leren, merk ik wel. Eigenlijk moeten we ons digitaal bronnencorpus net zo professioneel oppakken, als we al jaren en jaren gewoon zijn met ons papieren bestand te doen.

We doen het dus al goed.. We kunnen nog véééél beter! :-)

Plaatje

2 opmerkingen:

  1. Hoi Christian,

    Mooi om te lezen dat het jullie goed is bevallen!

    Volgende keer hoop ik er wel bij te kunnen zijn :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Edwin: Dat duurt nog wel efkes, want we gaan nu eerst alle andere Nederlandse bibliotheken weer bezoeken.. haha!

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.