6 april 2012

Dromen over alle Brabanders samen


Lang, lang, héél lang geleden, toen het Rijksarchief in Noord-Brabant nog de enige serieuze archiefdienst in de provincie was en de enige die een beetje de middelen had om er iets van een online database op na te houden, werd bedacht dat alle andere archiefdienstjes in Brabant zouden meewerken om die database te helpen vullen met persoonsgegevens uit hun archieven.

Slechte coördinatie van allerlei opgetuigde projecten, verschillende manieren van data-invoer en een ongelijke inzet door de verschillende archiefdiensten, zorgden ervoor dat het nooit zo ver kwam. Belangrijker nog werden die projecten door hun archivistisch lange looptijd stuk voor stuk achterhaald door de technologische vooruitgang en de ontwikkeling van een sterk netwerk aan lokale en regionale Brabantse archiefdiensten.

Iedereen begon logisch genoeg met eigen vrijwilligers een eigen website met eigen toegangen en later werden aan die toegangen zelfs ook eigen scans gekoppeld. Perfecte service allemaal, alleen wel een beetje versnipperd.

Maar bij sommigen bleef de droom van één gemeenschappelijke website waarmee je kunt zoeken in alle Brabantse genealogische databases bestaan.

Wakker worden
Sinds deze week is het Regionaal Archief Tilburg daarmee in zekere zin van start gegaan. Als je zoekt in hun genealogische database kun je namelijk tegelijkertijd zoeken in de databases van het Regionaal Archief West-Brabant en het Gemeentearchief Roosendaal. Andersom is het trouwens nog niet geregeld, zie ik. Lees meer informatie hierover

Het BHIC had al besloten aan die test mee te willen werken, maar daarvoor moeten wel eerst wat hobbels worden genomen. De eerste is een upgrade van de software, de tweede de vraag hoe om te gaan met overlap in bestanden (een vraag die ook bij WieWasWie speelt), de derde zit hem in wat principiële dingen als waarheen, waarvoor en zo...

Hoe dan ook, wie weet dat we uiteindelijk toch wel uitkomen bij het begin: een Brabantse variant van wat er bijvoorbeeld in Friesland en Groningen al is.

2 opmerkingen:

  1. Behalve in Friesland en Groningen hebben ze ook in Limburg al een fantastische website: www.allelimburgers.nl.
    Waarom opnieuw het wiel uitvinden! Ga eens praten met de mensen achter allefriezen, allegroningers, allelimburgers en kopieer hun goedwerkende systeem.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Jacques: Dank voor je reactie, Jacques. Ook in bijvoorbeeld Zeeland is er zo'n website. Maar in Brabant is het archieflandschap iets anders georganiseerd. Van oudsher is het lokale en regionale archiefwezen daar sterker ontwikkeld. Dat heeft voordelen... en nadelen.

    De 'nieuwe manier' om tot een 'Alle Brabanders' te komen is enerzijds makkelijker (want er is geen portal nodig) en anderzijds lastiger (want het vergt koppeling van verschillende systemen). Hoe dan ook is het goed om om ons heen te blijven kijken, naar de goede voorbeelden van anderen.

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.