21 augustus 2011

Footnote wordt Fold3


Ik was een fan van Footnote. De vraag is of ik ook een fan van Fold3 wordt, maar ik denk van wel.

Footnote was een gebruiksvriendelijke site met vooral heel, heel, heel erg veel content: miljoenen archiefdocumenten, gescand in hoge resolutie en nagenoeg perfect toegankelijk gemaakt. In oktober 2010 werd Footnote opgekocht door Ancestry en dan weet je al dat veranderingen niet uit zullen blijven.

En die zijn ook gekomen: tussen al het drama op Pukkelpop door, werden mijn Netvibes en Twitter eergisteren ineens gevuld met berichten over de verandering van Footnote naar Fold3. De blogpost daarover riep vooral veel vragen en afkeuring op, een nieuwe blogpost geeft enkele antwoorden.

Maar
Fold3 zal zich uitsluitend richten op militaire bronnen (die in Footnote al populair waren) maar alle bestaande content blijft ook beschikbaar. Er wordt online veel geklaagd over de nieuwe naam en over niet kunnen inloggen. Dat verder niet iedereen meteen even goed uit de voeten kan met een nieuwe site, dat is niks nieuws, en er blijkt ook slecht gecommuniceerd over de veranderingen, getuige de vele verontwaardige reacties.

Los daarvan heb ik ook wel enkele inhoudelijke kanttekeningen bij de verandering:

Ten eerste de content: focus is altijd goed, maar het is jammer dat de verscheidenheid in bronnen verdwijnt. Ik ben wat dat betreft ook heel benieuwd hoe dit uitpakt voor de Amerikaanse National Archives, die toch een mooie deal hadden gesloten met Footnote. Het lijkt me dat die deal met het nieuwe beleid van Fold3 minder interessant wordt voor het archief (en haar gebruikers).

Ten tweede de gebruikers: naast de enorme hoeveelheid content, vind ik vooral de gebruikers een meerwaarde van en voor Footnote. Ze reageren en annoteren niet alleen, ze voegen ook eigen content toe. Upload je eigen schoenendoos, als het ware. Maar met de nieuwe focus van Fold3 op militaire bronnen wordt het veel minder aantrekkelijk om die site te gebruiken als persoonlijke, digitale schoenendoos.

Focus
Maar goed, over het eerste is vast nagedacht en gesproken, en aangaande het tweede heb ik in het verleden al eens mijn twijfels geuit. Blijft staan: focus is goed. Ik ben benieuwd hoe het verdergaat. En ben ook benieuwd naar jullie mening. Denk jij dat de verandering positief of negatief zal uitpakken?

Oh ja, en even het 20e archiefding aanpassen...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.