27 juli 2011

Bezocht: Jheronimus Bosch Art Center


Het is alweer open sinds 2007, maar ik bezocht het nog nooit. Tot afgelopen week dan.

Het Jheronimus Bosch Art Center is gevestigd in de Sint-Jacobskerk in Den Bosch. Dat geeft niet alleen een bijzondere ruimte aan het museum, het geeft aan haar bezoekers ook een mooi uitzicht vanuit de toren over de stad. Helaas alleen van achter glas.

Leven en werk
Over het leven van Jeroen Bosch weten we maar weinig. Er zijn ook nauwelijks archiefbronnen die daar iets van prijsgeven. Op het BHIC beheren we zo het archief van de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap van Den Bosch, waarin de naam van deze bekendste stadgenoot een paar keer vermeld staat. Zoals bij de betaling van zijn intredegeld voor lidmaatschap van de broederschap in 1487 (vierde regel van onder). Of de tekening van zijn wapen (rechtsonder) in een van de mooie wapenboeken. Ook toen was Bosch dus al een "vermaard schilder".

Naast zijn leven is ook zijn werk vaak nog een mysterie voor ons. Sowieso zijn er maar een kleine 25 werken aan Bosch toegeschreven, maar die zijn dan ook nog eens vanuit een denkraam geschilderd waar wij het fijne niet meer van begrijpen. Veel van de door hem gebruikte symboliek kunnen wij niet meer uitleggen. Maar je kunt er nog steeds volop van genieten hoor! Mij hebben de schilderingen van Bosch altijd gefascineerd: fabelachtig en fantastisch. Ik kan er naar blijven kijken, naar al die rare schepsels en helse taferelen.

In het museum zelf is natuurlijk geen enkel origineel werk van Bosch te vinden. Maar van alle werken zijn reproducties aanwezig en verder staat en hangt de kerk vol met beelden en beeldjes van gedrochten die te herkennen zijn op de schilderijen van Bosch. Een audiotour geeft je bij ieder paneel informatie, maar geeft niet meer dan een inleiding. Gelukkig werkt Google Goggles prima voor aanvullende info.

Kortom
Als je weer eens in Den Bosch bent, dan is dit een leuk museum om eens te bezoeken. Een uur of anderhalf kun je er prima vertoeven. En als je daarna niet genoeg kunt krijgen van Bosch, dan zijn er naast talloze boeken nog talloze websites. Of je gaat schilderen als Bosch.

Kun je je bedwingen tot 2016? In dat jaar wordt namelijk de vijfhonderdste sterfdag van Jeroen Bosch uitgebreid gevierd en wordt er een dappere poging gedaan om alle aan Bosch toegekende meesterwerken te herenigen in de stad. Duimen dat het lukt!

4 opmerkingen:

  1. Aardig maar zo jammer dat er geen originele werken hangen. Leuk dus voor een keertje maar ik sla het de volgende keer over.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Danniëlle: Hoi Daan, ik las een tijdje terug al via Twitter dat je ook naar het JBAC was geweest. En inderdaad, als je er al een keertje bent geweest, dan is er weinig reden om wéér een keer te gaan. Tot in 2016 natuurlijk. ;-)

    Bedankt voor je reactie!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik ben het helemaal met Daniëlle eens. Voor mij een teken van de culturele armoede die 's Bosch kenmerkt. Voor mij liever een bunker met echte Leon Adriaansen dan een neonkerk met nep Bosch. Adriaans was net zo aards en Brabants als Jeroen, maar gelukkig nog niet zo door de commercie misbruikt. Alhoewel ookna zijn dood...

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @Wil: Dankjewel voor je reactie, Wil, maar dat Den Bosch gekenmerkt wordt door 'culturele armoede', dat is (volgens recent onderzoek) simpelweg niet waar.

    Het commercieel uitbuiten van kunstenaars, daar ben ik ook geen liefhebber van. Aan de andere kant: kunstenaars moeten wel verkopen om van te leven, en bovendien over wat er na hun dood gebeurt, daar hebben ze weinig vat op.

    Leon Adriaansen gun ik trouwens ook z'n eigen museum hoor - dat zou het cultuuraanbod van Den Bosch zéker versterken!

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.