21 juni 2012

Archievenblad online: KVAN bedankt!

Al vaak heb ik erom gezeurd dat het Archievenblad eens online moet gaan. Dat is nog niet gebeurd (alhoewel er wel met kleine stapjes aan gewerkt wordt) maar oudere exemplaren zijn kortgeleden wel gedigitaliseerd.

Sinds medio juni kun je oude jaargangen van het Nederlandsch Archievenblad en het Archievenblad dan ook online raadplegen en full text doorzoeken. Vandaag heb ik dit voor het eerst zelf nodig gehad en ik ben erg blij met het resultaat van deze service, ook met de downloadmogelijkheid.

De index is nog niet helemaal af, maar dat mag de pret niet drukken. Als onbedoeld 'goedmakertje' is er namelijk een stuk méér gedigitaliseerd dan in eerste instantie de bedoeling was.

De meesten van jullie zullen het al wel geweten hebben, maar zo niet, dan weet je het nu. KVAN bedankt!

Aanbevolen leesvoer
- Almanak, daar ben je weer!
- Op Archief 2.0: Hoe digitaal moet het Archievenblad zijn?
- Bij Ingmar: Het Nederlandsch Archievenblad? Dat is science-fiction

Foto: scan van Google, plaatje van Ingmar

2 opmerkingen:

  1. @Christian Dit soort mededelingen wekt direct mijn nieuwsgierigheid. En al zoekende naar het ene onderwerp kom je zomaar op het tweede terecht.
    Vorbeeld: ik zocht naar info over Bunschoten (gevonden) en pal daarnaast staat een verrassend bericht over het overlijden van julluie conciërge:
    Nederlandsch Archievenblad, 01/06/1936; p. 21/22

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Richard: Heb het stukje ook nog even opgezocht; was snel gedaan. We hadden het er al eerder over: door niet alleen de gevonden info te tonen, maar ook alles daaromheen, werk je serendipiteit toch wat in de hand.

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.