De website VeleHanden.nl (waar binnenkort militieregisters en op termijn ook andere archiefbronnen geïndiceerd kunnen gaan worden) gaat in oktober live voor de crowd. De bouwers leggen er nu de laatste handjes aan, de testers zijn enthousiast bezig met indiceren en verder wordt er druk gescand. Een update.
Tijdens de testersbijeenkomst, gisteren gehouden in Amsterdam, verzuchtte Ellen Fleurbaay (projectleider) dat hun grootste zorg was, of er in oktober nog wel genoeg scans zouden zijn om te indiceren. Er wordt namelijk vreselijk hard geïndiceerd: de namen op zo'n 15.000 scans zijn door een groep van zo'n 150 testers al ingevoerd en gecontroleerd! Extra scans zijn al aangerukt.
Controle
De komende periode wordt de controlesoftware uitgebreid getest. Tijdens de controle worden verschillen in de dubbele invoer opgelost en worden extra punten toegekend bij een juiste invoer. 'Juist' wil in dit geval zeggen: de invoerder heeft z'n best gedaan. Met andere woorden: alleen bij complete onzin krijg je geen extra puntje.
Daar was wel even discussie over, aangezwengeld door @lottebelice. Die stelde voor om iedereen gewoon standaard extra punten toe te kennen - uit andere projecten blijkt immers dat er nauwelijks onzin wordt ingevoerd - en de controleurs eventuele onzin gewoon te laten rapporteren (zeg maar een soort "dit is niet ok" knopje). Dat straalt ook meer vertrouwen uit naar je crowd.
Wie overigens die controleurs worden, dat is nog niet bekend. Misschien personeel of vrijwilligers van het archief, misschien wel de actiefste leden onder de invoerders. Bij leesproblemen kun je trouwens ook tijdens het invoerproces al een specialist van het archief aanroepen. Daar is een knopje voor. De controletool ziet er verder prima uit - tijdens het testen zullen er nog wel verbeterpuntjes uitrollen.
Lijstjes en badges
Nieuw in de volgende release van de indiceersoftware (die vandaag online komt voor de testers) is, naast het al bestaande algemeen klassement, ook een lijstje met de top invoerders van de huidige en de vorige week. Zoals ik al eens eerder blogde, stimuleert dat de betrokkenheid van nieuwe invoerders. Dan hebben zij ook nog (of weer) een kansje. Daarnaast wordt aan medailles gedacht - zeg maar badges - en dat lijkt mij ook een goeie. Of lintjes, om in militaire sferen te blijven?
Er werd wel gedicussieerd over zin en onzin van deze en andere competitie-elementen. Een van de testers merkte op dat al die competitie mensen ook af kan schrikken, en zelfs demotiverend kan werken. De aanwezige spelelementen moeten naar mijn mening dan ook een balans houden tussen 'leuk voor de competitie, binnen de community' (zoals de lijstjes) en 'leuk voor jezelf' (zoals de badges). Laat iemand bijvoorbeeld van soldaat via luitenant en kolonel opklimmen tot maarschalk, na het bereiken van bepaalde aantallen geïndiceerde scans. Dan is er niet alleen een 'strijd' met anderen, maar ook met jezelf. Een hogere rang is een mooi doel om nog wat extra scans door te worstelen, ook al zou je sergeant in een leger van kolonels worden.
Kinderachtig
Verder gaat er nog getest worden met het laten kiezen van een plaats waarvan je scans wilt invoeren, ook al iets waarover ik al eerder blogde. Voordeel daarvan is dat je gebruik kunt maken van specifieke, lokale kennis. Nadeel is natuurlijk dat je jezelf afhankelijk maakt van een kleinere groep invoerders. Hoe dan ook fijn dat het uitgeprobeerd wordt!
Tot slot nog een opmerkelijk feitje dat uit de vragenlijst naar voren kwam, die veel testers hadden ingevuld: het filmpje op de homepage wordt kinderachtig van toon gevonden. Hmm... Waar hebben we dat eerder van gehoord?
En nog een observatie: wat streven niet alleen wij archivarissen, maar ook veel van onze vrijwilligers naar volledigheid en perfectie! En wat zouden we toch graag al het reeds gedane werk half overnieuw doen, wanneer we tussentijds de regels veranderen! Archivarissen klonen zichzelf in hun klanten. Een valkuil waar we voor moeten uitkijken...
Kortom
Zelf indiceren is mij niet gegeven - ik deed nog geen twintig scans in totaal - maar ik volg het project met grote belangstelling. Crowdsouring werkt als een speer en ik zou graag zien dat het BHIC met extra scans mee gaat doen. Misschien dat dit positieve voortgangsverslag daartoe een steentje bijdraagt.
Zie ook:
- Crowdsourcen: vele handen maken licht werk (13 juni 2011)
- Crowdsourcen rond militieregisters (21 juli 2010)
Nou, dat klinkt allemaal heel erg goed! Mooi dat het zo´n succes aan het worden is. Dat kan bijna niet meer fout gaan als het straks live gaat.
BeantwoordenVerwijderenDan kunnen wij ook hopelijk gebruik maken van dit mooie stuk software dat beschikbaar komt. Want dat is een aspect van dit project dat heel vernieuwend is: een product waar straks iedereen gebruik van kan maken.
Omdat ik vreesde er te weinig tijd voor te hebben, heb ik me niet formeel als tester aangemeld, maar in mijn vakantie ontdekte ik een zijdeur (Twitteraccount gebruiken om in te loggen) en ben ik alsnog gaan testen. De vergelijking met de indexeertool van FamilySearch was ik snel vergeten, VeleHanden is veel prettiger in het gebruik. Een belangrijke succesfactor is, denk ik, dat de lijnen tussen testers en techneuten kort zijn. Twee mensen van bouwer Pictura lezen mee op het forum waar testers dingen melden en reageren daar op alle berichten die betrekking hebben op (het gebruik van) de invoertool. Dit rechtstreekse contact spaart tijd en voorkomt misverstanden, met als gevolg dat bugs en onbedoelde onhandigheden heel snel verholpen worden. En dat motiveert mij als tester weer, zowel om eventuele bugs te melden als om lekker door te typen (in m'n volgende vakantie) :-)
BeantwoordenVerwijderen@Duul58: Ja, de software komt (als dienst van Pictura) voor iedereen beschikbaar. Je laat scans maken (hoeft niet bij Pictura) en betaalt vervolgens voor hosting daarvan en voor gebruik van de software. Met een beetje mazzel heb je dan na verloop van tijd indexen retour. :-)
BeantwoordenVerwijderen@Mariëtte: Da's een wijze les voor iedereen die met deze en soortgelijke projecten aan de slag gaat, zorgen voor korte lijntjes. Reageren, actie ondernemen en terugkoppelen. Dank voor je input, Mariëtte!
Jeetje ik schaamde me een beetje voor dat filmpje van velehanden.
BeantwoordenVerwijderen@Tim: Hoezo? Heb je het gemaakt dan? Of is het plaatsvervangende schaamte?
BeantwoordenVerwijderen