16 januari 2010

Het BHIC blogt

Carnaval in Uden

Er zijn inmiddels aardig wat archiefdiensten onderweg met een eigen weblog bedoeld voor het publiek, waaronder het BHIC. Met een klein Zuidland-groepje zijn we medio oktober begonnen aan een blog genaamd Brabant Bekijken om te zien of daar een ander publiek mee te bereiken is dan met de website.

Die website is (naast genealogen en historisch onderzoekers) namelijk vooral gericht op de lokaal geïnteresseerden. Maar het BHIC is er natuurlijk voor de hele provincie. Bovendien verdienen veel van die verhaaltjes op lokale pagina's een breder publiek. De blog kan ons daarbij helpen.

Voor de weblog maken we dus korte verhalen, die we niet zozeer geografisch als wel rubrieksgewijs ordenen, niet alleen over onze archiefschatten, maar liefst gekoppeld aan de actualiteit, eventueel met een knipoog.

Die aan de actualiteit gelinkte verhaaltjes lopen ook het hardst: in de top 3 van meestgelezen posts komen respectievelijk berichten rond kilometerheffing, sneeuw en Q-koorts terug. De meeste content is trouwens een bewerking van materiaal wat ook al op de website staat, maar veel stukkies worden gewoon vers in elkaar gedraaid, om goed aan te sluiten bij het actuele nieuws.

Er is eigenlijk nog maar weinig ruchtbaarheid gegeven aan de weblog, dus er zal zich langzaam een schare van lezers moeten vormen. Op dit moment trekt de blog - vooralsnog een proef tot eind maart - iets meer dan tien bezoeken per dag en, als we Feedburner mogen geloven, leest steeds een minimaal aantal van tien mensen onze berichten via rss. We doen het dus al best aardig, maar natuurlijk zoeken we naar n├│g meer publiek!

En goed, soms zoeken we ook gewoon naar koekbakkers, zoals vandaag.

2 opmerkingen:

  1. Goed idee :). De cursus 23 Archiefdingen brengt resultaten voort. Mooier kan het toch eigenlijk niet!

    Ik wens het BHIC veel lezers toe.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Luud: Het idee bestond al wel een jaar of wat, maar waar de cursus enorm heeft geholpen is dat iedereen toen kennismaakte met blogs, met de techniek ervan, met de mogelijkheden... en dat de angst om te bloggen verdween. Het effect van de cursus is bij dit project enorm duidelijk!

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.