2 december 2008

Verander de archivaris


Ik schreef al vaker over het BHIC en Flickr en vandaag dan alweer. Waarom? We hebben alwéér een stap gezet. Lees maar...

Aan het begin van het vorige jaar wisten de meeste collega's nog niet eens wat Flickr was, dit jaar zijn we aan het spelen geslagen en voor je het weet hoort zo'n nieuw publiekskanaal bij je reguliere werkzaamheden. Deelname aan The Commons is een volgende stap.

Winst
En is onze winst nu dat foto's, die in onze eigen beeldbank... euh... fotobank niet altijd werden gevonden, nu ineens dagelijks bekijks trekken? Of is die winst dat we een nieuw en meer divers publiek aanboren?

Nee hoor, de winst zit hem namelijk van boven.

De winst is dat de ene collega zelf met het idee kwam om Flickr in te zetten voor het beschikbaarstellen van deze foto's, dat een andere collega dit plan wel wilde uitvoeren, dat weer een ander graag wilde helpen, dat nog weer enkele anderen ook allerlei ideeën kregen om gebruik te maken van dit nieuwe medium, dat iedereen enthousiast was, dat... Enzovoort.

Verander de archivaris, dan verandert het archief vanzelf mee!

En ík verzin wel weer een andere manier om mezelf nuttig te maken! ;-)

Plaatje

2 opmerkingen:

  1. Stoer! Een collega stuurde gisteren jullie persbericht ook al door.
    Voor de diensten die er nog wat huiverig voor zijn...? Volgens mij valt er door het open karakter van Flickr (de beschikbaren API's -> http://flickr.com/services/api) wel het een en ander tegen bestaande beeldbanken, eh correctie fotobanken aan te programmeren zodat foto's automatisch vanuit de eigen locatie doorgepompt kunnen worden naar bijvoorbeeld Flickr.
    Dat lijkt me een leuke, techische uitdaging voor de komende tijd.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Tim: Met die api's is inderdaad wel wat te doen hè. Kwestie van bouwen.

    Ik begreep dat jouw NA al met de softwareleverancier van de fotobank in overleg was - toevallig ook meteen de onze - om vanuit jullie eigen database foto's en beschrijvingen naar Flickr over te sluizen.

    En ik geloof dat het Powerhouse Museum al een tool had om vanuit Flickr tags over te halen naar hun eigen database.

    Comments waren een lastiger verhaal, want die zijn gekoppeld aan profielen, dus personen, dus privacygevoelig.

    Met Judith had ik al besproken dat we binnenkort eens om de tafel moeten gaan zitten, want er is vast veel te leren van mekaar. En ook door al die anderen die ongetwijfeld zullen volgen! :-)

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.