27 september 2010
Thuis in Brabant
Voor vandaag was ik op de koffie gevraagd door Cris Kremers, coördinator en redacteur van ThuisInBrabant.nl, onze Brabantse erfgoedportal. Het BHIC participeert onder andere in de portal door het beschikbaarstellen van zijn fotodatabase. En Thuis in Brabant is tot nu toe ook de enige partner voor specifiek lokale content binnen Europeana - vandaag dus geleerd dat materiaal van het BHIC ook via Europeana te vinden is.
Cris behoorde tot de eerste lichting studenten aan de Reinwardt Academie die als onderdeel van de minor Archieven en e-Cultuur een presentatie van Luud en mijzelf voor de kiezen kreeg - toch ook alweer drie jaar geleden - dus het was sowieso leuk om eens bij te praten.
Voorbeeld
Thuis in Brabant zie ik stelselmatig aangehaald worden als goed voorbeeld van een provinciale collectieportal, maar WatWasWaar kom ik ook altijd tegen als goed voorbeeld van een website waarin verschillende instellingen samenwerken, terwijl natuurlijk iedereen weet dat in ieder geval die laatste een butt-site is. Sommige websites hebben nu eenmaal een betere pr dan gebruikersinterface. Ook Thuis in Brabant heeft bij mij nooit potten kunnen breken, vooral niet omdat de verzameling collecties een ratjetoe aan resultaten geeft. De laatste tijd was ik de site dan ook uit het oog verloren.
Hoog tijd dus om er weer eens doorheen te klikken: compleet nieuw is de Geschiedenis van Brabant, die in ongeveer 900 korte verhaaltjes met plaatjes een chronologisch-thematisch overzicht geeft van, jawel, de geschiedenis van Brabant.
Meer publiek
Cris wil de website verbeteren, misschien zelfs wel een nieuwe laten bouwen, en meer ruimte geven aan actieve gebruikers van de site. Wij hebben vandaag vooral gekeken naar hoe het publieksbereik van de huidige portal kan worden verhoogd, door puur datgene uit te buiten waar Thuis in Brabant uniek in is: het online zetten van de Brabantse geschiedenis en het eenvoudig doorzoekbaar maken van een veelvoud aan verschillende collecties.
Die geschiedenisverhaaltjes (interessant voor het klikkende, lezende en kijkende, grote en brede publiek) kan bijvoorbeeld heel goed op een tijdlijn worden geplaatst - de meeste van de huidige thema's bestrijken eigenlijk al een bepaald tijdvak - en de verhalen zelf kun je perfect illustreren door gebruik te maken van de collecties die je ontsluit, bijvoorbeeld door items te embedden in de tekst. Eventueel kunnen deelnemende instellingen aanvullende tekstjes aanleveren. Die twee werelden van geschiedenis en collecties zijn nu nog vrijwel volledig van elkaar gescheiden en dat is jammer. Het geschiedenisverhaal laat zich inderdaad lezen als een verhaal en de collecties gaan verscholen achter een zoekmachine.
Samenwerking
Dit zoekonderdeel van de portal kan plaats en datering gebruiken om zoekresultaten te laten verfijnen. De plaats om aan te sluiten bij het gegeven dat mensen vooral belangstelling hebben voor lokale geschiedenis, de datering om zoekresultaten ook te koppelen aan de tijdlijn. Nieuwe verhaaltjes, bijvoorbeeld rond bijzondere objecten in de collectie, kunnen als blog worden gepubliceerd. Eventueel kunnen ook externe blogs via de portal worden getoond, zoals Brabant Bekijken van het BHIC. De Brabantse Biografieën zouden gekoppeld moeten worden aan het nationale Biografisch Portaal, een site waarvan ik het nieuws nauwelijks volg, zolang ze geen rss voor hun blog aanbieden - lekker onhandig.
Al met al genoeg kansen dus voor Thuis in Brabant, zonder dat Cris al te veel zelf nieuwe content hoeft te leveren. Da's allereerst niet de prioriteit van een portal, lijkt me, maar bovendien heeft die insteek ook een praktische reden: Cris is alleen en daarom is dit alles een hele klus. Samenwerking ligt dan ook voor de hand, bijvoorbeeld met de lieden van de Film- en Fotobank Noord-Brabant (al te doorzoeken via Thuis in Brabant) en de Buurtbank Brabant (wie kent hem niet?)
Buurtbank Brabant
Die buurtbank is een leuke website waarop je video's kunt bekijken waarin mensen iets vertellen over vroeger, zoals over een bepaald stuk gereedschap of een bepaald beroep of zo. Meestal zijn museale objecten het vertrekpunt voor zo'n verhaal. Op dit moment doen nog nauwelijks musea mee, maar dat komt vooral doordat de fysieke buurtbank - de interviewmachine, zeg maar - ongelofelijk groot en log is. Inmiddels is er een mobiele variant in de maak die door een organisatie of vijftien is afgenomen. Daaronder ook het THUISpunt Veghel waarmee het BHIC dan weer nauwe banden onderhoudt.
Het is een mooie site, maar omdat ie helemaal in Flash gemaakt lijkt te zijn kun je er nauwelijks fatsoenlijk naar (deep)linken. Bovendien, wie kent hem? Dat soort filmpjes kunnen natuurlijk veel beter (ook) via Thuis in Brabant te bekijken zijn. Het zijn nota bene allebei projecten van Erfgoed Brabant en hoeveel provinciale erfgoedportals kun je verdragen hè?
Nou goed
Een goed gesprek en we houden contact. Maar wat zou jouw eerste verbeterpunt zijn voor Thuis in Brabant? En wat is volgens jou de meest navolgenswaardige provinciale erfgoedportal?
Lees meer blogposts over
Biografisch Portaal,
Buurtbank Brabant,
Portals,
Thuis in Brabant
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Eh... u meldt dat het Biografisch Portaal geen rss heeft bij de blogs, maar die hebben we wel: even naar beneden scrollen. Verder zijn we hard aan het werk om meer communicatie met onze gebruikers mogelijk te maken. Ik begrijp dat u niet kunt wachten, en dat is mooi! We doen ons best.
BeantwoordenVerwijderenmet vriendelijke groet,
Els Kloek
Projectleider Biografisch Portaal van Nederland
@Els: Dankjewel voor je reactie, en fijn om te lezen dat het Biografisch Portaal wél rss aanbiedt! Ik voeg de feed - die ik al twee keer eerder zocht - meteen toe aan m'n reader.
BeantwoordenVerwijderenEr zijn waarschijnlijk een paar redenen waarom ik, een toch inmiddels ervaren rss-gebruiker, deze feed niet eerder opmerkte:
- Internet Explorer herkent het doorgaans als op een pagina feeds worden aangeboden, maar in dit geval niet - geen idee waarom niet;
- ik verwacht een knop of link voor rss doorgaans niet onder een sectie "Document acties";
- ik verwacht een knop of link voor rss in ieder geval nóóit helemaal onderaan een lange pagina met berichten.
Als ik dan toch een kleine suggestie mag doen: plaats helemaal bovenin, in de knoppenbalk, een knop of link naar de rss-feed.
Een tweede suggestie: de rss-feed bevat nu slechts de titels van berichten. Het is voor de gebruikers bijzonder prettig als gewoon het gehele bericht wordt weergegeven. Dat voorkomt doorklikken en dus tijd - veel rss-gebruikers lezen berichten eerder als de feed volledig is, dan als de feed alleen koppen bevat.
Verder alle lof voor iedere verbetering van het Biografisch Portaal, evenals voor je reactie op deze blog. Een snelle vorm van webcare! :-)
De reden waarom Regionaal Archief Tilbugr niet mee doet aan Thuis in Brabant ligt in het feit dat ze content in hun site willen zetten in plaats van gebruik te maken van de databases die al online beschikbaar zijn. Een portal moet geen content bieden, maar verbinden lijkt me.
BeantwoordenVerwijderenIk heb ook met Cris aan tafel gezeten, zonder overigens te weten dat ik hem mocht toespreken op de Reinwardt Academie, en dat is en blijft mijn grootste bezwaar.
Elke portal mag gebruik maken van onze content, maar ik ga geen selecties meer aanleveren die dan elders geplaatst moeten worden. Dat kan slimmer en beter.
Heeft het BHIC de hele fococellectie geëxporteerd naar Thuis in Brabant?
Wat beter kan: als je een zoomtool aanbiedt (bv in de BHIC fotocollectie), zorg er dan voor dat er een grotere foto achter zit.
Ik ben niet gelukkig met de keuzes die Thuis in Brabant maakt.
Maar Cris gaat het hopelijk allemaal beter maken!
Dan praten we verder.
En een scherpe analyse van WWW!
En: rss van het biografisch portaal. Bravo!
@Luud: Dat ze niet aan content moeten doen, dat vind ik ook - zie boven. Volgens mij exporteren wij niks, maar wordt onze database 'geharvest' door Thuis in Brabant. Achter de site zit een systeem van Cit genaamd 'CollectionConnection'. Van die site:
BeantwoordenVerwijderen"CollectionConnection is een programma om informatie uit verschillende elektronische databases te integreren, razendsnel doorzoekbaar te maken en vervolgens naar eigen inzichten te tonen in de vorm van online (deel)catalogi, tentoonstellingsinformatie, virtuele exposities of digitale publicaties."
Zoals ik het begreep - ik kreeg een jaar of wat geleden eens een uitleg - wordt info uit verschillende databases geharvest en in een soort informatie-tussenlaag (een xml-document, dacht ik) geplaatst, welk document vervolgens integraal doorzocht kan worden, sneller dan afzonderlijke databases doorzocht kunnen worden.
Maar ik laat me graag door anderen verbeteren.
Geen idee trouwens hoe dat zit met die kleine fotootjes - op onze eigen site zijn ze wel groter na zoomen. (Misschien heeft dat met het harvesten te maken... ;-))