15 mei 2010

Waalwijk


Ik schreef een maand geleden over het dreigende verdwijnen van het archief uit Waalwijk. Eerder sprak ik al enkele medewerkers daarover en andere betrokkenen, en gisteren stuurde een medeheemkundige me het definitief goedgekeurde coalitieprogramma toe, waarin een en ander nog eens zwart op wit is na te lezen:

Het oud-archief dient regionaal te worden ondergebracht en een bescheiden studiezaal en basale raadpleegfunctie dient in het te ontwikkelen Cultuur Historisch Ankerpunt (CHAP) te worden ondergebracht.

Dat klinkt als een zelfbedieningshoekje met als inhoud zo'n beetje wat er nu op de studiezaal is te vinden: microfiches van verfilmde archiefbronnen, wat computers, handboeken en naslagwerken, documentatie en kopieboeken van een en ander. Het archief van Waalwijk kennende zal dit voor de gemiddelde en soms zelfs gevorderde genealoog voldoende zijn. En als je eenvoudige vragen hebt over het Waalwijkse verleden, dan ben je met een boek meestal ook wel geholpen.

Maar echt historisch onderzoek is uitgesloten, wat voor onze heemkundekring De Erstelinghe een aderlating zou zijn. De primaire bevolkingsregistraties zijn verfilmd of gekopieerd, veel oud-rechterlijke en notariële archieven, kadastrale bronnen en de belangrijkste krant, De Echo van het Zuiden, ook en de foto's staan grotendeels online. Maar alle andere archiefstukken moeten toch echt uit een depot worden opgehaald. En dat zit er in de toekomst dus niet meer in. Om nog maar te zwijgen van de inhoudelijke begeleiding door de archiefmedewerkers ter plekke. Misschien nog op bepaalde dagdelen of op afspraak of zoiets.

Zo'n coalitieprogramma moet nu in begrotingen worden verwerkt en verder moeten ze dus gaan nadenken over hetgeen ze nu eigenlijk precies verstaan onder een "bescheiden studiezaal en basale raadpleegfunctie." Aan die drie regels tekst van hierboven heb je natuurlijk niet genoeg. Daarnaast zal bij verschillende archiefdiensten flink gewinkeld en gecijferd gaan worden, want die paar strekkende kilometer papier moet toch ergens blijven. Allemaal lastige vragen komen bij me op, waar bij de beantwoording doorvan door het gemeentebestuur bezuinigingen vast en zeker het leidende motief zullen zijn.

Er wordt overigens nog meer bezuinigd op cultuur de komende coalitieperiode. Zo worden er aan dat CHAP strenge financiële eisen gesteld en komt het budget voor de jaarlijkse Open Monumentendag te vervallen.

Ik blijf het volgen.

Plaatje

8 opmerkingen:

  1. Ik snap dat het voor Waalwijkers een gevoelig punt kan zijn, maar in het kader van schaalvergroting en samenwerking kan ik het voornemen alleen maar toejuichen.
    Het was mogelijk beter geweest als er geen druk van bezuinigingen was geweest om in alle vrijheid een dergelijke keuze te maken.
    Helaas is het nu niet anders.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Luud: Ik denk dat het niet echt een gevoelig punt is hoor. Hooguit voor de medewerkers zelf, de bezoekers, actieve leden van de heemkundeverenigingen en zo.

    Voor mij als archivaris ligt het wat genuanceerder, maar dat weet je. Alhoewel ik persoonlijk een tamelijk zwak heb voor de kleinere archiefdiensten, zie ik professioneel ons beroep met diverse 'calls for action' geconfronteerd waar diezelfde kleine diensten onmogelijk gehoor aan kunnen geven. Digitale depots, verregaande digitale dienstverlening enzovoort. Dan zijn we snel uitgepraat.

    Geen bezuinigingen is altijd beter, niet alleen voor het archief.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Verkeerd sparen is uit den boze. Een stadsarchief is de ziel en de levensader van elke gemeente. De burgers hebben het recht informatie te ontnemen of a f te geven. Indien de informatie niet meer beschikbaar zal zijn, dan heeft ieder archief geen nut. Er wordt overal dankbaar onderzoek gemaakt, behalve in Waalwijk. Het is eenvoudig pure domheid wat men in deze stad aan het doen is en de problemen liggen niet enkel bij het archief maar in feite overal. Er werken eenvoudig gezegd de foute mensen bij de gemeente Waalwijk. Voor cultuur en geschiedenis tonen ze geen begrip. Déja vu.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @Anoniem: Dankjewel voor je reactie. Ik proef dat je een ontevreden (voormalige) bezoeker bent van het Waalwijkse gemeentearchief?

    Dat je het probleem breder trekt, dat kan ik (als oud-inwoner van Waalwijk) begrijpen. In ieder geval onder haar eigen burgers heeft de gemeente Waalwijk de naam niet goed voor haar erfgoed te zorgen.

    Misschien is het dan maar goed dat het archief wordt 'uitbesteed' aan anderen! ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Het best zou zijn dat ze de hele gemeente Waalwijk naar elders zouden uitbesteden. Ik betwijfel dan ook ten zeerste of we van deze bestuurders bevrijd zullen wordne. Nu ik ben met een half been burger van deze gemeente en ik heb me er nooit thuis gevoeld. Reist men veel elders, ziet en vergelijkt men elders.. Iedere commentaar over deze gemeente schrijven is nutteloos maar het moet gezegd worden. Een burger van Utopia is vergeleken daarmee een gezegend burger. Het is en blijft een gemeentelijke maffia

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik ben er een of twee keer in het archief te Waalwijk geweest. Onkundig en niets wetend zo kan men dit archief beschrijven. De vrijwilligers die ik het een of ander maal gezien heb weten meer.
    Jammer voor de bitter weinig geschiedenis die Waalwijk bezit, anderzijds Waalwijk en omstreken heeft een glorierijke geschiedenis over van de voormalige schoenindustrie. Dus zal het archief wegens hoge kosten aan China uitbesteed worden...

    BeantwoordenVerwijderen
  7. @Anoniem1: Wie weet lezen de Waalwijkse bestuurders mijn blog ook wel, maar in beide gevallen denk ik niet dat het iets uithaalt voor je. ;-)

    @Anoniem2: China zal het niet zo snel worden, maar een buurgemeente zit er wel in.

    De Waalwijkse collega's zijn overigens wel degelijk deskundig op het gebied van archieven en archiefonderzoek. Hun kennis van de regionale geschiedenis is misschien niet zoals die van vroegere archiefmedewerkers in Waalwijk - dat waren vaak mensen uit de streek zelf, lid van de lokale heemkundekring enzovoort - maar eigenlijk zie je dat steeds meer op alle archieven in Nederland. Vooral de steeds grotere werkgebieden van archieven spelen de individuele archiefmedewerker daarbij parten.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik betwijfel de vakkundigheid in de gemeente Waalwijk. Indien het zo was waarom hebben ze een exacte kopie van het Haags stadhuis gebouwd. En waarom dan ook nog een vreselijk lelijk gebouw. Met wie men spreekt, behalve de burgemeester natuurlijk, want hij is degene die niets begrepen heeft, vindt het weggesmeten geld. En van het archief afgezien. Het archief behoord aan Waalwijk zoals de burgers in Waalwijk bij deze stad behoren.
    Onkunde behoord bij de gemeente Waalwijk. Verkeersmatig is het maar knudde. Degene moeten eens op verkeersles gaan.

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.