19 augustus 2008

Knol werkt als een knol


Nou, het ging met veel trompetgeschal.. de lancering van Google Knol. Maar inmiddels denk ik dat ik Knol maar even links ga laten liggen.

Dit zou dan de Google-tegenhanger van Wikipedia moeten zijn, lijkt het, maar dan eentje waarin autoriteit weer meespeelt. Da's op zich geen verkeerde gedachte. Ware het niet dat hij in Knol niet werkt.. want letterlijk iedereen kan een autoriteit zijn! Tja..

Een eigen knol voor het BHIC
Al heel snel had ik voor het BHIC een eigen knol aangemaakt, die je hier kunt vinden.

Maar ach, wat zeg ik nou toch voor domme dingen? Je vindt namelijk helemaal niets! Zelfs niet als je specifiek zoekt met 'bhic', wat om iets over het BHIC te vinden toch een logische zoekterm is. Nee, je moet echt speciaal aanklikken dat je nóg meer resultaten wilt zien, pas dan zie je onze knol.

Ik denk dat-ie te weinig tekst bevat, een te lage rating heeft of zo. Ach ja..

Allerlei knollen voor Nederland
Als encyclopedische tegenhanger van Wikipedia valt Knol door de mand. Eigenlijk staat Knol ook niet eens vol met lemma's, maar met artikelen, zoals deze over de verspreiding van de Robiniagalmug in Nederland. Wel interessant - over een niche gesproken - maar niet iets voor een encyclopedie..

En als je dan enkele lemma's bekijkt, zoals hier en (!) hier voor het lemma Netherlands, dan merk je dat je net zo goed gelijk naar het gelijknamige lemma in Wikipedia had kunnen gaan. Daar zijn de teksten namelijk vandaan geplukt. Sommige 'autoriteiten' heten zelfs Wiki Pedia!

Is kennis dus al gejat en versnipperd, andere lemma's zijn dan weer gewoon leeg. Kwalitatief gezien staat het dus 1-0 voor de encyclopedie zónder autoriteit.. ;-)

Knollen voor archieven
Hmm.. Het Archief Eemland heeft blijkbaar ook al een eigen knol, zie ik nu.

Zelfs de naam 'knol' vind ik trouwens maar niks.. ;-)

Maar goed, ik ben zo flauw niet.. dus als ik dit weekend of zo ergens een gaatje vind, dan ga ik mijn knol eens naar het Engels vertalen en zal ik ook wel een berg tags toevoegen. Die laatste zal ik bij gebrek aan een echte mogelijkheid daartoe maar gewoon ergens onderaan intypen.

Je moet toch wat met zo'n onwille knol!

Plaatje

2 opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.